Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан - президентська чи парламентська республіка.


Мирослава Гонгадзе Афганістан - президентська чи парламентська республіка.

Вашингтон, 15 грудня 2003 - У Кабулі посилені заходи безпеки. Там триває засідання Загальноафганськї ради - Лойя Джирга. Вчора Асамблея завершила формування керівних органів і розпочала обговорення нової Конституції.

Засідання Лойя Джирги розпочалося у неділю. Афганський лідер Хамід Карзай домагається, щоб новий проект Конституції містив якомога більше повноважень для президента. За існуючим проектом президент матиме право після консультацій з парламентом призначати і розпускати уряд. Він також буде призначати половину вищої палати парламенту, визначеної, як палата старійшин. Нижня палата парламенту має називатись Волесі Джирга - народна палата. У документі зазначено, що влада в Афганістані буде розділена між президентом та прем’єр-міністром, хоча повноваження останнього чітко не визначені. Не отримує жодної влади згідно з новою Конституцією і король цієї країни, його лише називають батьком Афганістану. Однак, делегати Лойя Джирги не виявляють одностайності у підтримці проекту такої конституції. Деякі з них виступають за створення парламентської республіки в Афганістані.

Водночас в цій країні відбулась ще одна важлива подія. Сьогодні там відкрили після реконструкції нове шоссе, що тепер з’єднуватиме Кабул з економічною столицею Афганістану - містом Кандагар, що на півдні країни.

Хамід Карзай заявив сьогодні, що відкриття 482- кілометрової траси є “щасливим днем для Афганістану”. Він зокрема зазначив: “Ми хочемо, щоб наша держава, держава єднання, яка розташована у серці Азії, стала уніфікованим центром для інших країн. Афганістан з`єднає їх за допомогою цього прекрасного шосе”. У церемонії відкриття нової дороги брали участь міністри, керівники афганських провінцій, посли Америка та Японії, країн, які фінансували цю реконструкцію.

Поза такими мирними процесами стан безпеки далі викликає занепокоєння. У ніч з понеділка на вівторок в Кабулі біля приміщення міністерства закордонних справ пролунали вибухи. А на сході Афганістану американські військовослужбовці за допомогою гелікоптерів провели рейд з пошуку талібів та бойовиків “Аль Каїди”. Дві людини при цьому вбиті і три арештовані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG