Доступність посилання

ТОП новини

На вчорашніх президентських виборах у Грузії переконливу перемогу здобув Михаїл Саакашвілі.


Петро Кагуй На вчорашніх президентських виборах у Грузії переконливу перемогу здобув Михаїл Саакашвілі.

Прага, 5 січня 2004 року - Єдиний кандидат на посаду президента Грузії від блоків «Єдиний національний рух» і «Бурджанадзе-демократи» Михаїл Саакашвілі став беззаперечним лідером президентських перегонів. Окрім Саакашвілі за президентське крісло боролися 5 інших кандидатів.

Хоча Центральна виборча комісія ще не опрацювала усі протоколи з виборчих дільниць, вже за попередніми даними Саакашвілі здобув 95 % голосів виборців.

У президентських виборах взяли участь близько 83 % грузинських виборців, а остаточні результати будуть оприлюднені через тиждень.

Михаїлу Саакашвілі 36 років. За фахом він адвокат. Навчався у Сполучених Штатах, Франції, а також і в Україні. Вільно володіє англійською та французькою, а також розуміє й трохи розмовляє українською.

22 листопада грузинська опозиція на чолі з Михаїлом Саакашвілі та Ніно Бурджанадзе фактично захопили парламент, звинувативши владу у фальсифікації підсумків виборів до парламенту. Результатом, як тепер її називають, «безкровної трояндової революції» стала відставка Едуарда Шеварднадзе та анулювання результатів виборів.

Саакашвілі під час передвиборчої кампанії заявив, що боротиметься із поширеною в Грузії корупцією та олігархами. Він також заявив про намір відновити стосунки Грузії, котра має великі зовнішні борги, із міжнародними фінансовими організаціями.

Вже після завершення голосування Михаїл Сакашвілі, виступаючи перед виборцями, які прийшли вітати його з перемогою, сказав: «Я дуже схвильований. Я маю тепер важкий тягар на своїх плечах. Але якщо ми стоятимемо разом, Грузія буде врятована, Грузія процвітатиме! Усі ми горді за нашу країну, і ми станемо у 10 разів більш гордими».

Михаїл Саакашвілі також зауважив, що він отримав важливий мандат на те, щоб навести порядок у державі. Він заявив, що вітатиме іноземні інвестиції і сподівається продовжити процес інтеграції Грузії до Європи, але при цьому зберегти добрі стосунки з Росією.

За виборами в Грузії спостерігали близько 500 спостерігачів від ОБСЄ, Ради Європи і країн СНД. Жодних заяв про якісь можливі серйозні порушення під час голосування не надходило.

А посол Сполучених Штатів у цій країні Ричард Майлз заявив, що президентські вибори у Грузії відбулися демократично і що він не сумнівається у перемозі лідера «Єдиного національного руху» Михаїла Саакашвілі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG