Доступність посилання

ТОП новини

Іракській міністр звинувачує ООН у зраді його країни.


Юрій Дулерайн Іракській міністр звинувачує ООН у зраді його країни.

Нью-Йорк, 17 грудня 2003 - Іракський представник звинуватив Організацію Об’єднаних Націй у тому, що вона зрадила його народ.

Звинувачення прозвучало у залі засідань Ради безпеки, де виступив Хошияр Зебарі, іракський міністр закордонних справ. Він заявив під час обговорення проблеми Іраку, що Об’єднані Нації, як організація, зрадили іракський народ, бо ООН на протязі 35 років нічого не робила, щоб допомогти звільнити Ірак від вбивчої тиранії Саддама Гусейна. “Нині, - сказав Зебарі, - ми відкопуємо тисячі жертв, жахливі свідчення цієї зради”. А тепер, вів далі міністр, члени Ради безпеки сперечаються щодо подальшої долі Іраку, замість допомоги. За його словами, Рада безпеки воліє зводити рахунки з антисаддамівською коаліцією на чолі зі Сполученими Штатами коштом допомоги іракському народові створити стабільну демократію. На думку Зебарі, “суперечки щодо політичних розходжень повинні відступити на задній план, бо йдеться про безпеку, створення робочих місць, про основні свободи й права, що ними, за статутом, покликана опікуватися ООН”. Він – курд, колишній гірський партизан, який багато років воював проти режиму Саддама Гуссейна. У вересні іракською Правлячою радою він був призначений міністром закордонних справ. Зебарі нагадав Раді Безпеки, що її члени рік тому ділилися на тих, хто волів врятувати Саддама, і на тих, хто хотів притягти його до відповідальності. Зебарі закликав ООН забути про минулі суперечки щодо війни з Іраком, дійти згоди і знову відкрити представництво у Багдаді, яке закрили після терористичного акту – вибуху бомби - майже 4 місяці тому.

“Ми розуміємо, що Об’єднані Нації зазнали 19 серпня страшних втрат, але присутність ООН допомагала у багатьох небезпечних і важких ситуаціях, тож для її повернення ми забезпечимо які завгодно засоби охорони”, - сказав Зебарі. Він виголосив свою промову після того, як Кофі Аннан, генеральний секретар ООН, висунув вимогу якомога швидше відновити іракський суверенітет. Як пише “The New York Times”, різко критичний тон промови міністра не сподобався Аннанові, але він сказав, що пан Зебарі має право на власну опінію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG