Доступність посилання

ТОП новини

Події у Грузії матимуть вплив на весь регіон.


Марія Щур Події у Грузії матимуть вплив на весь регіон.

Прага, 4 грудня 2003 – Сьогодні у Грузії офіційно розпочалася підготовча кампанія до виборів на президентську посаду. Самі вибори мають відбутися рівно за місяць - 4 січня наступного року. На думку міжнародних оглядачів, те, як демократичний процес піде у цій кавказькій країні, матиме вплив на весь регіон. При цьому вони особливо наголошують на тому, що маленька Грузія перетворилася на арену суперництва двох могутніх гравців у регіоні – Росії та США.

Тимчасові лідери Грузії офіційно оголосили про початок нової передвиборчої кампанії до виборів наступного місяця. При цьому виконувачка обов’язків президента Грузії Ніно Бурджанадзе пообіцяла, що уже ці вибори будуть проведені чесно та вільно. Виступаючи сьогодні, вона висловила впевненість у тому, що перемогу на майбутніх виборах отримає лідер Національного Руху Грузії Михаїл Саакашвілі, який розпочав протести, що призвели до відставки президента Едуарда Шеварднадзе. «Ми впевнені, що виграємо у президентських виборах, і ми впевнені, що за цими виборами, які ми проведемо відкрито і демократично, будуть такі ж вільні та демократичні вибори до парламенту», - заявила грузинський лідер.

У тому, що молодий 35-літній юрист з американською освітою, який до того ж є і найпопулярнішим грузинським політиком, здобуде перемогу на виборах, не сумніваються й західні оглядачі. Вони вітають можливість перемоги лідера нового покоління, який обіцяє керувати на демократичніших засадах, ніж його попередник, але вони звертають увагу на інше.

На Кавказі впродовж останнього часу змінилися лідери усіх трьох країн – Вірменії, Азербайджану, і ось тепер Грузії. І якщо у двох інших державах вибори пройшли з брудними підтасовками, які поблажливо сприйняли на Заході, то «трояндова революція» у Грузії створила можливість для розвитку демократії у регіоні. Але, на думку оглядачів впливового британського часопису “Економіст”, одним з важливих чинників, який стоїть на перешкоді, є недосвідченість молодого грузинського лідера, що у свою чергу, створює ґрунт для посилення суперництва в регіоні між США та Росією.

Як пояснює британський часопис, Росію та Америку цікавлять на Кавказі нафта і газ, а також проблема тероризму, яка на їхню думку, загрожує регіону. «Одна з найбільших небезпек, що загрожує Грузії, – це можливість розпаду країни», - вважають британські оглядачі. При цьому вони наголошують, що роль Росії у цьому процесі особливо велика. Та все ж, на думку оглядачів, позитивний вихід з нинішньої складної ситуації у регіоні, який десятиліття потерпав від бідності та конфліктів, хоч і малоймовірний, але можливий. І зараз Грузія та Кавказ у цілому мають вхопитися за цей шанс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG