Доступність посилання

ТОП новини

Президент України Леонід Кучма має право балотуватися на президентських виборах у 2004-му році


-- no author -- Таке рішення оприлюднив сьогодні Конституційний суд України. Леонід Кучма обирався Президентом двічі: у 1994-му і в 1999-му роках. А Конституція, яка забороняє одній і тій же особі бути Президентом більше 2-х термінів поспіль, була ухвалена у 1996-му році, під час першого президентського терміну Кучми. Суд пояснює, що особа, яка вперше обрана Президентом за чинною Конституцією у 1999 році, може балотуватися на чергових президентських виборах у 2004-му році.

Таке рішення оприлюднив сьогодні Конституційний суд України. Леонід Кучма обирався Президентом двічі: у 1994-му і в 1999-му роках. А Конституція, яка забороняє одній і тій же особі бути Президентом більше 2-х термінів поспіль, була ухвалена у 1996-му році, під час першого президентського терміну Кучми. Суд пояснює, що особа, яка вперше обрана Президентом за чинною Конституцією у 1999 році, може балотуватися на чергових президентських виборах у 2004-му році.

Конституційний суд ухвалив це рішення після розгляду подання ста депутатів Верховної Ради, які вимагали офіційно розтлумачити норми Конституції стосовно порядку підрахунку термінів перебування особи на посаді Президента.

Коментуючи в інтерв’ю радіо “Свобода” рішення Конституційного Суду, голова парламентського комітету з правової політики, член Вищої ради юстиції Василь Онопенко сказав: “Конституційний суд давно вже став президентським судом, придворним судом, тому що тут дивуватися? Інакше навіщо було робити це подання. З самого початку була домовленість про те, що буде таке рішення. Я переконаний, Кучма не буде балотуватися, дійсно, ні через Верховну Раду, ні на всенародних виборах. Просто це ще один важливий елемент у політичній грі. Це політичне замовлення, яке виконує Конституційний суд”.

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко заявив: “Мені видається, що ми маємо зараз розуміти, що готується чергова афера – Кучма на третій термін. Він буде відмовлятися, його всі люди будуть страшенно просити. Трудові колективи будуть збирати збори, мітинги, демонстрації. Кучма подивиться, як його страшенно люблять, і дасть згоду на третій термін. Швидше за все, готують його обрання парламентом 2004 року”.
XS
SM
MD
LG