Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”

Київ, 29 листопада 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”!

В ефірі радіожурнал “Тиждень регіонів”, огляд найважливіших подій з життя областей України, розповіді про те, що бачить довкола звичайний українець, коментарі відомих громадських і політичних діячів, репортажі наших кореспондентів.

З київської студії вас, шановні слухач, вітають журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Сергій Балабанов.

Тиждень, що минає означений бурхливими дебатами як у парламенті, так і в громадсько-політичних організаціях, і пов’язані ці дебати з ухваленням бюджету України на наступний 2004-й рік.

Кожна політична сила намагалася при цьому висікти свою іскру, розпалюючи пристрасті довкола обговорення, перш за все, соціальних розділів державного бюджету.

Напередодні парламентських дебатів Міністерство фінансів України заявило, що жоден аргумент, наведений головою Бюджетного комітету ВР України Петром Порошенком у відкритому листі до народних депутатів, не відповідає дійсності. У своєму листі Порошенко звертав увагу депутатів на “принципові недоліки державного бюджету на 2004-й рік”.

Мінфін нагадав у своєму прес-релізі, що лист Петра Порошенка підкріплений “віртуальними цифрами або, в черговий раз, яскраво висвітлює передвиборний популізм пана Порошенка”.

Розбіжності у поглядах на ситуацію в України стосувалися кількох питань. Порошенко стверджував, що рівень інфляції в наступному році може сягнути 10%, а ціни на продукти харчування та побутове паливо зростуть на 15-30%.

Мінфін вважає, що показник інфляції складе не 10, а 6%. “Щодо прогнозу цін на продукти харчування, то Мінфін це питання обійшов увагою, а для підвищення цін на побутове паливо - реальних підстав на сьогодні немає,” - переконані в Мінфіні України.

У Мінфіні притримуються думки, що підвищення мінімальної зарплати до 237 гривень має відбутися саме в грудні поточного року, як і передбачено відповідним законом, а не раніше, на чому наполягає опозиція та Петро Порошенко.

Підсумовуючи, Мінфін у своєму прес-релізі зазначає, що жоден з викладених Петром Порошенком у відкритому листі аргументів не відповідає дійсності.

У четвер, коли ухвалювався держбюджет України, площа перед ВР нагадувала великий агітмайданчик. За різними підрахунками, від 2-х до 10-ти тисяч прихильників “НУ”, УНП, БЮТ, СПУ, пікетували ВР, протестуючи проти затвердження державного бюджету, вважаючи його антисоціальним.

Аргументи опозиції такі:

- Зростання цін на хліб та комунальні послуги не відповідає середньому рівню зарплати по Україні – вона занадто мала. При цьому доходи бюджету, як заявляє уряд, постійно зростають;

- Уряд скасував пільги сільському господарству у розмірі 600 мільйонів гривень, що призведе до остаточного розвалу галузі;

- В уряді є “заморожені” 9 мільярдів гривень, які не використовуються. На думку соціаліста Баранівського, це є “заначка” на майбутні президентські вибори;

- Уряд планує збільшити фінансування силових структур на 50%. На думку Ю.Тимошенко, влада готує сили для захисту режиму на майбутніх виборах;

- У бюджеті нерівномірно розподілені кошти між населеними пунктами. По 2 мільйони гривень передбачено для тих округів, у яких обиралися представники більшості від блоку “За єдину Україну!” Це хабарі народним депутатам за те, щоб вони підтримали бюджет написаний під вибори.

Це, так би мовити, київське тло. А що ж відбулося цими днями в регіонах? Слово нашій харківській кореспондентці Вікторії Маренич.

Вікторія Маренич

Гарбуз у подарунок владі, “Памперси” для Януковича безкоштовно заздалегідь підготували учасники пікету на головній площі Харкова. Пікетування обласної влади організували представники СПУ, “Батьківщини”, партії “Реформи і порядок”, комітету “За правду, УРП “Собор”.

Учасники пікету висловили обурення попранням владою самого права людини на нормальне життя.

Говорить Валерій Камчатний, голова обласної організації партії “Батьківщина”.

Валерій Камчатний

Що нас обурює? Я не знаю, з якого базару чи ринку харчі для Януковича, але зараз ціни на продукти харчування виросли в середньому до 30%. Але, в той же час, з України за останніх 15 місяців, як сказав Ющенко, вивезено 15 мільйонів тон зерна. На цьому дехто нагрів руки, на відшкодуванні ПДВ, на 1,5 мільйони гривень.

Вікторія Маренич

Голова обласної організації УРП “Собор” Володимир Бакуменко вважає, що про продовольчу кризу влада знала, але нічого не зробила для її запобігання.

Володимир Бакуменко

Ми знали, що запасів хліба в області вистачає лише на 1,5-2 місяці, але нас ніхто не хотів чути. Тільки голоси реальні були звідти, що попереду планети всієї... От вам і результат цього, що стосується хліба. І пішла ланцюгова реакція: м’ясо, крупи, молоко. І до нового року вже обіцяють підвищення цін на м’ясо на 50%. От і результат діяльності цього уряду Януковича.

Вікторія Маренич

Заяву із своїми вимогами учасники пікету направили губернатору Харківщини, до ВР України, прем’єр-міністру, Президенту України, в якій йдеться про недопущення відміни рішення про встановлений раніше мінімальний розмір заробітної плати. Адже, як мовиться в заяві, більше 80% людей, що працюють на Харківщині, отримують сьогодні зарплату нижче прожиткового мінімуму.

Валерій Камчатний

Бюджетними і всі інші, хто прив’язаний до мінімальної зарплати, не отримують те, що вони по закону повинні були отримувати. А я вже сказав, що резерви є.

Вікторія Маренич

У заяві також говориться: “Знизив політик життєвий рівень народу – йди геть! Немає чого тобі робити у владі. Ти або нездатен працювати, або маєш злі наміри”.

Володимир Ляшко

До інших тем і подій...

Голова Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар надіслав відкритий лист прем’єр-міністру України Віктору Януковичу. У листі він висловив жаль з приводу неналежного пошанування в Україні 70 років голодомору.

Зі Львова – Галина Терещук.

Галина Терещук

Глава Української греко-католицької церкви зауважив, що лист до українського прем’єра він писав із болем серця. Кардинал Любомир зазначив, що найменше за рік були заплановані заходи із вшанування пам’яті багатомільйонних жертв голодомору. Втім, те, як усе було організовано у Києві 22 листопада, Блаженнійший назвав жалюгіддям.

“Пам''ять подій рівня голодомору - це націєтворчий елемент, це підкреслення фундаментальної вартості, яка об''єднує суспільство, яка пов''язує із минулим, без якого не може сформуватись єдиний державний організм ані сьогодні, ані в майбутньому. Для цього, одначе, потрібна співучасть усіх разом, в одному й тому самому місці і в той самий час”, - написав кардинал Любомир Гузар до прем’єр-міністра України.

На запланованому на суботу 22 листопада вранішньому заході біля пам''ятного Знаку жертвам голодомору 1932-33 років на Михайлівській площі в Києві цього забракло. Там були деякі представництва, але далеко не усі.

На думку глави УГКЦ, “там мали би бути присутніми представники всіх трьох гілок влади, всіх рівнів: центрального, обласного, місцевого. Там повинні були б бути представництва від кожної області України, всіх суспільних верств, світу науки, культури, робітництво і селянство, представники усіх видів мас-медіа, представники усіх церков і релігійних організацій, незалежно від того, молитимуться вони чи ні за упокій душ невинно убієнних голодом. Туди мали б усі ми зійтися, навіть, якщо б на коротку хвилину, навіть, щоб цілком мовчки, подивившись один на одного, щоб відчути що усі разом українці це велике “одне", об''єднані спільними вартостями непересічного і не буденного характеру. Лише тоді б ми належно вшанували тих, хто нам залишив велику спадщину, але цього, на жаль, не сталось”.

“Хто винен?” - запитує Блаженній ший. І вважає, що організатори, яким не вистачило зрозуміння величі і цінності цієї хвилини.

Зауважу, що упродовж року отці греко-католицької та православної церкви (Київського патріархату) разом із науковцями та медиками провели експедицію місцями голодомору. І неодноразово на прес-конференціях члени експедиції говорили про байдужість української влади щодо організації заходів із вшанування 70-роковин голодомору.

Примітивно була організована акція пам’яті мільйонів жертв голоду 1932-1933 року і в столиці Галичини. Влада, немов уникає, а радше боїться відверто говорити про те, що справді діялось в українських селах 70 років тому, і хто винен у геноциді проти українського народу.

Володимир Ляшко

Кілька повідомлень, що стосуються проблем місцевого самоврядування.

Прокуратура Київської області "отримала завдання" порушити кримінальну справу проти міського голови м. Василькова Валерія Поповича. Про це в четвер на прес-конференції в УНЇАН повідомив керуючий справами Васильківського міськвиконкому Анатолій Боровик.

За його словами, в п''ятницю 21 листопада ц.р. старший прокурор одного з відділів Київської облпрокуратури Ганна Буренок викликала міського голову Поповича, секретаря ради та керуючого справами виконкому А. Боровика у прокуратуру для дачі пояснень у зв''язку з проведенням прокурорської перевірки звернення пана Гаркавенка.

На зустріч, яка була призначена на 10 годину ранку у понеділок 24 листопада, Буренок зобов''язала міську раду та виконком надати прокуратурі велику кількість документі. Чим викликана така поспішність, представник прокуратури відповісти відмовилась.

А. Боровик вважає, що одним з ініціаторів цього є голова Київської облдержадміністрації Анатолій Засуха та його дружина. "З часу повернення В. Поповича на посаду міського голови (а це сталося в березні 2002 року) до територіальної громади м. Василькова стали постійно застосовуватися заходи економічного та морального, тиску”, - сказав А. Боровик. Так, зокрема, за ініціативи обласної влади неодноразово безпідставно від електроенергії відключалися життєзабезпечуючі об''єкти міста. Як повідомляло радіо “Свобода”, в липні цього року електроенергію відключили на очисних спорудах м. Василькова.

Крім цього, за словами Боровика, "використовуючи владні повноваження, Засуха та керівництво облради обмежують надходження додаткової дотації до міста. Розмір дотації м. Василькову у декілька раз менший, ніж іншим містам та районам Київської області.

Також керівники облдержадміністрації неодноразово робили спроби організувати страйки на комунальних підприємствах. "Засухи знову повертаються до силового вирішення проблеми з міською владою, залучаючи до цього правоохоронні органи та прокуратуру зокрема", - сказав А.Боровик.

Відповідаючи на запитання кореспондентів, керуючий справами Васильківського міськвиконкому зазначив, що ситуація довкола міського голови Валерія Поповича дуже загрозлива.

Анатолій Боровик

Зі сторони, звичайно, буде дуже важко. Скоріше всього, ми очікуємо або фізичного знищення, або фізичних загроз. Питання дуже складне.

Володимир Ляшко

У вівторок в місті Красний Луч на Луганщині відбулася сесія міськради, на якій депутати достроково позбавили повноважень міського голову Сергія Лук’яненка.

Відразу після його сесії його прихильники одержали з Києва повідомлення про те, що Верховний Суд України скасував рішення Антрацитівського суду, який у серпні цього року ухвалив затримати Сергія Лук’яненка в зв’язку з розглядом карної справи щодо ухиляння від сплати податків. Йшлося про попередню підприємницьку діяльність Лук’яненка.

Репортаж Василя Соколенка.

Василь Соколенко

Саме під вигуки близько 200 прихильників та противників С.Лук’яненка депутати міської ради і розпочали сесію, на якій, серед інших, розглядалося питання дострокового позбавлення повноважень міського голови.

До Красного Луча прибули керівники обласної адміністрації, депутати обласної ради, а приміщення, де відбувалася сесія, було оточене міліцією. Судячи з усього, місцева влада до цього заходу готувалася дуже ретельно. Як не дивно, разом з організаторами процедура зняття С.Лук’яненка чомусь виступили колишні рухівці, а нині, активісти УНП.

Ось що з цього приводу заявив лідер міської організації Віктор Зоря:

Віктор Зоря

Сьогодні на площу вийшли таксисти різних підприємств, яким Лук’яненко підняв єдиний податок, шахтарі, підприємці з ринку, яким теж неодноразово піднімав ринковий збір. Ці люди протестують проти Лук’яненка, який відсутній вже кілька місяців.

Також тут присутня його підтримка. Це ті, які в нього на зарплаті, вони були під час виборів. Таке у нас кіно.

Василь Соколенко

Цікаво, що ця позиція розходиться з діями народних депутатів блоку “НУ”, які захищали і підтримували міського голову Красного Луча.

На сесії перший заступник голови обласної адміністрації Валентин Дзонь назвав ознаки економічної депресії у шахтарському поселені. Виявляється, на вугільних підприємствах процвітає бартер, показник якого 60%, тоді, як в області він дорівнює 2%. Рівень безробіття зріз за останній час на 18%. Тепер на 1 жіноче місце у Красному Лучі претендують 35 представниць прекрасної статі. Борг по зарплаті найбільший в області і сягає 60 мільйонів. Тоді, як мешканцям всієї Луганщини заборговано 360 мільйонів гривень.

Говорилося і про те, що підприємства працюють з багатомільйонними збитками. В цій ситуації було звинувачено і депутатський корпус, і особисто відсутнього міського голову.

Але люди на площі називали дещо інші причини занепаду Красного Луча. Голова регіонального Союзу ветеранів-афганців Павло Ковальчук заявив наступне:

Павло Ковальчук

У нас виходить так, що народом обраний міський голова набрав голосів більше, ніж весь депутатський корпус. Тому сьогодні депутати не мають ніякого морального права ухвалювати якусь постанову до з’ясування обставин, тобто до рішення Верховного Суду. Наскільки мені відомо, засідання Верховного Суду з цього питання відбулося, і міський голова просто не може одержати на руки постанову, тобто папір, який його виправдовує.

А правоохоронні органи загрузли в корупції. Я не боюся сказати, що корупція в нашому місті досягла апогею. Всі гроші, які повинні поповнити бюджет, розтікаються по мафіозних структурах, які під дахом правоохоронців роблять свою чорну справу.

Люди, звичайно, не згодні з цим і вийшли з пікетом до стін міської ради, щоб депутати ухвалили нормальне рішення.

Василь Соколенко

Депутати міської ради під час перерви ухилялися від коментарів і заявляли, як то кажуть, не для преси, що справа не в тяжкій економічній ситуації, а у спробах міського голови припинити розкрадання величезних запасів шламів та вугілля. А питання про зняття Сергія Лук’яненка, мовляв, було вирішене заздалегідь в обласних структурах влади. І депутати тепер нездатні вплинути на ситуацію.

І справді, в результаті таємного голосування вони достроково позбавили повноважень міського голови Сергія Лук’яненка.

Цікаво, що водночас із закінченням сесії прихильники дізналися про те, що він отримав, як то кажуть, на руки постанову Верховного Суду України. Вона скасовує рішення Антрацитівського суду про утримання Сергія Лук’яненка під вартою.

До речі, не дивлячись на те, що в сесійному залі вже були журналісти провладних ЗМІ, кореспондента радіо “Свобода” туди міліція не допускала, аргументуючи свої дії якимись списками запрошених і дозволом начальства.

Володимир Ляшко

Минулого тижня ВР відхилила законопроект “Про моніторинг телекомунікацій”, розроблений СБУ. Законопроект, на думку парламентарів, вимагає доопрацювання.

На думку Тетяни Попової, голови правління Інтернет-асоціації України, у законопроекті, розробленому СБУ, не відображена норма, згідно з якою перехоплення має здійснюватися під контролем парламенту, як це робиться у ряді європейських країн (наприклад, у Німеччині, Угорщині, Фінляндії та інших країнах).

На громадських слуханнях у середу щодо законопроекту “Про моніторинг телекомунікацій генеральний директор “Релком-Україна” Олексій Бурсук повідомив, що за його оцінками, системами моніторингу СБУ вже обладнало вузли близько 50-х українських провайдерів. А це набагато більше, ніж офіційно повідомляють Держкомзв’язку та заступник голови СБУ Анатолій Герасимов, який займається цією проблематикою.

Олексій Бурсук зазначив, що подальша установка подібного обладнання і незаконне здійснення моніторингу призведе до зниження користування інтернет-послугами в регіонах.

Ситуацію, що склалася, Бурсук пояснює тим, що відповідно до Указу № 122 Держкомзв’язку, провайдерам, які встановили в себе контролюючу апаратуру надаються конкурентні переваги з боку органів держвлади та інших державних структур.

Представник СБУ Анатолій Герасимов повідомив на громадських слуханнях, що право на використання систем моніторингу мають 7 суб’єктів оперативно-розшукової діяльності, а з них 3 мають право контролю.

При цьому, як зазначає інтернет-видання “Форум” масштаби таємного стеження в Україні прямо-таки дивують. За даними одного з суддів Верховного Суду України, лише в 2002-му році було дано понад 40 тисяч дозволів на зняття інформації з каналів зв’язку.

Своїм міркуваннями на цю тему ділиться координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

Дмитро Гройсман

Щойно пролунали відчайдушні звернення представників Незалежної Інтернет-асоціації України до європейської спільноти із проханням про допомогу в протистоянні з українською владою, яка намагається поставити комп’ютерну мережу під тотальний контроль, як влада завдала удару у відповідь.

Цього разу своє слово на захист свободи електронного спілкування сказала влада судова. І, як і очікували аналітики, цим словом стало слово “ні”. Нещодавно суд першої інстанції відхилив скаргу підприємства “Хост майстер”, яке наразі здійснює адміністрування національної доменної зони UA.

На дії уряду України, який передав право реєстрації і контролю національних доменних імен організації під назвою “Український мережевий інформаційний центр”, яку фактично повністю контролює СБУ.

Цікавою новелою українського правосуддя стало те, що суд вказав в своєму рішенні, що йому, зрештою, байдуже, що право користування доменною зоною UA, отримане підприємством “Хост майстер” від незалежної американської Інтернет-корпорації з надання доменних імен “Ікан”, яке жодним чином не підпорядковане ні виконавчій, ні, на щастя, судовій владі України.

Вище згадана “Ікан” чітко заявила, що передасть право на адміністрування зоною UA лише тій структурі, яка буде представляти найбільшу кількість учасників інтернет-ринку України, яка зможе проводити політику, спрямовану на захист свободи спілкування в мережі.

Відомий український інтернет-аналітик О.Брамс вважає, що створений урядом Мережевий центр такою структурою не є. На думку О.Брамса, незважаючи на розподіл сил в цій координаційній раді (4 представники держави на 4 представники інтернет-ринку), є певні побоювання, що діяльність ради буде фактично підпорядкована СБУ.

“Не можна не помітити того тиску, який вже проводять українські спецслужби під час обговорення проблемної теми “Адміністрування доменної зони UA”, - вважає О.Брамс.

Інший відомий український політолог Ростислав Павленко переконаний, що в адмініструванні українського Інтернету головним є те, щоб спрацьовував механізм захисту від політичного використання прав на національний домен.

Тим часом протистояння триває. Тепер судові дебати перемістяться в Апеляційний суд, який має розглянути скаргу Української інтернет-асоціації на рішення суду першої інстанції.

Володимир Ляшко

Ви слухали передачу “Тиждень регіонів”. До ефіру її підготували Журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Сергій Балабанов.

Бажаємо слухачам приємних вихідних!

До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG