Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір 30 листопада 2003 року.


Данило Яневський Прямий ефір 30 листопада 2003 року.

Київ, 30 листопада 2003 року.

Данило Яневський

Сердечно вітаю всіх, хто слухає радіо “Свобода”. В Києві – 20-та година. Мене звати Данило Яневський. Напроти мене за режисерським пультом – Михайло Петренко.

Шановні слухачі, перейдемо до звичної вже справи – спробуємо обговорити найбільш гострі події, які сталися в нашому з вами суспільно-політичному бутті впродовж останнього тижня. Розібратися з тим, що відбулося, нам допомагатимуть шановні гості: телефоном зі Львова Олександр Свістунов, голова партії “Руський блок” та голова “Руського руху” в Україні, а в київській студії – Олег Соскін, голова Української Національної Консервативної партії.

Добрий вечір, шановні панове, щиро дякую за участь в нашій програмі.

Впродовж минулого тижня українські засоби масової інформації головну увагу приділяли подіям в Грузії та можливим в цьому контексті сценаріям політичного протистояння в нашій країні, необхідності участі українських миротворців в ліберійському конфлікті, мітингу чотирьох опозиційних політичних сил біля стін парламенту, який завершився урочистим покладанням десятків гарбузів біля урядового будинку і бюджету, схваленому в п’ятницю.

Саме того дня більшість Верховної Ради ухвалила документ, який визначає що і скільки ми будемо їсти, пити, вбирати, купувати наступного року. Перед тим як перейти до обговорення цих проблем – ви, шановні слухачі можете також взяти в цьому участь скориставшись телефоном і набравши номер 490-2905 після 20-ї 30-ть – послухаємо деякі оцінки основних подій минулого тижня, які пролунали в нашому ефірі.

Степан Хмара

Грузинська опозиція проявила рішучість і волю. Коли вибори були сфальсифіковані, то вони не відступили і примусили організаторів фальсифікації, тобто режим Шеварднадзе, піти у відставку.

Українській опозиції не вистачило цього. Вигравши фактично парламентські вибори, опозиція, фактично законна більшість, погодилася стати опозицією. І потім поступово, потихеньку, плавно прийняла правила гри, які запропонував Кучма, назмагаючись змінити Конституцію під так званою демагогічною формою політичної реформи.

Тарас Чорновіл

У 2004 році нам практично не дадуть нормально провести вибори. І нам треба переходити до дуже складних, жорсткіших набагато умов протистояння “влада - опозиція”, “влада і держава”, “влада і народ”.

Йосип Вінський

Ми маємо створити передумови для виборів – прозорих, чесних – сьогодні. І ми не можемо чекати дня виборчої кампанії, тому що під час виборів просто запишуть результати, які вони захочуть.

Вибори і юридично, і в правовому плані, і в ментальності населення, і в сприйнятті структурами влади повинні бути такими, як вони передбачені у Конституції. Тоді люди зможуть зробити чесний вибір.

Данило Яневський

Шановні гості, я навмисне не називаю імен тих, чиї оцінки ви щойно почули. В даному випадку більш цікава позиція, а не персона, яка її озвучила.

Отже, по-порядку. Чого ви чекаєте від наступних виборів? Якими вони, на ваш погляд, будуть? Пане Свістунов, будь ласка.

Олександр Свістунов

Вони будуть, мабуть, жорсткі, напружені. Якщо навіть не казати про бюджет, а казати про майбутню Україну, президентське майбутнє. Я чекаю, по-перше, що перша половина цього політичного 2004 року буде присвячена, мабуть, спробам провести цю конституційну реформу.

А друга половина – спробам все ж таки якось вирішити питання з президентом. І мені здається, що перше питання буде найбільш болючим і найбільш пекучим. Тому що біля цього питання буде вирішуватися все.

Данило Яневський

А Ви будете брати участь у виборах? Якщо “так”, то яку кандидатуру будете підтримувати? Яка взагалі буде позиція політичної сили, яку Ви представляєте?

Олександр Свістунов

Розумієте, для нас дуже цікаво, чим закінчиться оця реформа політична. Якщо вона закінчиться тим, що парламент буде вибирати президента, то, вибачте, наша участь зводиться...

Данило Яневський

Це тільки в 2006 році.

Олександр Свістунов

Ну, це таке питання. Ще ми не розглядали питання реформи, так? І як вона буде коригуватися, як вона буде прийматись. Я думаю, що ці перші два рішення, перші два проекти, які подали, вони ще будуть коригуватися тими чи іншими політичними силами.

Тому ми будемо розглядати різні варіанти. Перший варіант: чи буде вибирати парламент в 2004 році? Тоді інші політичні сили і сам народ будуть фактично відрізані від участі в виборах президента. І ми до цього відносимось негативно, зовсім негативно. А якщо все ж таки буде довіра (хоча це нонсенс) від парламенту та від президентських сил до народу, то, вибачте, ми разом з народом приймемо участь у виборах президент.

Кого? Справа покаже. Зараз ми не можемо сказати ту чи іншу кандидатуру, тому що я рахую, якщо ми будемо далі обговорювати, що питання кандидатур президента крім, мабуть, Ющенка і Симоненка (навіть тільки одну можна назвати сьогодні напевно кандидатуру – кандидатуру Ющенка, яка вже більш-менш визначена), це велике питання.

Данило Яневський

Я правильно Вас зрозумів, що ви будете Віктора Ющенка підтримувати?

Олександр Свістунов

Ні.

Данило Яневський

Ні, не будете. Дуже добре. Дякую Вам сердечно. Пане Олеже, ті самі запитання адресую до Вас.

Олег Соскін

Я думаю, що ситуація найближчі кілька місяців буде тяжіти до загострення. І врешті-решт може так статися, що вибори можуть бути і раніше в нас. Кучма сказав, що залишилось два тижні, протягом яких ще можна реалізувати модель політичної реформи. Невідомо якої, але можна цю модель реалізувати. Було б дуже добре, щоб вони якомога швидше пройшли, ці два тижні, і ці розмови про політичну реформу відійшли на задній план до того часу, коли влада в Україні не зміниться.

Я думаю, що може бути так, що Кучма піде у відставку раніше і будуть дострокові вибори. І тут величезну роль повинна відіграти опозиція. Тому що після того, як один з лідерів Компартії Мартинюк ось став другою особою в парламенті, комуністи фактично пішли на альянс з правлячою групою – режимом “бандократії”, кланово-тоталітарною системою. Врешті-решт, в Україні відбувається процес термідору, фактично відбувається система реваншу.

У зв’язку з цим, наша партія дивиться на ситуацію таким чином, що повинна бути сформована прозора коаліція “НУ”, БЮТ і Соцпартії – коаліція трьох, з якими всі інші партії опозиційні, проєвропейські, підпишуть відповідну угоду. Буде сформована система вертикалі, тіньовий уряд буде сформований.

Я думаю, що тільки за таких умов ми зможемо реально протистояти кланово-корпоративній системі, яка склалась в Україні, і до якої зараз долучилась Компартія. Оце такий варіант може бути розвитку подій і наша участь в ньому.

Данило Яневський

Деякі розумні люди в Україні говорять, що виборці Тимошенко всеодно проголосують за Ющенко. Вони не мають вибору реального в цій ситуації. Навіщо в цій ситуації укладати блок?

Олег Соскін

Я не можу з тим погодитись, що електорат Тимошенко проголосує автоматично за Ющенка.

Данило Яневський

А за кого? За Симоненка?

Олег Соскін

Він буде за Тимошенко голосувати. Наші, скажімо, аналізи, які ми здійснюємо (соціологічні, опитування громадської думки), свідчать, що сьогодні можуть бути дві коаліції. Якщо Ющенко не позбавиться свого внутрішнього оточення, яке йому Кучма передав у спадок...

Данило Яневський

Це про кого йдеться? Роман Безсмертний?

Олег Соскін

Наприклад: Роман Безсмертний, Юрій Єхануров, Петро Порошенко, Євген Червоненко. На сьогоднішній день вони вирішують всі питання у Ющенка. Ющенко не став сьогодні відкритим публічним політиком. І ось якщо така ситуація збережеться, то може бути і альянс Тимошенко і Мороза. І вдвох вони на сьогоднішній день реально мають такі самі шанси, як Ющенко.

І я б не став так казати. Скажімо, на нашу думку, Ющенко сьогодні вичерпав свою частку довіри. Це 20% електорату. Він сам не може перемогти, якщо не піде на відкритий альянс і блок.

Данило Яневський

Що за життя таке в нас в Україні – про що не починаємо говорити, все зводиться до Ющенка. Якщо ви – опозиційна сила, чому ваша партія не взяла участі у мітингу 27-го, якщо не помиляюсь, в четвер?

Олег Соскін

А чому ми не брали? Ми брали участь. В силу наших можливостей. І наші прихильники були. Це, зрозуміло, не тисячі, але це сотні членів і симпатиків нашої партії. Були наші прапори. Ми, так би мовити, якраз там сприяли тому, щоб перемішалось там все якраз тим лівим флангом, де стояли шахтарі. Я думаю, ми свою функцію там виконали.

Данило Яневський

Давайте нагадаємо нашим слухачам, що власне відбувалося в четвер. Будь ласка.

Віктор Міняйло

“Даєш бюджет – дамо вугілля!” – такі гасла тримали шахтарі, які приїхали з Донбасу підтримати бюджет Кабінету Міністрів України. Але після розмов з опозицією гасла шахтарів змінилися.

Шахтарі

Кучму в шахту! Кучму в шахту!

Віктор Міняйло

Опозиціонери ж нових гасел не придумали і скандували старе: “Кучму – геть!” До народу вийшли лідери опозиції: перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко, голова СПУ Олександр Мороз, лідер блоку “НУ” Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. Вів мітинг “нашоукраїнець” Володимир Філенко.

Володимир Філенко

Шановні друзі, з великою приємністю запрошую до слова прикрасу опозиції Юлію Тимошенко.

Юлія Тимошенко

Ви маєте знати, що вже сьогодні почалася не політична боротьба за 2004-й рік, а почалася справжня війна.

Данило Яневський

Це був уривок з матеріалу Віктора Міняйла, який пролунав в нашому ефірі в четвер. Не знаю, що подавало телебачення – я його вже давно не дивлюся, оскільки не можу скласти після перегляду поняття, що, власне, відбувається. На мітинг цей подивитися я ходив. Людей було багато – на око десь так від 7 до 10 тисяч.

Як ви персонально його сприйняли? Яке, на ваш погляд, політичне значення він мав? Які сильні(або слабі) сторони (ясна річ, якщо вони були) ви могли би виділити? Пане Олеже.

Олег Соскін

Ми брали безпосередню участь в цьому мітингу. Що сподобалось – те, що була величезна активність. Це перше. Люди приходили для того, щоби висловити своє ставлення до правлячого режиму. І люди показали, що вони готові діяти потужно, нікого не будуть боятися. Відбувається радикалізація політичної ситуації.

Друге: те, що не був реалізований план з Банкової, коли хотіли “стравити” опозицію з шахтарями. Врешті-решт, я був тому свідком, відбулось надзвичайне порозуміння між шахтарями знедоленими, знедоленими киянами і представниками інших областей і регіонів, які зібрала опозиція. Отже, шахтарі будуть настільки тепер заряджені цією позитивною енергією. Я думаю, що будуть відбуватись дуже добрі події сьогодні на Сході.

Третє, що хотілось би відзначити – що комуністам все-таки вистачило сили волі прийти на мітинг і показати, що вони не остаточно продались Банковій.

Що погано – те, що на жаль, лідери опозиції чомусь вважають, що тільки вони лідери опозиції тому, що вони поки що в парламенті і вони не хочуть говорити з позапарламентськими партіями. Так, вони невеликі, але вони мають таке ж саме право боротись і висловлювати свою думку і так же переживають за долю України, як і парламентські партії. І ось те, що лідери опозиції, особливо Ющенко й “НУ” тягнуть цю ковдру на себе, це надзвичайно неприємно.

В цілому, потрібно сказати, що я думаю, що це початок нового піднесення опозиційних сил після дуже складного періоду фактично розброду і хитань.

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно. Пане Олександре, яка Ваша позиція?

Олександр Свістунов

Мітинг – це є мітинг. Фактично, головна подія відбувалася у ВР. Вона показала, що бюджет, який приймався там, є наскрізь політизованим як з одної сторони, так і з другої. І треба розглядати от під цим кутом прийняття цього бюджету і фактично наше економічне життя на 2004 рік – під кутом передвиборчої президентської кампанії.

Одна сила не хоче ризикувати і приймає бюджет (я маю на увазі уряд) так би мовити політично збалансований, не ризикуючи на ті чи інші положення. Друга сила, так як і потрібно (це арифметика, так би мовити, політики), виступає з мітингом, виступає з протестом – що от рівень життя падає, прожитковий мінімум ми не дали той, що треба і той, що вимагав там бюджетний комітет, ми там ще інші питання не вирішили (по ПДВ і так далі). Все це – зрозумілі речі. Тут можна зрозуміти і одну сторону, і іншу.

Я розумію, чому не пішов Янукович на загострення з шахтарями – тому що йому треба їх голоси. Я розумію, чому навпаки Ющенко й опозиція загостряли питання по прожитковому мінімуму – тому що їм потрібні другі голоси. Це цілком політизоване питання. Бюджет фактично перетворився з економічної формули в чистої води політичну ситуацію.

Данило Яневський

Пане Олександре, зараз ми поговоримо про бюджет. Вибачте, що дозволяю собі Вас перебити. Але якби Ви були на тій площі, яку би ви сторону взяли, чи були би сторонніми спостерігачами?

Олександр Свістунов

Ви знаєте, ми займемо третю позицію.

Данило Яневський

Яка вона?

Олександр Свістунов

Вона зовсім інша. Вона стосується і економіки, і політики. Ми бачимо ті питання, які і одна, і друга сторона вирішують неправильно, якщо ми будемо питання ставити і політично, і економічно. Ми казали, що ми підтримуємо входження України в ЄЕП. Я знаю, що опозиція проти цього.

Ми кажемо, що сьогодні наприклад, нафтопровід, направлений Одеса-Броди, фактично нічого не дає туди на Захід, а Польща займає таку позицію, в якій не тільки нафтопровід, а вся нафтоперегонна і транспортна система України (нафто- і газоперегонна) може не мати ніякої перспективи. Ми кажемо, що в політичному розумінні сьогодні може і повинна прийти третя сила. І мабуть так воно й відбудеться. А от який напрям вона візьме – не зрозуміло.

Я можу сказати, що в настрої людей не тільки на Сході, а й на Заході вже розчарування іде не тільки, будемо казати, пропрезидентськими силами, але й розчарування іде опозицією, в тому числі і Ющенком. Люди хочуть мати на чолі держави людину зправа.

Данило Яневський

В таких випадках, знаєте, досвідчені преферансисти говорять “вскрытие покажет”.

Олександр Свістунов

Можливо.

Данило Яневський

Так, можливо. Але очевидним є те, що найбільш пекучою темою тижня минулого...

Олександр Свістунов

Про мітинги я міг би вам сказати окремо про себе тільки одне: ми самі виступали з мітингами в протест проти тих урядових постанов, які безумовно ідуть не на користь народу. Ми зараз знаходимось в опозиції. Але наша опозиція більш конструктивна. Ми хочемо пропонувати інший порядок речей економічних і політичних. І вже виходячи з того бачити це чи негативно, чи позитивно грає і на політичну ситуацію, і на життя в країні.

Данило Яневський

Я зрозумів.

Олександр Свістунов

Те, що робить зараз Ющенко і те, що робить зараз Янукович, не співпадає з інтересами ні руського населення України, ні населення України в цілому, з нашої точки зору.

Данило Яневський

Зрозуміло. Ви мене всеодно не зіб’єте. Я казав, що найбільш пекучою темою були баталії навколо закону про мінімальну заробітну платню та навколо ухвалення бюджету. Так і кажу. Інтрига тут така.

Василь Зілгалов

205 гривень на місяць, якою має бути зарплата, це менше, як 40 євро. Країна-кандидат має досягти середнього рівня зарплати в 1000 євро на місяць. Середній рівень зарплати у країнах ЄС – 2000 євро на місяць. Це фактично в сто разів більше, як сьогодні тільки планують ще зробити в Україні.

Віталій Шибко

Ніхто сьогодні з уряду ні в яку Європу не йде, не чимчикує і не збирається. А те, що вони там іноді кажуть, їздять туди, то це все, знаєте, така байка для європейців.

Володимир Бондаренко

За що дякувати нашому уряду, за що дякувати тим, хто сьогодні “протягнув” оцей бюджет? Ну, можна подякувати за те, що вперше хліб в Україні росте в ціні і буде рости ще деякий період до той межі, поки його перестануть купувати через відсутність грошей. Подякувати за те, що 7 млн. українців сьогодні вже по закордонах заробляють ці гроші. Подякувати за відрубані голови журналістам.

Леонід Грач (переклад з російської)

Чи зможе влада ввести надзвичайний стан? По-перше, вона на сьогодні слабка, щоб це зробити. По-друге, вона повинна взагалі прораховувати наслідки.

По-третє, завдання самої опозиції – своїми діями не дати такого приводу, і не зробити, якщо хочете, подарунок.

Данило Яневський

От такі думки, шановні гості, пролунали в нашому ефірі на цьому тижні. Я би тільки додав декілька цитат. Перша: “Боротьба більшості з опозицією як всередині Верховної Ради, так і за її межами мала вигляд погано зрежисованого при поганенькій грі акторів, багато з яких взагалі не мали поняття про відведену їм роль.” Це “Дзеркало тижня”, останнє число.

“Чи потрібно було уряду через більшість демонструвати зневагу до норм парламентського регламенту при обговоренні та ухваленні бюджету? Нагадаємо, що Бюджетний кодекс передбачає постатейне, а не в цілому голосування бюджету в другому читанні, що дає можливість парламенту вносити до нього конкретні правки.” Це газета “День”.

“Голова Аграрної фракції закликала колег по фракції відкликати свої голоси. Якщо так справді станеться, то бюджет не вважатиметься прийнятим”. “Україна молода”.

Як ви оцінюєте те, що відбулося у ВР в п’ятницю? Що з того буде? Що люди будуть їсти, скільки вони будуть за це платити? Пане Олеже.

Олег Соскін

Коли ми бачимо, що ось всю боротьбу навколо бюджету – приймати бюджет, не приймати – опозиція звела до того, що потрібно, щоб була мінімальна заробітна плата 237 гривень, а не 205. Так, потрібно, щоб була 237. А краще – щоби мінімальна зарплата була хоча б 500 гривень. Це зрозуміло.

Мова йде про інше. Мова йде про те, що потрібно було опозиції дати аналіз (лідерам опозиції – Ющенко, Тимошенко, Морозу) загалом цього бюджету.

Данило Яневський

Що їм потрібно робити – вони собі дадуть з тим раду, я думаю. Або не дадуть. Ваша думка яка?

Олег Соскін

Думка така, що краще б цей бюджет взагалі було не приймати, ніж його таким прийняли. Головна хиба цього бюджету полягає в тому, що передбачається в другому читанні, що дефіцит державного бюджету складатиме 3 429 532 400 гривень. Отже, фактично запланували, що дефіцит бюджету буде майже вдвічі більший, ніж дефіцит бюджету 2003 року.

Друге, що заплановано в тому бюджеті – ріст зовнішнього державного боргу України, як зовнішнього, так і внутрішнього.

Данило Яневський

А для людини що це говорить?

Олег Соскін

А це означає, що буде вже відкрита інфляція. Якщо в 2003 році ледве-ледве за допомогою директивних заходів, за допомогою запозичень зовнішніх уряд за 8 місяців запозичив 1 млрд. доларів. Уряд запозичив всередині держави за 8 місяців теж десь 5-7 млрд. гривень. Це означає, що уряд сьогодні буде продовжувати лінію на перетворення України в боржника. Це означає, що ціни зростуть.

Сьогодні не можна вірити тим темпам інфляції, про які нам кажуть. Ми робили підрахунки, що за жовтень темпи інфляції склали десь мінімум 7-8%, за листопад будуть теж на такому ж рівні. Але ні Міністерство статистики, ні Нацбанк, ні Мінекономіки не показують реальних цифр інфляції, хоча ми всі відчуваємо, що у нас меншає грошей в наших гаманцях.

Так от, ця латентна інфляція при такому бюджеті просто набере карколомного вигляду і стане галопуючою в 2004 році. От до чого нам треба буде готуватись. І значною мірою це буде пов’язано з тим абсолютно бездарним, недолугим, непрофесійним бюджетом, який протягнула більшість завдяки комуністам, і завдяки в цілому цьому клану правлячого режиму на чолі з Кучмою.

Данило Яневський

Дякую. Пане Олександре, тепер можете про бюджет сказати те, що Ви думаєте і що будуть люди їсти й пити.

Олександр Свістунов

Я в деяких позиціях згодний з паном Соскіним, що безумовно буде інфляція...

Данило Яневський

Україно, я прошу це зафіксувати всіх слухачів: Національна Консервативна партія і “Руський блок” зійшлися в оцінці. Консенсус це називається.

Олександр Свістунов

Інфляція є інфляція. Вона була при Ющенкові, вона була при Кінахі, вона буде і зараз. Інша справа – чинники тої інфляції. Отут треба розібратися. Перше: чому я рахую, що бюджет був прийнятий такий і фактично він був прийнятий в політичних інтересах. Опозиція виступала так само проти бюджету так само з політичних позицій.

По-перше, бюджет був прийнятий для того, щоб не дратувати не дай Боже так би мовити “коней”.

Данило Яневський

Це кого? Які це коні?

Олександр Свістунов

Буде неврожай хліба (неврожай був в цьому році по всій Європі) і ціна на хліб буде зростати карколомно. Це перший чинник інфляції.

Другий чинник. Вже відомо, що десь з першого січня де-не-де, а потім і по всій Україні будуть зростати ціни на комунальні послуги десь на 30%.

Третій чинник (і це головний чинник). Зрозуміло, що мабуть будуть зростати ціни на енергоносії, тому що по-перше, над цими цінами “постаралися” від Тузли до нафтопроводу, а по-друге, така й ситуація складається з енергоносіями, що вони все ж таки будуть зростати і в 2004 році вони будуть зростати, я би сказав, на велику цифру.

Тому уряд, страхуючи, безумовно, розуміє, що мабуть Янукович піде на президентські вибори, ризикувати не захотів. Підвищувати мінімальну заробітну плату, знаючи, що треба буде на весну закупляти хліб і робити мабуть або карткову систему, або переходити на соціальну допомогу бідним верствам населення і на це треба якісь ресурси тримати в запасі, він це зробив. Тут цілком зрозуміло.

Зрозуміло, що енергоносії, які на сьогодні в Росії купляти в борг вже мабуть наврядчи вдасться, він почав посилювати тенденцію в тій самій шахтарській промисловості, у вільній промисловості для того, щоб якось компенсувати ті втрати, які будуть на ринку енергоносіїв і в енергопромисловості. Це теж зрозуміло.

Але головний все-таки чинник того, щоб все-таки була прийнята мінімальна заробітна плата 237 замість 205, я рахую, що вона все ж таки полягає в політичній площині. Чому? Тому що уряд коаліційний перед президентськими виборами ризикувати – підвищувати, а потім не знати звідки взяти ці кошти і фактично ставити під удар сам уряд, більшість не захотіла. Добре це, чи не добре? Не добре це – кажу я. Зовсім не добре. Але саме вирішення мінімальної зарплати (я цілком згідний тут з паном Соскіним), підвищення її чи зменшення нічого не вирішувало. Треба було комплексно по-іншому підходити до бюджету.

Друга справа, що і опозиція грала фактично теж від політики. Фактично від політики гасел: “От давайте збільшимо ми зараз до 237 мінімальну зарплату!” І що це дасть?

Данило Яневський

Пане Олександре, даруйте мені, вони самі за себе скажуть.

Олександр Свістунов

Безумовно. Але ми скажемо, що це не вихід з ситуації на сьогодні. Треба зовсім по-іншому ставити питання.

Данило Яневський

Я зрозумів. Не все так погано в нашому домі. От Віктор Янукович (“Урядовий кур’єр” цитую) сказав так: “Бюджет-2004 – перший в історії України збалансований бюджет розвитку.”

“Київський телеграф”: “Все закінчилося навіть раніше, ніж планувалося. Більшовики взяли бюджетну висоту, причому достроково і відразу.”

Давайте послухаємо роз’яснення з приводу того, яка власне бюджетна висота була взята достроково і відразу.

Валентина Семенюк

Якщо подивитися, з яких статей зняли і яким добавили, то це просто жах. От я вам можу привести такий приклад. Ветеринарна медицина, сільські працівники культури, фельдшерські й акушерські пункти, амбулаторії. Тобто знято з сільської інтелігенції 200 мільйонів гривень.

Знято 400 мільйонів гривень для виконання статті 57 закону “Про освіту”. Тобто вчителям за зошити, за класне керівництво, за різну гурткову роботу, за позакласну роботу гроші зняті. За комунальні платежі сільським працівникам, медикам зняли гроші.

А куди ж добавили? Добавили 600 мільйонів гривень для закінчення “Будинку з химерами”. Так. Дальше, доповнили податковій адміністрації 600 мільйонів. Для чого? Тому що даним законом “Про бюджет” передбачається введення ще декларування у селян.

Законом “Про бюджет” передбачається введення декларування і оподаткування всього підсобного господарства. Тобто, якщо моя мама утримує корівчину, то вона повинна заплатити за це відповідні податки. Вона повинна показати в декларації скільки вона викопала картоплі, скільки вона виростила моркви і ще й заплатити за все це податки.

Данило Яневський

От така оцінка. 20-33 на студійному годиннику. Ало, добрий вечір. Слухаємо Вас уважно.

Слухач

Добрий вечір. Це Юрій із Києва. Я по-перше, хочу привітати пана Свістунова за те, що я чую, що він розмовляє українською мовою.

Данило Яневський

Так.

Слухач

Просто (хай він на мене не ображається) там, де він каже “я рахую”, треба казати “я вважаю”. Це по-перше.

По-друге, я хочу йому задати запитання. В Україні десь багато живе людей різних національностей, за національним походженням, я б так сказав. Але всі вони громадяни України. От якщо поряд із російським блоком буде єврейський блок, польський блок, болгарський блок, кримський блок, щось там ще – я не знаю, то чи правильно це буде?

Може, треба усі свої національні потреби задовольняти вдома за рахунок якихось національних пісень, танців. А в політиці усі ми українці, всі громадяни України. І треба бути або за комуністів, або проти комуністів. Я проти, я за Юлію Тимошенко. І незалежно від національної належності, бо якщо політика робиться у зв’язку із етнічним походженням, то це дуже небезпечно, особливо в такій країні, як Україна, де багато етносів. Дякую.

Данило Яневський

Дякуємо Вам сердечно за запитання. Якщо бажаєте долучитись до нашої дискусії, можете скористатися нашим номером телефону. Вас почують. Пане Олександре, будь ласка.

Олександр Свістунов

Я дякую за питання. По-перше, я хотів би сказати моєму, мабуть, опонентові те, що політика на Україні з самого початку її незалежності якраз і робилась за національними ознаками. Тому що ми з початку 1991-го року всі розійшлися якраз по національних “квартирах” і казали, що Україну грабують. Якщо вона відокремиться і українці заживуть як окрема політична, економічна і національно свідома єдність, тоді ми будемо жити як у Франції і у Німеччині. Ясно, що це не вийшло

По-друге, я хотів би сказати так само, що мабуть не прислухалися до назви нашої партії і назви нашого руху. Ми називаємося не “російський блок” а “Руський блок”. І у нас ідеологія не російська, а ідеологія “Руського блоку”. Ми вважали і вважаємо, що історія починалася з Київської Русі, коли ми не роз’єднувались до 1991-го року, а жили разом не тільки на території України (хоча я не за реставрацію Радянського Союзу).

Я за те, щоб і український, і російський та інші народи жили разом не тільки не тільки на території України, але й разом жили і Україна, і Білорусь, і Росія, і інші держави, які мають спільну духовність, спільну культуру, спільну історію. Хоча є і свої, так би мовити, національні сторінки. І на здоров’я!

Данило Яневський

Дякую, пане Олександре. Пане Олеже, я Вам зараз надам слово. Але у нас тут людина з Донецьку чекає, то він поставить запитання, а потім ваша відповідь, будь ласка, на обидва запитання. І пана Свістунова – на друге. Будь ласка. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір, шановний Данило. Добрий вечір всім співрозмовникам. Це Дмитро з Донецька. Я хочу задати таке питання. Якщо складеться ситуація у нас на виборах президента така, як в Грузії (а я чомусь переконаний, що влада, звичайно, все зробить, що сфальсифікувати вибори і залишити владу за собою), чи здатна буде опозиція українська за прикладом грузинської відстояти інтереси державні і, так би мовити, виправити ситуацію на краще? Я так сподіваюсь. Це хто хоче, хай відповість із співрозмовників. Дякую.

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно за те, що подзвонили до нас і поставили Ваше запитання. Пане Олеже, будь ласка. Ваші 2 хвилини на обидва запитання.

Олег Соскін

Зрозуміло, що не можна погодитись, щоби в Україні, де понад 85% складає титульна українська нація, в політиці були якісь національні утворення, чи релігійні утворення типу “партія мусульман” чи “руський блок” і таке інше. Я вважаю, що якщо ми говоримо, що Україна є європейська країна, яка знаходиться в ареалі європейсько-атлантичної цивілізації, то ми повинні виходити із тих параметрів, які характерні для цих всіх країн.

Отже, потрібно будувати політику виходячи з ідеології. Ідеологій тільки є три – зліва направо – соціал-демократична, ліберальна, консервативна. Все інше – то є домішки, “мікси”. Є дві крайні ідеології тупого, глухого кута – це комуністична ідея “понадкласу” і фашистська ідея “понаднації”.

Отже, потрібно от в цьому полі трьох ідеологій і будувати всю свою політичну стратегію. Тому ніяких “руських блоків”, “єврейських блоків”, чи “болгарських” чи “татарських” не повинно бути. Це наша така позиція.

Що стосується ситуації розвитку подій. Я вже казав: ситуація буде загострюватись. Кланово-корпоративний режим не має сьогодні єдиного спадкоємця. В них кожний тягне ковдру на себе. Тигіпко каже що він президент, Януковича висувають в президенти, Литвин хотів би бути президентом, і Кірпа хотів би бути теж обранцем Кучми. І ще багато інших – і Медведчук там спить і бачить як він стане парламентським президентом.

Таким чином, є єдиний варіант – це коаліція всіх опозиційних сил – Ющенко, Тимошенко, Мороз, підписання угоди про розподіл повноважень і відповідальності, і формування тіньового уряду всіх опозиційних сил. Оце є грузинський варіант і це наш порятунок.

Данило Яневський

Дякую. Пане Олександре, будь ласка, Ваша хвилина на відповідь, бо у нас люди чекають поставити Вам запитання.

Олександр Свістунов

Зрозуміло. По-перше, я хочу сказати: коли був СРСР, то чомусь ніхто не задавав питання “Чому потрібна чи не потрібна українська партія, литовська партія, латвійська партія?” Вони виникли, вони мали право на життя. А зараз руська партія ну не має просто права на життя, і все. Ну ти дивись яка...

Данило Яневський

Ну чому? Конституцію передбачено. Чому так говорите?

Олександр Свістунов

А тепер давайте по питаннях чи опозиція зможе згуртуватися і що протиставить партії влади. Я думаю – ні, не зможе, тому що вона різнобарвна і вона розділиться на два фактичні напрямки: опозиція, яка буде мати комуністичну лінію (і вона буде теж доволі потужна і я думаю, що вона відійде від лінії Ющенка) і те, що зможе зібрати Ющенко (це небагато, я думаю – процентів 20-25 – цього буде недостатньо).

Якщо буде загострення (чого, мабуть, буде бажати опозиція), я не думаю, що в цьому випадку щось може таке велике статися. У нас ситуація не як в Грузії.

Данило Яневський

Дякую, пане Олександре. Люди чекають. Будь ласка. Слухаємо Вас.

Слухач (переклад з російської)

Це Ялта говорить.

Данило Яневський

Ого-го! Давно не чули нікого з Ялти. Як там життя у вас?

Слухач

Це Герасимов Володимир Васильович. Є такий.

Данило Яневський

Приємно, Володимире Васильовичу.

Слухач

Більш того, це колишній секретар Російської партії міста Ялти. Отак. Я хочу запитання поставити до Свістунова.

Данило Яневський

Прошу.

Слухач

Питання у мене таке: чому “Руський блок” називається “руським”, а не “російським”? Чому я ставлю таке, здавалося б, дивне питання? Питання це полягає в наступному: я дуже багато доклав зусиль, голосував за вас. Доголосувався до того, що зараз ті, за кого голосував, вже зі мною не вітаються. “Руський блок” називають “піщєблоком”, “лосіним гніздом”, “єврейською сектою” і так далі. Ви розумієте?

Данило Яневський

Так, я розумію.

Слухач

Коли Чорномор ваш виступав, тут агітував за всіх, поливав брудом Цекало та інших (на який вони, до речі, заслуговують), на Тєрєхова. І тепер вже він їм найкращий друг і це відновилося. Одягли цілу шкіру, як то кажуть, овечу, національну. Російський рух майже заховали. І створили собі годівницю, в яку їм якісь подачки подає Росія – гранти. Тепер Цекало на ці гранти відбудував там собі якісь апартаменти, їх орендує “Руський блок”, а гроші собі до кишені.

Так якщо ви вже називаєте його “Руський блок”, то ви ж хоч назвіть його “Російський”, за національністю. А у нас в Ялті в основному ж євреї. Будь ласка.

Данило Яневський

Дякую Вам, Володимире Васильовичу. Я, знаєте, багато літератури читав на цю тему і зрозумів, що в цьому світі винні в усьому Ющенко, євреї і велосипедисти. Але те питання потребує більш глибокої дискусії. Тим часом, пане Олександре, Ваша хвилина на відповідь.

Олександр Свістунов

Звичайно, чудово так змішати все до купи, згадати всіх керівників “Руського блоку”, приліпити їм ярлики які тільки можна. Розумієте, от в кожному русі є ображені люди, чимось незадоволені. І починають випливати вест цей бруд якого і близько не було.

На жаль, я можу сказати, що, мабуть, Росія більше допомагає іншим політичним структурам в Україні аніж “Руському блоку”. Це так і є.

Данило Яневський

А кого Ви маєте на увазі?

Олександр Свістунов

Це дивні речі. Припустимо, фірма “Рошен”, яка належить Петрові Порошенку, має 25% кондитерського ринку Росії. А про це “Руський блок” України навіть мріяти не може. Тому, щоб говорити про якісь там гранти та інші смішні речі, якісь там міфічні дачі, треба подивитись на руки Цекало, покусані бджолами, запитати його скільки він часу приділяє своїй пасіці і після того ще ночами й днями працює на політичній ниві, щоб якось прогодувати свою сім’ю.

Нема цього, це все легенди, провокації, не більше того. Давайте казати серйозно про “Руський блок”. Це явище, яке сталося, і яке буде дуже активно брати участь в президентській кампанії і теперішній, і майбутній. Це явище, яке сталося в Україні, і яке, хочемо чи не хочемо, а доведеться брати до уваги і президентам і опозиції.

Данило Яневський

Пане Олександре, а скільки ви зібрали на останніх парламентських виборах голосів? Я не пригадую.

Олександр Свістунов

Ви знаєте, питання не в тому, скільки ми зібрали (0,73%) на парламентських виборах, а скільки нам написали до парламентських виборів.

Данило Яневський

Добре. Написали вам 0,73% . Я погоджуюсь з цим.

Олександр Свістунов

Правильно. Нам написали за 2 місяці до того 0,73%. Ще виборів не було, нам вже написали, з’ясували, яка в нас буде цифра.

Данило Яневський

Зрозуміло. Дякую. Наступне запитання слухаємо. Добрий вечір. Ви в ефірі.

Слухачка

Добрий вечір. Мене звати Едіт, я із Києва телефоную. В мене питання до пана Соскіна. Він на початку передачі сказав, що на мітингу провалилася ідея Банкової звести, зіштовхнути шахтарів з опозицією. Але відомо, що до Києва шахтарів привіз Турманов, лідер профспілки вугільної, який так би мовити “ходить під Януковичем”.

У мене питання до пана Соскіна: чи означають його слова, що у питанні бюджету Янукович і Медведчук діють вже в спілці, разом, що ті протиріччя, про які ми чуємо час від часу, що вони їх подолали? Якщо вони їх подолали разом, то ч не означає це, що вони їх будуть завжди долати доки один із них не прийде до влади? Як пан Олег вважає? Дякую.

Данило Яневський

Дякую Вам за запитання. Я тут, пане Олеже, тільки додам ще одну цитату з газети “Дзеркало тижня”. Вона така: “За глибоким переконанням низки депутатів як більшості, так і з опозиції, від протистояння Янукович – Ющенко і від ухвалення такого бюджету виграв тільки глава Адміністрації.”

Олег Соскін

Я думаю, що не можна опозиції зараз воювати, скажімо, тільки з Януковичем. На сьогоднішній день потрібно дивитись на ситуацію трошки по іншому. Якщо почали вже системну військову кампанію в першу чергу проти клану Медведчуків “київської сімки”, то потрібно було її довести до кінця.

Наша партія тоді долучилась до цього, коли ми пікетували в Києві на Львівській площі якраз Податкову адміністрацію і задавали питання Кравченку про те все-таки, щоб було відкрите розслідування дій Сергія Медведчука. На жаль, ситуація не була в той час викреслена до кінця і “НУ” нас в цьому не підтримала до завершення.

Я думаю, що Янукович з Медведчуком не можуть домовитись. Вони є антагоністами в боротьбі за вищу посаду. Але вони підкоряються Кучмі. І Кучма сказав: “Раніше зробіть політичну реформу таку, як нам всім потрібно (кланам), а тоді вже будете між собою вирішувати інші питання. Отже, раніше знищіть Ющенка, Тимошенко і Мороза, а потім між собою домовитесь.”

І ось це нам потрібно всім пам’ятати. Інакше якщо ми зараз не об’єднаємо сили, як це зробила вся кланово-корпоративна “зграя”, ми не зможемо перемогти. Нас чекає тоді Азербайджан, а не Грузія.

Данило Яневський

Дякую. Пане Олександре, що Ви думаєте з цього приводу?

Олександр Свістунов

Я думаю з цього приводу, що по деяких питаннях Медведчук з Януковичем домовляються, безумовно, бо загроза стоїть і перед тими, і перед тими. А що стосується фактично антагонізму між ними – є антагонізм за президентське крісло, і він буде нарощуватись. Але вони можуть об’єднатися біля третьої кандидатури. І вона вимальовується, і мабуть воно так і буде.

Данило Яневський

А хто це? Кого Ви маєте на увазі?

Олександр Свістунов

Я зараз навіть не можу назвати прізвище.

Данило Яневський

Так взагалі?

Олександр Свістунов

Взагалі, я думаю, що це, можливо, буде Кірпа. Справа не в тім, що він задовольняє чи не задовольняє. Тут треба більше глибокий аналіз провести. Справа в тому, що мабуть уряд Януковича не витримає “весняне повноводдя”. Фактично будуть дуже великі проблеми. Я ще раз перерахував їх: це хліб, комунальні послуги і це, безумовно, енергоносії.

Такого удару не витримає жоден уряд. Тим більше коаліційний де в Януковича маневру великого немає. Тому рейтинг мабуть буде все ж таки у Януковича “підмочений”. Це мабуть враховує десь Медведчук. Він сам висунеться чи не висунеться? Наврядчи.

Тому зійдуться на третій кандидатурі. Можливо, це буде ще зовсім інша людина. Можливо, буде передача влади дострокова, коли Кучма передасть іншій людині свої права по варіанту Єльцин – Путін. І такий варіант ми не виключаємо. Можливо все буде так.

Але я хотів би сказати, що сьогодні опозиція, яка відстоює свої, так би мовити, інтереси, так само не має такої потужної сили і такої підтримки (особливо на Сході і півдні України, де фактично живе 2/3 населення України), щоб ситуацію якось перевернути революційним шляхом за грузинським або іншим сценарієм.

Данило Яневський

Дякую. Пане Олександре, вибачте що Вас перебиваю. Люди чекають на запитання. Якщо можна, шановні гості, в межах однієї хвилини, з тим, щоб дати можливість людям поставити запитання до вас. Будь ласка, слухаємо наступне.

Слухач

Добрий вечір.

Слухач

Дай Боже здоров’я!

Слухач

На цей раз – киянин Олександр Бурбан. Перше питання – до представника “Російського блоку”. Підкреслюю – “російського”, немає в російській мові слова “руський”, слова, яке було і за часів Київської Русі, з одним “с” і з “ь”. Не треба перекручувати. Московська імперія, зокрема ви, шовіністи, не тільки відмовляєтесь від деяких принципових моментів з Київської Русі, ви її заперечуєте, перекручуєте на московський лад, що є зовсім іншим.

Данило Яневський

А запитання Ваше в чому?

Слухач

Питання таке. Коли вони дійсно будуть “російським”, а не “руським” блоком? Немає слова “руський” в російській мові. “Русский” – є.

А тепер до пана Соскіна. Шановний пане Соскін, Ви якось взялися за вияснення обставин хто з народних депутатів має подвійне українсько-ізраїльське громадянство. Будьте ласкаві, а коли це буде вже готове? Може, зараз назвете декого? Дякую.

Данило Яневський

Дякуємо Вам сердечно. Пане Олеже, будь ласка.

Олег Соскін

Ми, Українська Національна Консервативна партія, виходячи з основних базових положень Конституції, займались вивченням цього питання. Ми зібрали всю будь-яку, скажемо так, інформацію навіть на рівні чуток і зібрали цей список. Там 54 особи вийшло народних депутатів. Ми поставили це питання і перед нашим керівництвом СБУ (тоді був Радченко), і перед Президентом Кучмою.

І поставили це питання також, передали цей список, переклали його англійською мовою і надіслали листи і Шарону, прем’єр-міністру Ізраїлю, і Кацаву, президенту Ізраїлю. Було пікетування посольства Ізраїлю. Ми не отримали відповіді від посольства, від керівництва Ізраїлю з приводу того, хто з депутатів є громадянами Ізраїлю.

Але за неофіційними даними, ми маємо формацію, що понад 30 людей з цього списку таки мають це громадянство. І ми продовжимо цю лінію і все-таки спробуємо назвати і взнати вже точно, хто має те громадянство. Але те, що люди є такі, це поза сумнівами.

Данило Яневський

Було би цікаво, пане Олеже, ще дізнатися, хто з них велосипедисти. Пане Олександре, я от з Чернівців родом. Там історично була вулиця “Руська”.

Олександр Свістунов

Безумовно.

Данило Яневський

В чому різниця? Поясніть, але за одну хвилину людям, що Ви думаєте з цього приводу.

Олександр Свістунов

За одну хвилину тяжко пояснити.

Данило Яневський

Я розумію. Постарайтесь.

Олександр Свістунов

В самій назві нашій не є перекручені історії. Розумієте, все ж таки, є два шляхи в Україні. От я можу десь ще опонувати пану Соскіну – ліберальний, соціальний. Це вже слідство. Основне – який шлях вибере Україна. Або так званий євроатлантичний (вже 7 млн. вибрали той шлях і миють посуд там в Італії, Іспанії і чекають, що може їх внуки і правнуки чогось доб’ються), або все ж таки, вибачте мене, хай мене за це клянуть – свідомі українці чи ні – жили і будемо жити разом із російським і білоруським народом.

Між Росією і руськими є все ж таки різниця. Руські люди – це люди... Або “Руський блок” – це блок, який історично поєднує в собі не Російську імперію, не Совєтський союз, а поєднує в собі історично життя білорусів, росіян і українців.

Данило Яневський

Зрозуміло. Пане Олександре, дякую сердечно. Ще одне запитання встигнемо послухати. Будь ласка, буквально по 45 секунд. Слухаємо Вас уважно.

Слухач

Андрій Олександрович із Києва. Я до Свістунова. Свістунов буде “свістати” наскільки...

Данило Яневський

Я би Вас попросив утриматися від особистих образ будь-яких!

Слухач

...наскільки йому заплатять і як йому скажуть в Москві. Але я хочу перевірити його на таку міцність. Хай він мені скаже будь ласка, тільки без усяких, що це екологічно-неекологічно, як пояснити будівництво Росією дамби у Керченській затоці?

Данило Яневський

Дякую. Пане Олександре, Ваша хвилина. По-перше, вони будуються на своїй території. А якщо казати про екологічний аспект, ви знаєте, дуже цікаво для мене: от коли була та коса Тузла косою, ніхто не питав про екологію. Вона була не один рік, не два, а двісті років косою Тузлою. І ніхто не підіймав питання екологічно це чи неекологічно. І вибачте мене, водилася риба. Все було гаразд. А зараз вже як будуємо знову ту косу, то вже така велика біда на Україну насувається що просто не можна жити.

І друге питання. Не першими росіяни почали будувати косу, а першими бурити вишки почали у внутрішньому Азовському морі “Чорномор-нафтопродукт”. І коли до них звернулися: “Хлопці, що ви робите? Так же ж не можна. І риба, і екологія, і все піде не туди, куди треба.” Про це щось ніхто в Україні темненько-тихенько не каже. Ось я хотів би запитати не про те, хто яку косу будує, а куди ми хочемо свій шлях будувати. “Великоукраїнці” наші шановні.

Данило Яневський

Дякую, пане Олександре. Пане Олеже, маєте 30 секунд на репліку.

Олег Соскін

По-перше, я хотів би сказати: Україну можна побудувати тільки на основі реалізації корінних інтересів титульної нації – української нації. Тому, титульна нація повинна бути при владі. А вже українці дотримуються різної ідеології – соціал-демократичної, ліберальної, консервативної. Оце перше.

Друге. Те, що ми говоримо про Тузлу, Росія здійснює територіальну агресію на Україну. І Україна повинна дати адекватну відповідь Росії і забезпечити свою територію від територіальних посягань Росії.

Данило Яневський

Дякую, пане Олеже. Дякую, пане Олександре. Час нашої програми (на щастя чи на жаль) добіг кінця. Сьогодні до нас загостили Олександр Свістунов, голова партії “Руський блок” і голова “Руського руху в Україні” та Олег Соскін, голова Української Національної Консервативної партії.

Щиро дякую вам за участь в нашій програмі.

В понеділок наш прем’єр, дорогі слухачі, відбуває до Туреччини, спікер – до Індії, Президент продовжить лікування у Феофанії.

Міністр закордонних справ візьме участь у засіданні міністрів закордонних справ країн ОБСЄ в Маастріхті.

З грудня відзначатимемо Всесвітній День інвалідів, 4-го – важливе православне свято – введення до Храму пресвятої Діви і Богородиці, 6-го – День Збройних сил України та Святого Миколи Мерлікійського.

Отже, будемо святкувати, жити і не п’яніти від дешевого вина, як нас вчить Тарас Чубай. Сердечно дякую всім, хто взяв участь у нашій програмі, спеціально Михайлу Петренку – він диригував вміло, як завжди, ефіром. І передаю мікрофон Віктору Міняйлу – він ознайомить вас із черговим випуском новин.

Мене звати Данило Яневський.

Кохайтеся!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG