Доступність посилання

ТОП новини

У Криму об’єднуються проросійські організації.


Володимир Притула У Криму об’єднуються проросійські організації.

Симферополь, 19 грудня 2003 - У Криму проголошене об’єднання двох найбільших проросійських організацій півострова – Руської общини і Російського Руху Криму. До них також приєдналася Кримська організація Всеукраїнського об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького”.

Інформаційні агенції Криму повідомили, що лідери двох найкрупніших в автономії організацій російської спрямованості Руської общини і Російського Руху Криму - Сергій Цеков та Олександр Черноморов заявили про те, що тепер ці структури виступають як одне ціле. Крім того, підписана угода про взаємну співпрацю і координацію дій між цими організаціями і Кримським відділенням Всеукраїнського “Нащадки Богдана Хмельницького”. Сторони взяли на себе зобов’язання координувати свої дії у сфері проведення спільних громадсько-політичних заходів: мітингів, демонстрацій, пікетів, форумів, зборів, конференцій і так далі. Пояснюючи мотиви такого об’єднання, Сергій Цеков сказав, що, розділені організації не можуть ефективно відстоювати права росіян і російськомовних громадян. Водночас він наголосив, що мова йде не про створення нової організації, а про об’єднання двох згаданих. За словами Олександра Черноморова, їхній приклад поки що єдиний на пострадянському просторі. Він також попередив журналістів про необхідність виявляти пильність і не брати на віру провокаційні заяви, що інколи робляться начебто від імені російських організацій, а насправді є спробою дискредитувати проросійський рух у Криму.

Очевидно, лідери нового громадського об’єднання мали на увазі лідера Конгресу російських громад Криму Сергія Шувайникова, який неодноразово критикував Руську общину і Російський Рух Криму та їхніх керівників. І цього разу його реакція на таке об’єднання була критичною і різкою.

Сергій Шувайников: “Я не знаю, про яке об’єднання йде мова. Справа в тому, що Руська община Цекова і Російський Рух Черноморова що у 2001 році підписали договір про співпрацю і фактично вони просто продублювали цей договір, тільки вже сьогодні. Мова ж не йде про створення єдиної організації, кожна залишається на своїх позиціях. Те, що вони об’єднані в одній партії під назвою Руський блок України – це так, але це партійна справа. Тож не зрозуміло, як вони об’єдналися? Я ж думаю, що це зроблено з однією метою: для того, щоб отримати кошти з Російської Федерації, конкретно від уряду Москви. Нам стало відомо, що один з московських фахівців побував у Криму і спеціально для Фонду “Москва-Крим” пана Цекова розробив програму різноманітних заходів. Тепер під цю програму і для того, щоб показати, що ось, мовляв, ми єдині і більше тут нікого немає, необхідно отримати гроші. Але ми не дамо, щоб знову повторилося створення блоку “Росія” №2, коли 10 років тому Цеков і Мєшков, придумавши гарну назву, практично ошукали російських людей. А тепер готується новий обман. Так, це черговий обман росіян у Криму. Я на цьому наголошую. Треба бути дуже пильними, бо це не об’єднання, це – змичка політико-економічних структур на меркантильних інтересах”, - заявив лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников.

Тим часом лідери Руської общини і Російського Руху Криму - Сергій Цеков та Олександр Черноморов, які є депутатами Верховної Ради Криму, заявили, що на найближчій сесії місцевого парламенту домагатимуться розгляду питань, пов’язаних з правами представників російськомовного населення Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG