Доступність посилання

ТОП новини

Суперечливі таблички на могилах вояків УПА у Перемишлі.


Володимир Павлів Суперечливі таблички на могилах вояків УПА у Перемишлі.

Варшава, 24 грудня 2003 - Напередодні католицького Різдва поліція у польському місті Перемишль розпочала слідство у справі демонтажу гранітних надгробних плит із могил воїнів УПА на місцевому українському військовому цвинтарі. Відомо, що плити були зняті за наказом керівника державної адміністрації Підкарпатського воєводства. Отже, поліція не шукає зловмисників, а тільки з’ясовує, чи виконуючи розпорядження воєводи, комунальні служби Перемишля не порушили закону.

На цвинтарі у Пікуличах на передмістях Перемишля спочатку були тільки могили Січових Стрільців, тобто солдатів українського війська, що вели боротьбу проти поляків у 1918-19 роках. Кілька років тому на цьому ж цвинтарі перепоховали ексгумовані останки вояків Української Повстанської Армії, котрі загинули у 1946-47 роках. Частина з них полягли у бою з польськими військами під населеним пунктом Бірча, а інші були розстріляні під селом Лішна за вироком військового суду у містечку Санок.

У 2000-му році між Об’єднанням Українців Польщі та польською радою Охорони пам’яті, боротьби та мучеництва було досягнуто згоди щодо змісту написів на надгробних плитах, котрі мали з’явитися на могилах загиблих упівців. Згідно з цією домовленістю на плитах мав з’явитися напис: “Українським повстанцям, що полягли за волю України. Дата і місце”. Насправді ж, на встановлених нещодавно плитах було згадано ще й про рішення військового суду, а замість українських повстанців були означені солдати Української повстанської армії”. На думку місцевого воєводи , це було порушенням досягнутої домовленості, говорить прес-секретар воєводи Йоанна Будзай: “На військових цвинтарях будь-які зміни повинні бути попередньо проконсультовані з воєводою”.

З такою аргументацією не погоджується голова перемиського відділення Об’єднання Українців Польщі Ярослав Сидор. На його думку, нічого консультувати вже не потрібно, оскільки домовленість досягнута ще три роки тому. Однак, ця домовленість була пов’язана із написами на могилах польської військової некрополії на Личаківському цвинтарі у Львові, званої поляками “Цвинтарем орлят”, нагадує голова Ради пам’яті, мучеництва та боротьби Анджей Пжевознік: “Попередня домовленість була в певному сенсі заморожена, оскільки не реалізовувалися домовленості, пов”язані з “Цвинтарем орлят”.

Слідство перемишльської поліції швидко не закінчиться, оскільки у середу в Польщі розпочалися Різдвяні свята. До повного з’ясування справи гранітні плити із суперечливими написами залишатися у одному із місцевих складів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG