Доступність посилання

ТОП новини

До протиборства навколо відокремлення церкви від держави в Америці.


Юрій Дулерайн До протиборства навколо відокремлення церкви від держави в Америці.

Нью-Йорк, 5 грудня 2003 - У Каліфорнії у віці 95 років помер Едвард Шемп, чий судовий позов свого часу спричинився до історичної постанови Верховного суду Сполучених Штатів про заборону обов’язкового читання Біблії у загальноосвітніх громадських школах.

За Конституцією, держава не має права ані впроваджувати релігію, ані забороняти релігійні відправи. Здавалося б, це чітко відокремлює релігію від держави. Тим не менше, суперечки, юридичні конфлікти навколо цього питання точаться й донині. Наприклад, Верховний Суд Сполучених Штатів нині розглядає апеляцію релігійних діячів, які судяться зі штатом Вашингтон. Цей штат заснував фонд для фінансування нужденних студентів, але за винятком тих, хто вивчає теологію. Штат посилається на Першу поправку до Конституції, де йдеться про відокремлення церкви від держави, а тут, мовляв, явне субсидування державою вивчення релігії. Зі свого боку, позивачі закидають владі штату Вашингтон, на північному Заході Америки, дискримінацію віруючих.

На відміну від Європи, де, як показують найновіші опитування, релігія відіграє дедалі меншу роль у суспільному житті, Сполучені Штати залишаються глибоко релігійною країною. Але у цій релігійній країні, де президент, за традицією, звертаючись до народу, каже “Благослови вас, Боже” і щонеділі відвідує церкву, де на грошах надруковане гасло “У Бога ми віримо”, де церкву звільнено від податків, у цій країні бачимо вічне протиборство у питанні про місце релігії в суспільстві. Це попри той факт, що церква таки відокремлена від держави. Як сказав колись в інтерв’ю вашому кореспондентові видатний юрист Алан Дершовіц, гарвардський професор права, “перемога демократії ніколи не буває остаточною”. До літа 1963 року в громадських школах Пенсильванії за законом штату перед початком занять щодня читали принаймні десять уривків з Біблії. Едвард Шемп, лютеранин-методист, запротестував і 1956 року подав до суду, бо вбачав у такому читанні фінансування релігії державою. Федеральний окружний суд у Філадельфії визнав читання Біблії у школі таким, що суперечить Конситуції. Шкільна рада апелювала до Верховного суду, а той відправив справу на додаткове слухання. Окружний суд підтвердив своє рішення. Тоді Верховний Суд у червні 40 років тому розглянув справу і дійшов висновку, що школа державна, а “щодо стосунків між людиною і релігією, то держава твердо зобов’язана дотримуватись нейтралітету”. Відтак, постанова заборонила обов’язкове читання Бібілії у громадських школах. Принагідно зауважимо, що у приватних школах, включно з українськими парохіальними школами в Америці, Біблію і читають, і вивчають, але не державним коштом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG