Доступність посилання

ТОП новини

Про осквернення могили Симона Петлюри в Парижі.


Тарас Марусик Про осквернення могили Симона Петлюри в Парижі.

Париж-Київ, 1 грудня 2003 року.

Тарас Марусик

В Парижі осквернено могилу відомого українського державного і політичного діяча, публіциста Симона Петлюри. На надгробному пам’ятнику чиясь варварська рука залишила свастику і ще в деяких місцях пошкодила пам’ятник. Як відомо, Симон Петлюра загинув у травні 1926 року від руки найманого вбивці Самуеля Шварцбарта. Похований на паризькому цвинтарі Монпарнас.

Симон Петлюра оселився в Парижі в кінці 1924 року, куди приїхав з Женеви. Перед цим його емігрантське життя після остаточної поразки Української народної республіки протікало у Варшаві, Будапешті і Відні.

Могилою Симона Петлюри в Парижі опікується українська бібліотека його імені. Ось що розповіла про осквернення могили Симона Петлюри секретар бібліотеки Дарія Мельникович.

Дарія Мельникович

У нас є традиція, як і у Франції взагалі, класти вінок першого листопада. Наша голова пані Йосипишина зауважила, що хтось чи ножем чи камінцем дуже гострим вирізьбив свастику на пам’ятнику самому і також на обличчі головного отамана Симона Петлюри, а також подряпав обличчя. А недавно зауважили, що на чолі є таке як “Z” – також починав писати свастику.

Тарас Марусик

Секретар бібліотеки імені Симона Петлюри в Парижі Дарія Мельникович продовжує.

Дарія Мельникович

Бібліотека це подала на поліцію, яка зробила свідчення. І всі документи тепер у суді.

Тарас Марусик

Але Дарія Мельникович сумнівається, чи буде взагалі процес, тому що нікого не знайшли.

Дарія Мельникович

Треба, щоб вони робили слідство і шукали винуватця, але це, я думаю, вони скажуть, є неможливим, і вони закінчать справу.

Тарас Марусик

З нотою протесту до Міністерства закордонних справ Франції звернулося і посольство України в Парижі. Про це у розмові зі мною повідомив посол Юрій Сергєєв. Поки що жодної реакції від французької сторони не надходило.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG