Доступність посилання

ТОП новини

Розмова з Генеральним секретарем Національної Асамблеї Франції Ксав’є Роком.


Тарас Марусик Розмова з Генеральним секретарем Національної Асамблеї Франції Ксав’є Роком.

Київ, 5 січня 2004 року.

Тарас Марусик

Французька парламентська система нараховує понад два століття. Вона була започаткована після Великої французької революції 1789 року. Відразу постала потреба в організації діяльності нового органу. А 200 років тому, в кінці грудня 1803 року, структура, що відповідає за організаційні питання в парламенті, одержала давньоримську назву, яку досі використовує.

Про деякі цікавинки з історії становлення і функціонування нового органу, створеного на уламках абсолютистської монархії, нашому кореспондентові Тарасові Марусику, коли той перебував у відрядженні в Парижі, розповів Генеральний секретар Національної Асамблеї Французької Республіки Ксав’є Рок.

Одна з двох палат французького парламенту Національна Асамблея має двох Генеральних секретарів. Кожен займається своєю сферою: з одного боку, інтелектуальним забезпеченням функціонування Національної Асамблеї, з іншого – матеріально-технічним забезпеченням її діяльності. Повна назва посади, яку обіймає мій співрозмовник Ксав’є Рок, звучить так: Генеральний секретар Національної Асамблеї Французької Республіки з квестури.

Ксав’є Рок

Квестура – це сукупність служб з матеріально-технічного забезпечення Національної Асамблеї. Це будинки, персонал, фінансові і соціальні питання – на противагу законодавчим службам, таким як пленарні засідання, постійні комісії та аналітичне управління.

Тарас Марусик

Ксав’є Рок сказав, що в пореволюційні часи у Франції спостерігалася мода на давньоримські назви. В ті часи у французьку мову ввійшли слова консул, трибунал, сенат, імператор.

Ксав’є Рок

Була запозичена і назва квестура. В давньому Римі квестором називали людину, яка управляла містом Римом. А у Франції квестором почали називати керівника секретаріату французького парламенту, який забезпечував діяльність цього законодавчого органу. Це сталося 20 грудня 1803 року. До цього посада називалася інакше: комісар сесійної зали.

Тарас Марусик

Вже в 1789 році, після перемоги Великої французької революції, коли були скликані Генеральні штати, прообраз сучасного парламенту, виникла потреба зайнятися найпростішим матеріально-технічним забезпеченням, починаючи від облаштування зали, в якій збиралися представники народу, до канцтоварів.

А ось що Генеральний секретар Національної Асамблеї Французької Республіки з квестури Ксав’є Рок розповів про першого свого попередника:

Ксав’є Рок

Той перший квестор відомий, але не тим, що він був першим квестором, а з інших підстав. Він прославився своїм винаходом. Мова йде про доктора Ґільйотена, вельми відому людину, “батька” ґільйотини. Ґільйотина, яка сьогодні здається нам варварським інструментом, була тоді розцінена, навпаки, як великий прогрес, тому що до цього вироки виконували за допомогою сокир. Часто бувало, що кати відрубували голову не з першого разу. Можна згадати тут відомого дворянина часів Людовіка XIII Сен-Марса, голову якого відділили від тіла із сьомого разу. Отож, винахід пана Ґільйотена був покликаний спростити процедуру страти. Саме цим, а не створенням квестури, доктор Ґільйотен відомий більше.

Тарас Марусик

Це був Генеральний секретар Національної Асамблеї Французької Республіки з квестури Ксав’є Рок. Другий Генеральний секретар Національної Асамблеї займається забезпеченням діяльності шести постійних комісій, а також функціонуванням сесійної зали та аналітичного управління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG