Доступність посилання

ТОП новини

Американський політолог називає процедуру обрання президента парламентом недемократичною за українських умов.


Сергій Куделя Американський політолог називає процедуру обрання президента парламентом недемократичною за українських умов.

Вашингтон, 19 грудня 2003 року.

Сергій Куделя

Прийняття Верховною Радою рішення про обрання президента парламентом буде суперечити ідеям демократії та відверне від України західні держави. Так вважає професор політології Канзаського Університету, директор Інституту російських та східно-європейських досліджень Пол Данієрі.

Американський професор, який уже довгий час досліджує політичні процеси в Україні, вважає, що влада в Україні намагається відтворити рядянську систему управління з метою забезпечити власну недоторканність. Продовжує Пол Данієрі:

Пол Данієрі

Обрання настільки впливового президента парламентом означало б поверення радянської системи, яку в Америці називали системою “замкненої циркуляції влади.” Тобто навіть якщо президента обирає парламент, президент матиме значний вплив на парламент. В результаті, будь-який обраний парламентом президент зможе забезпечити собі переобрання стільки, скільки йому потрібно.

Сергій Куделя

Втрата народом права обирати президента призведе, за словами професора Данієрі, до ще більшого відсторонення суспільства від влади.

Пол Данієрі

Цинізм та апатія, помітні для усіх, хто приїжджає в Україну і спілкується із українцями, лише посилиться. Я не виключаю проведення акцій громадського протесту, але якщо така система збережеться, вона призведе до ще більшої апатії та пасивності людей, тому що вони відчують відсутність будь-яких важелів впливу на владу.

Сергій Куделя

Американський науковець також прогнозує, що відміна всенародних президентських виборів призведе до серйозного послаблення міжнародно-політичних позицій України.

Пол Данієрі

Залежність від Росії як політична, так і економічна, збільшиться. І ідеї європейського вибору прийде кінець. Оскільки європейський вибір не сумісний із відміною всенародних виборів. І якщо запропоновані владою зміни до конституції відбудуться, це буде сприйнято у світі саме як відміну президентських виборів. І як тверде рішення не рухатися в європейському напрямку.

Сергій Куделя

Професор Данієрі вважає, що легітимними були б лише ті зміни до конституції, які внесені вже після президентських виборів. Адже це, на його думку, свідчило б, що справжньою ціллю реформи є не спроба уникнути небажаного результату виборів, а створення оптимальної для держави політичної системи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG