Доступність посилання

ТОП новини

Україна на роздоріжжі – огляд німецькомовної преси.


Марія Щур Україна на роздоріжжі – огляд німецькомовної преси.

Прага, 8 січня 2004– В Україні розпочинається найжорсткіша боротьба за владу, яка визначить її внутрішній розвиток та зовнішньополітичне становище на багато років вперед. Про це у четвер пишуть оглядачі у німецькомовній пресі.

Різдвяні канікули на Заході скінчились, і на сторінках німецькомовної преси знову з’явилися серйозні статті про Україну. Оглядачі обговорюють рішення Конституційного Cуду, згідно з яким президент Леонід Кучма може балотуватися на третій термін. Як пише Гайді Ріпл, авторка статті у австрійській газеті “Oberösterreichische Nachrichten”, «момент було вибрано досконало: поки закордонні політики відзначали свята, український президент забезпечив собі третій термін». Українська Конституція дозволяє лише два президентські терміни по п’ять років, але президент скористався своїми випробуваними методами впливу для того, щоб змусити Конституційний Суд до шахрайства, пояснює австрійська журналістка перипетії української політики.

За словами Гайді Ріпл, немає сумніву, що Кучма балотуватиметься на осінніх виборах, адже він уже заздалегідь забезпечив собі перемогу, бо як «авторитарний диктатор» домігся ще однієї невеличкої зміни до Конституції: наступний президент обиратиметься парламентом, а не народом. Таким чином, на думку австрійської журналістки, вирішується завдання щодо недопущення перемоги на президентських виборах популярного опозиційного політика Віктора Ющенка. Такий розвиток подій мав би сумні наслідки для України, однієї з найбідніших та дедалі більш ізольованих країн у Європі, вважає Гайді Ріпл з газети “Oberösterreichische Nachrichten”.

Подібних висновків доходить і варшавський кореспондент впливової німецької газети “Frankfurter Allgemeine Zeitung” Міхаель Людвіґ. На його думку, Україна перебуває напередодні вирішальної битви за своє майбутнє. «Зміст та гострота тлумачення змін до української Конституції, що сталася напередодні президентських виборів, показали, що йдеться не про нормальну зміну вищого керівника держави, а про те, що Україна опинилася на роздоріжжі». «Вона або залишиться при нинішньому порядку речей, коли нею керують клани олігархів з квазі-монархічною верхівкою та майже абсолютною владою щодо населення, і тоді ця країна відстане ще сильніше від своїх центральноєвропейських сусідів, або ж вдасться модернізувати країну, суспільство та економіку і підвищити добробут українського населення», - пише німецький журналіст.

Автор статті у ще одній австрійській газеті "Die Presse", Бруґгард Бішоф, звертає увагу на міжнародні аспекти вибору українців. В Україні, на його думку, точиться запекла боротьба навколо політичного курсу країни на Захід чи на Схід. Представником прозахідного напрямку є популярний колишній прем’єр- міністр Віктор Ющенко, який застерігає переважно проросійськи налаштоване керівництво від надмірного зближення з Москвою. Особливо після того, як до Думи прийшли праві популісти, ультранаціоналісти та прихильники великодержавної Росії. На протилежному боці політичного рингу стоїть голова президентської адміністрації Віктор Медведчук, який назвав себе «головним лобістом Росії в Україні». Вплив та бажання контролю президентської адміністрації над зовнішньополітичним відомством України настільки великі, що австрійський журналіст називає маніакальним прагнення знати про дипломатів усе, включно з тим, що купують вони і їхні родини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG