Доступність посилання

ТОП новини

Несподіваний поворот на гамбурзькому процесі в справі терактів 11 вересня.


Надія Кандиба Несподіваний поворот на гамбурзькому процесі в справі терактів 11 вересня.

Німеччина, 12 грудня 2003 - Генеральний прокурор Німеччини Карл Нем піддав криці звільнення в Гамбурзі з-під варти підрозрюваного в причетності до терактів 11 вересня. Після того, як федеральне управління кримінальної поліції передало гамбурському суду свідчення анонімної особи, судді несподівано вирішили випустити зі слідчого ізолятора громадянина Марокко Абделагні Мзуді, якого підозрюють у належності до так званої гамбурзької терористичної групи.

Якби судді ще раз ретельно розглянули цю справу, то вони напевно б не випустили на свободу Абделгані Мзуді, проти якого зараз ведеться процес у Гамбурзі, сказав генеральний прокурор Карл Нем. Він повідомив, що генеральна прокуратура вже оскаржила рішення гамбурзьких суддів, яке стало справжньою несподіванкою не тільки для обвинувачів, але також для самого підсудного та його захисту.

“Я навіть не знаю, що сказати. Ми весь час домогалися саме такого рішення”, - зауважила Гюл Пінар, адвокат Абделгані Мзуді. За інформацією анонімного свідка, до гамбурзької терористичної групи, яка планувала напади на цілі в США, входили тільки чотири особи, а саме: Рамзі Біналшибх, якого рік тому затримали в Пакистані, а також пілоти-смертники - Мохаммед Атта, Марван Алшехі та Сіад Джарах. Якщо таке твердження відповідає дійсності, то виходить так, що Абделгані Мзуді нічого не знав про терористичні плани своїх друзів.

“Я не розумію, чому судді сьогодні раптом визнали таке свідчення достатнім для того, щоб випустити підсудного на свободу. Адже такі твердження в тій чи іншій формі вже виникали під час процесу і відхилялися судом”, - сказав представник генеральної прокуратури Вальтер Гембергер. На його думку, анонімний свідок міг навмисно зробити таку заяву, аби звільнити від судової відповідальності терористів, які не загинули під час терактів. Федеральне управління кримінальної поліції Німеччини не повідомляє подробиць про анонімного свідка. Висловлюються припущення, що тут ,найімовірніше, йдеться про Біналшибха, який перебуває зараз у руках американців. Сполучені Штати досі відмовлялися надати німцям протоколи його допитів. Несподіваний поворот у справі Мзуді може стати також доленосним для іншого товариша пілотів-смертників, також студента з Марокко Муніра Ель Моттасадега, якого гамбурзький суд під час першого в світі процесу в справі терактів 11 вересня визнав винним і засудив до п’ятнадцяти років тюрми. Його адвокати тепер теж вимагають звільнити свого клієнта з ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG