Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви Роландас Паксас відмовився подати у відставку, попри висновки парламентської комісії, в якій стверджується, що радники президента зв’язані з міжнародною організованою злочинністю


-- no author -- Голова тимчасової парламентської комісії Алойзас Сакалас заявив сьогодні, що висновок комісії полягає в тому, що загроза для національної безпеки існувала й існує зараз, оскільки президент перебуває під прямим впливом зовнішніх сил.

Голова тимчасової парламентської комісії Алойзас Сакалас заявив сьогодні, що висновок комісії полягає в тому, що загроза для національної безпеки існувала й існує зараз, оскільки президент перебуває під прямим впливом зовнішніх сил.

Президент Литви назвав висновки комісії тенденційними. Роландас Паксас сказав, що йому інкримінують бездоказові звинувачення, а те, як проходило розслідування, як працювала тимчасова комісія лише підтверджує мету всього цього - усунути його від влади.

Прем’єр-міністр Литви Альгірдас Бразаускас вдруге запропонував сьогодні президенту Паксасу піти у відставку, "не дочікуючись початку імпічменту". "Якби я був на місці президента, я б подав у відставку", - сказав Бразаускас, до речі, колишній президент Литви. За його словами, в Литві немає державної кризи, існує криза президента.

Процедура імпічменту в Литві є дуже складною і може тривати від 2 до 6 місяців. Для цього спершу належить створити спеціальну комісію Сейму, яка займатиметься підготовкою конкретних пунктів звинувачень на адресу президента. Згідно з законом, якщо підтвердиться бодай одне звинувачення, керівник держави мусить покинути свою посаду. За це при таємному голосуванні має висловитися 85 депутатів із 141.
XS
SM
MD
LG