Доступність посилання

ТОП новини

Затверджений проект меморіалу в Нью-Йорку.


Юрій Дулерайн Затверджений проект меморіалу в Нью-Йорку.

Нью-Йорк, 8 січня 2004 - У Нью-Йорку затверджений проект пам’ятника на місці загибелі майже 3 тисяч осіб на місці, де був Світовий торговельний центр, зруйнований ісламськими терористами 11 вересня 2001-го року.

Затверджений проект меморіалу вражає суворістю й простотою рішення. На місці, де були фундаменти двох хмарочосів Світового торговельного центру, два глибоких ступінчастих басейни квадратної форми, оточені деревами. Умовна назва меморіалу “Віддзеркалена відсутність”. Передбачено, що меморіал буде розташований в архітектурному комплексі найвищого у світі хмарочоса, який споруджуватимуть за проектом німецького митця Даніеля Либскінда.

Протягом восьми місяців минулого року засідала група діячів мистецтва - архітекторів, художників, артистів, а також громадські й політичні лідери Нью-Йорка. Це було журі, яке розглянуло понад 5 тисяч проектів, надісланих на конкурс з усіх кінців світу. Тепер оголошено, що переможцями стали два нью-йоркські архітектори, Пітер Вокер і Майкл Арад, імігрант з Ізраїлю. Як заявив голова журі Вартан Грегоріан, працівник нью-йоркської корпорації “Карнегі”, ступінчасті басейни спонукують до роздумів про трагедію, що сталася, і до скорботної пам’яті про майже 3 тисячі людей, які загинули від рук терористів. З другого боку, каже Григоріан, дерева традиційно символізують життя й відродження. “Отож, - каже голова журі, - маємо меморіал, який віддзеркалює скорботу про непоправні втрати, але водночас відродження і ствердження життя”. Журі підкреслює разом з тим, що цей варіант меморіалу не остаточний, будуть іще вноситися зміни. Зокрема, передбачено зберегти у первісному вигляді залізобетонну стіну, яка захищала фундаменти хмарочосів від води з Гудзона, що протікає поруч місця. Меморіал буде споруджений на дні цокольного поверху, на 10 метрів нижче рівня вулиці.

Проект “Віддзеркалена відсутність”, щоправда, не усім до вподоби. Деякі родичі загиблих закидають журі ігнорування їхніх побажань і рекомендацій, вважають, що меморіал не втілює жаху ісламського теракту. Ентоні Гарднер, брат якого загинув у хмарочосі Світового торговельного центру, засуджує, як він каже, “мінімалізм” пам’ятника, що, мовляв, применшує масштаби й наслідки трагедії 11 вересня 2001-го року. Даніель Лібскінд, архітектор, не згоден з цією думкою. Він вважає ідею меморіалу “простою й сміливою”. А мер Нью-Йорка Майкл Блумберг нагадав про тисячі проектів, з яких треба було вибрати лише один, і сказав, що “кожному догодити неможливо”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG