Доступність посилання

ТОП новини

Протести у Франції з приводу заборони носіння мусульманських жіночих хусток.


Тарас Марусик Протести у Франції з приводу заборони носіння мусульманських жіночих хусток.

Київ, 23 грудня 2003 року.

Тарас Марусик

Як ми вже повідомляли, минулого тижня президент Франції виступив з промовою “Про дотримання принципу світського характеру Республіки”. Зокрема, він заявив наступне: “Вважаю, що носіння символів віри, які підкреслюють належність до тієї чи іншої релігії, потрібно заборонити у державних школах, коледжах і ліцеях. Непомітні ознаки, наприклад, хрестик, зірку Давида чи руку Фатіми можна буде залишити” .Але президент Франції висловився за заборону носити у навчальних закладах та шпиталях мусульманські жіночі хустки, іудейські ярмулки та християнські хрести великих розмірів.

Жак Ширак закликав депутатів Національної Асамблеї ухвалити відповідний закон, оскільки спроби носити неприховані ознаки тієї чи іншої релігії можуть привести французьке суспільство до поділу на різні релігійно-етнічні громади, що суперечить конституції Франції.

У відповідь на промову президента Франції минулої неділі в Парижі відбулася демонстрація протесту, основу якої складали жінки-мусульманки до 40 років. Колона, в якій зібралися, за різними оцінками, від 3 до 5 тисяч осіб, пройшла після обіду від площі Республіки до площі Бастилії. Організаторами виступили троє дівчат 17 і 19 років. В інтерв’ю журналістам вони заявили, що ця акція абсолютно спонтанна і неорганізована.

Я зв’язався з Генеральним секретарем Національної Асамблеї Ксав’є Роком і попросив його прокоментувати цю ситуацію:

Ксав’є Рок

“Передовсім треба сказати, що демонстрація зібрала не вельми багато людей. Організатори сказали, що вона не була організована. Та все-таки ця демонстрація була дуже добре підготовлена особами, які, захищаючи носіння мусульманських жіночих хусток, стверджують, що майбутній закон буде тоталітарним і звужуватиме права людини. Таким чином, на їхню думку, самі принципи Республіки будуть порушені. Ініціатори ж ухвалення відповідного закону, зі свого боку, вважають, що, навпаки, носіння хусток жінками-мусульманками порушує демократичні засади і світський характер Республіки. В цьому полягає парадокс ситуації.

Треба добре усвідомлювати, що проблема носіння мусульманських жіночих хусток – це незначна проблема для Франції, в якій мешкають мільйони мусульман. Але кількість жінок, які носять ці хустки, хоч і збільшується, є дуже малою.

Тарас Марусик

На моє запитання, коли може бути ухвалений відповідний закон, Генеральний секретар Національної Асамблеї Ксав’є Рок сказав:

Ксав’є Рок

Ще невідомо, коли, але цей закон відносно простий, тому він може надійти в Національну Асамблею до літа. В цьому питанні і пропрезидентська більшість, і ліва опозиція одностайні. Проти закону голосуватимуть, очевидно, зелені - в ім’я індивідуальної свободи, а також комуністи.

Найголовніше ж у питанні носіння мусульманських жіночих хусток – це загроза поділу на різні релігійно-етнічні громади і небажання інтегруватися у французьке суспільство, відокремитися від нього.

Тарас Марусик

Говорив Генеральний секретар Національної Асамблеї Французької Республіки Ксав’є Рок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG