Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Кучма привітав польських дітей «с Новим ґодом».


Володимир Павлів Леонід Кучма привітав польських дітей «с Новим ґодом».

Варшава, 22 грудня 2003 – Минулої неділі кілька тисяч дітей у Польщі отримали подарунки від українського Святого Миколая. Для більшості дітей це стало повною несподіванкою, адже вони звикли, що Святий Миколай приходить із подарунками на два тижні раніше, за західним календарем. Тим більше, що цей другий начебто Миколай, від імені якого вручали подарунки, зовсім не схожий на того казкового. Переконатися в цьому було просто: адже під час вручення подарунків на показ дітям і батькам виставлявся портрет того, від кого подарунки вручалися. Дорослі, на відміну від дітей, відразу впізнавали в цьому усміхненому обличчі президента України Леоніда Кучму.

Подарунки польським дітям на православне свято Святого Миколая привіз новий поїзд Київ-Краків, котрий 18 грудня повернувся в Польщу з першого рейсу до столиці України. Всього поїзд привіз близько 5 тисяч подарункових наборів із солодощами. На першій же станції з польського боку, у місті Перемишлі, було вивантажено частину подарунків для дітей із школи імені Шашкевича з українською мовою навчання, а також для місцевих шкіл, в котрих навчаються діти-інваліди та сироти. Решта вантажу доїхала до Кракова, де його в урочистій атмосфері зустрічали представники міської та регіональної влади, Генерального консульства України, а також польські скаути, звані у Польщі харцерами.

Основну частину подарунків від президента України, близько трьох тисяч, буде роздаровано незрячим дітям та сиротам із дитячих будинків Малопольського воєводства, столицею якого є Краків. Там же у Кракові частину подарунків було передано Об’єднанню лемків для дітей із лемківських родин. Подарунки від президента України отримають практично всі діти, що навчаються в українських школах у Польщі – на Холмщині і Підляшші, на Люблінщині, а також на півночі – у Вармінсько-Мазурському воєводстві, куди було виселено більшість українців у рамках так званої акції “Вісла” у 1947 році.

Як саме виглядали подарунки від президента України, “Свободі” розповів аташе з питань культури посольства України у Варшаві Олег Мисик: «Там як ялинка, гарно розмальована, а в ялинці десять подарунків, і зверху символ України – стрічка в національних кольорах, і вітання від президента України, що це все надається, і бажається всього найкращого, дітям Польщі».

Натомість самі пакунки з солодощами були зав’язані дещо іншими стрічками, на котрих було написано по-російськи “С новим ґодом”. Цей елемент подарунка не надто сподобався деяким батькам. Але дітлахам, які не надто ще переймаються такими мовними деталями, найцікавіше було те, що є всередині кольорового пакета, а не на стрічці, якою він зав’язаний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG