Доступність посилання

ТОП новини

На думку Аляксандра Лукашенки, всі три телевізйні канали Білорусі мають обороняти національний інформаційний простір від указівок Заходу та Росії.


Юрій Свірко На думку Аляксандра Лукашенки, всі три телевізйні канали Білорусі мають обороняти національний інформаційний простір від указівок Заходу та Росії.

Мінськ, 28 листопада 2003 – “У робота трьох республіканських телеканалів більше невдач і похибок, ніж успіхів. Вони нерідко є беззубими і часто нездатні дати гідну відсіч тенденційним напученням як з Заходу, так і із Сходу” – такою заявою білоруський президент Аляксандр Лукашенка розпочав цієї п’ятниці спеціальну нараду з питань роботи телеканалів країни.

Раніше цього тижня така нарада обговорила проблему будівництва на селі. Білоруський лідер наказав будувати щороку по 5 хат у кожному радгоспі чи колгоспі. Потім Аляксандр Лукашенка сказав, що за кожним відсталим колгоспом треба закріпити міністра, щоб усі керівники відомств допомагали сільському господарству.

Тепер увага президента Білорусі сконцентрувалася на телебаченні. За словами Аляксандра Лукашенки, білоруським телеканалам бракує наступальності, через що у людей складається враження, що в Білорусі немає чітко визначеної державної політики. Отож, президент наказав керівникам Першого національного телеканалу, Загальнонаціонального телебачення та Столичного телебачення, яких він сам призначив своїми указами:

“Зробити телебачення справжнім сполучним кільцем між владою та народом – ваша першорядна задача. Білоруське національне телебачення мусить стати господарем на телеекранах своєї країни. Цю роботу треба проводити системно, враховуючи важливість поширення глядацької аудиторії наших телеканалів та нинішню жорстку конкуренцію в інформаційній сфері”.

Аляксандр Лукашенка додав, що роль національного телебачення особливо зростає на тлі останніх подій у світі. Він нагадав, що наступного року в Білорусі відбудуться парламентські вибори, і від телерадіомовлення багато в чому залежатиме, хто отримає депутатські мандати.

Президент має претензії до якості телепередач. Цитую: “Інформаційні програми почали будуватися за принципом катастроф, відбір фактичного матеріалу непродуманий, мало аналітичних програм, програм економічної, соціальної, освітньої та культурної тематики, проте багато несмаку та примітивного удавання до далеко не кращих зарубіжних аналогів”.

Білоруський лідер поставив теленачальникам наступне запитання: “Скільки ще ви насаджатимете нашим громадянам гвалт, кров, американські боєвики, розпусту, аморальність та, по суті, порнофільми. Їх і так вистачає на російських каналах”, – переконаний Аляксандр Лукашенка.

Але він же наказав повернути найкращі програми російського каналу “Культура” на новий білоруський телеканал “Лад”, який розпочав мовлення місяць тому замість “Культури”. Президент також заявив, що давно не видно на екранах високоякісних білоруських театральних постановок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG