Доступність посилання

ТОП новини

Союз НАТО цікавиться розвитком демократії в Україні.


Славко Волинський Союз НАТО цікавиться розвитком демократії в Україні.

Брюссель, 5 грудня 2003 – Серед традиційних питань про поглиблення відносин між Україною і НАТО під час засідання комісії Україна – НАТО, яке відбулось у Брюсселі на рівні міністрів закордонних справ, були обговорені і «невійськові» теми, зокрема, стан демократії в Україні, свободу преси, прозорість президентських виборів.

Українську делегацію в Брюсселі очолював міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. Генеральний секретар альянсу лорд Робертсон розпочав засідання Комісії Україна – НАТО дещо в мінорному тоні, зазначивши, що це його остання зустріч з Костянтином Грищенком як генсека альянсу. Через кілька тижнів термін перебування лорда Робертсона на посаді генерального секретаря НАТО завершується. Але Джордж Робертсон переконаний, що його правонаступник, колишній міністр закордонних справ Нідерландів Яап де Гооп Схеффер, проводитиме політику стосовно України в тому ж фарватері, який проводить НАТО стосовно України тепер.

Далі лорд Робертсон підбив підсумки останніх років співробітництва між Україною й НАТО, і,зокрема, подякував Україні за її вагомий миротворчий внесок на Балканах і в Іраку.

Але попри всі позитивні кроки, які Україна здійснює в напрямку інтеграції в євроатлантичні структури ( а це імплементація Цільового плану, Плану дій), лорд Робертсон зауважив, що перед Україною ще стоїть чимало серйозних невиконаних завдань: «виконання гарантій вільних і прозорих президентських виборів, дотримання свободи слова, поваги до верховенства закону, здійснення ефективного контролю над експортом зброї».

У відповідь Костянтин Грищенко висловив велике задоволення від проведеної зустрічі.

Журналісти перепитали Джорджа Робертсона, які сподівання він покладає на майбутній стамбульський саміт НАТО в контексті зміцнення відносин між Україною і НАТО і чи стамбульський саміт у червні наступного року відкриє нові перспективи для України в її прагненні інтегруватися в євроатлантичні структури. На це Джордж Робертсон відповів, що відносини між НАТО і Україною «залежать від прогресу в Україні, і це буде одним із визначальних питань, які будуть обговорюватись через шість місяців у Стамбулі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG