Доступність посилання

ТОП новини

Прес–конференція народного депутата України, віце–президента ПА ОБСЄ Ігора Осташа за підсумками його участі у засіданні Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Маастрихті.


Сергій Кисельов Прес–конференція народного депутата України, віце–президента ПА ОБСЄ Ігора Осташа за підсумками його участі у засіданні Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Маастрихті.

Київ, 3 грудня 2003 - У голландському місті Маастрихті завершилася дводенна нарада Організації з безпеки та співробітництва в Європі, у якій взяли участь близько 40 міністрів закордонних справ, у тому числі й глави дипломатичних відомств Росії та США. Грузію представляла виконувачка обов’язків президента країни, віце–президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ніно Бурджанадзе. Головними темами обговорення стали ситуація в Грузії та врегулювання придністровської проблеми. Тим часом народний депутат України, який також є віце–президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ, Ігор Осташ підняв питання про конфлікт довкола острова Тузли у Керченській протоці. Про результати засідання в Маастрихті пан Осташ по поверненні до Києва розповів журналістам. За словами Ігора Осташа, виконуюча обов’язки президента Грузії Ніно Бурджанадзе, виступаючи перед міністрами закордонних справ країн–членів ОБСЄ, проінформувала урядовців про ситуацію в її країні, де уже цього тижня уряд визначить дату проведення парламентських виборів. Тбілісі хотів би організувати їх одночасно з президентськими перегонами, однак ОБСЄ настійливо пропонує проводити кожні вибори окремо.

Ніно Бурджанадзе піддала також безкомпромісній критиці позицію Росії, що, на погляд грузинського політика, роздмухує сепаратистські настрої в Грузії та підриває суверенітет країни. А держсекретар США Колін Пауелл виступив із закликом до Росії вивести свої війська з Молдови.

На думку народного депутата Ігоря Осташа, події, що сталися в Грузії, повинні стати уроком для українських політиків: "Є дуже багато паралелей з Грузією. Є дуже багато моментів, які, скажімо так, треба дуже серйозно враховувати. Це і питання, пов’язані з Центральною виборчою комісією, питання із засобами масової інформації, з єдиним реєстром виборців — на цьому я особливо хотів би наголосити. Практично через відсутність такого реєстру і були основні проблеми на грузинських виборах. Але для мене є цікавими також і уроки, політичні уроки після виборів. І я хотів би особливо відзначити, що факт об’єднання грузинської опозиції, незважаючи на якісь, можливо, політичні розбіжності, був дуже серйозним фактором політичного життя останнього часу в Грузії. Більше того, я був здивований таким швидким рішенням щодо єдиного кандидата від опозиції. І навіть у своїй приватній розмові я запитав у пані Бурджанадзе, як це відбувалося, і зрозумів, що вона першою зробила крок, відмовившись від амбіцій бути президентом Грузії. Я думаю, що це приклад, який повинна в даному випадку наслідувати українська опозиція".

Ігор Осташ, як голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України щодо забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону в районі острова Коси Тузли, підняв також у Маастрихті питання про ситуацію, що склалася у Керченській протоці. У своєму виступі він не виключив можливості звертання до ОБСЄ з проханням розглянути це питання. Пна Осташ вважає, що "повинна бути єдина консолідована позиція української держави. Ми мусимо все ж таки визначитися тут, в Україні, чи є зараз територіальні претензії з боку Росії, чи їх немає, чи вони оформлені як територіальні претензії, чи не оформлені. Чи можна вважати вислови міністра закордонних справ Росії, що Росія практично не вважає острів Тузлу українською територією, територіальними претензіями. І ясно, що це один аспект проблеми. Це має бути єдина позиція української влади, консолідована позиція. Хоча, на мій погляд, заява міністра закордонних справ - це є практично підстава фактично вважати, що це є територіальні претензії до України", - додав народний депутат України Ігор Осташ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG