Доступність посилання

ТОП новини

У Росії бояться можливого «неконтрольованого» імпорту українських труб у наступному році.


Петро Кагуй У Росії бояться можливого «неконтрольованого» імпорту українських труб у наступному році.

Прага, 29 грудня 2003 року - У Москві напередодні нового року серйозно стурбовані проблемою імпорту українських труб до Росії. Якщо до 1 січня не буде підписано нової міжурядової угоди в цій ділянці, то Україна отримає можливість без жодних обмежень у 2004 році продавати до Російської Федерації свої труби. Про це заявляють російські оглядачі, окремі політики і про це пише у понеділок московська преса. Справа в тому, що термін дії нинішньої угоди завершується 31 грудня.

Черговий раунд українсько-російських переговорів із питання квот на українські труби, який відбувся 25 грудня, закінчився нічим. «Україна не сказала ані «так», ані «ні». А російським чиновникам не вистачило вміння настояти на своєму», - пише у понеділок газета «Время новостей».

І все ж автор статті не виключає можливого підписання угоди про квоти ще цими днями. Бо якщо цього не станеться, то, за його словами, на російський ринок потоком хлинуть труби з українського Харцизького заводу і тоді російська трубна промисловість може не лише забути про свою модернізацію, а й взагалі припинити роботу.

Російські виробники, на відміну від українських, мовиться у статті, не отримують дотацій від держави, тому на російський ринок у необмеженій кількості поступатиме українська продукція за демпінговими цінами. І якщо це станеться, то на багатьох потужних російських металургійних заводах доведеться почепити великий замок.

«Парадокс, але російським чиновникам тепер можуть аплодувати наймаргінальніші українські політики, націоналісти «крайнього ґатунку, котрі налаштовані проти Росії», - пише «Время новостей».

Ця ж московська газета опублікувала окремо інтерв’ю із депутатом Державної думи Російської Федерації Олексієм Митрофановим, який належить до «Ліберально-демократичної партії Росії», котру очолює добре відомий Володимир Жириновський.

Олексій Митрофанов вважає, що навіть запровадження квот - досить м''який засіб захисту російського ринку від українських труб. За його словами, взагалі треба заборонити імпорт українських труб та іншої продукції, яку росіяни самі поки що здатні виробляти. Митрофанов пропонує приструнити українську сторону і відкрити очі українцям на те, що їхні труби нікому не потрібні. «Ми свого часу зробили дурницю, збудували завод у Харцизьку, тож не потрібно її повторювати, не потрібно купувати надалі ці труби на невигідних для нас умовах. Якщо Україна хоче з нами торгувати, то нехай торгує за правилами, які вигідні Росії. А якщо відмовляться , то треба розпочати антидемпінгові розслідування і закрити ринки», - заявив Олексій Митрофанов в інтерв’ю газеті «Время новостей».

Митрофанов не скупиться й на інші гострі словечка на адресу України. «Доля України, - веде далі він, - плести інтриги між Заходом і Росією. Вона буде вічно кидатися, намагаючись тут і там щось отримати. Вони будуть говорити: ми йдемо в Європу і при цьому повністю економічно залежати від Росії. Вони розуміють, що Європі нічого з них взяти, окрім дешевої робочої сили і повій, але Європа зацікавлена у розширенні на Схід», - стверджує Олексій Митрофанов.

Значно м’якшу тональність в оцінці фактично кризової ситуації, в якій опиналася Росія стосовно імпорту українських труб, використовує депутат Державної Думи Російської Федерації Зелімхан Муцоєв із партії «Единая Россия». Розмову з ним опублікував цей же московський щоденник «Время новостей».

Муцоєв пояснює, чому Росія змушена купувати труби в України. Ситуація в російській металургії складна: рівень зношування обладнання сягає близько 65 %. А головна причина цього – недостатні об’єми інвестицій до оновлення основних фондів», – вважає депутат Державної Думи Росії Зелімхан Муцоєв із партії «Єдіная Россія».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG