Доступність посилання

ТОП новини

Територiя колишньої Югославiї пiсля десятилiття вiйн стала величезним складом нелегальної зброї. У Косовi, Боснiї i Герцеговини та Сербiї можна придбати великi кiлькостi вогнепальної зброї чи вибухових речовин. Торгiвлю контролюють колишнi учасники війн.


Михайло Рамач Територiя колишньої Югославiї пiсля десятилiття вiйн стала величезним складом нелегальної зброї. У Косовi, Боснiї i Герцеговини та Сербiї можна придбати великi кiлькостi вогнепальної зброї чи вибухових речовин. Торгiвлю контролюють колишнi учасники війн.

Белград, 11 грудня 2003 – Репортери лондонської газети “Сандей мiррор” провели у Косовi цiкаве й небезпечне дослiдження. Вдаючи, що вони є членами Iрландської республiканської армiї, вони зустрiчалися з продавцями зброї й купили в них за десять тисяч фунтiв 13 кiлограмiв високоякiсної вибухiвки. Британський журналiст Ґрем Джонсон докладно розповiв своїм сербським колегам про торгування з людьми, яких вiн називає безпощадними бандитами. Вiн, мiж iншим, каже що колишнiй командувач албанських повстанцiв Нiам Бехлюлi показував йому фотографiї з вiдрiзаними головами сербських вiйськових. Пiдроздiли цього ватажка навчали терористи “Аль Каєди”, каже британський журналiст. Зброю з Косова через Чорногорiю транспортують до Адрiатичного моря, її дальшi шляхи невiдомi , стверджує Джонсон.

У Белградi репортери “Сандей мiррора” зустрiчалися з певним Васком, який був особистим охоронцем горезвiсного командувача сербських добровольцiв Аркана. Той пропонував йому мiномети, снаряди, автомати та iншу зброю на суму 50 тисяч фунтiв.

Мiжнароднi сили у Косовi досi провели двi акцiї добровiльної передачi зброї. Етнiчнi албанцi здали кiлька тисяч стволiв. Проте йшлося переважно про трофейну зброю.Експерти вважають, що у косовцiв є вiд 300 до 400 тисяч штук автоматичної зброї. Таку акцiю цього року провела й сербська полiцiя. Громадяни здали майже 50 тисяч пiстолетiв, револьверiв та рiзних типiв автоматiв. Посилаючися на полiцейськi джерела, окремi газети повiдомляють, що регiон став свого роду супермаркетом для терористiв. Зброєю торгують переважно колишнi добровольцi та вiйськовi за сприянням певних кiл причетних до служби безпеки.

Коли йде мова про Косово, у Белградi стався драматичний поворот у процесi над колишнiми полiцейськими, яких звинувачують у вбивствi 19 албанцiв, в тому числi жiнок i дiтей. Один з бiйцiв пiдроздiлу, який називали “Скорпiони”, стверджує, що його соратники розстрiляли групу затриманих. Свiдок каже, що йому загрожували лiквiдацiєю у разi, якщо говоритиме правду. Цiкаво, що про масове вбивство у Подуєвi свого часу заявляв і начальник Генштабу Небойша Павкович. Все ж суд торiк винiс виправдувальний вирок. Повторний процес у Белградi, на думку юристiв, став великим iспитом для сербського правосуддя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG