Доступність посилання

ТОП новини

У США легалізують нелегальних емігрантів


Мирослава Гонгадзе У США легалізують нелегальних емігрантів

Вашингтон, 8 січня 2004 - Мільйони нелегальних мігрантів у Сполучених Штатах можуть отримати легальний статус. Такий план оголосив вчора ввечері президент США Джордж Буш. Зараз у Сполучених Штатах проживає від 8 до 14 мільйонів нелегальних емігрантів, і адміністрація обіцяє покращити їхнє життя і зробити Америку більш безпечною країною.

Президент Буш заявив, що Америка потребує нових міграційних законів. Вони мають надати можливість мігрантам виконувати роботу, яку не хочуть виконувати американці. Президент заявив, що міграційні закони США мають бути більш раціональними і більш гуманними. Суть пропозиції Буша полягає у тому, щоб затвердити так званий статус тимчасового працівника. Візи для роботи у США будуть видаватись на три роки і їх можна буде продовжити. Отримати новий статус зможуть як нелегальні мігранти, що вже перебувають у США, так і особи з інших країн, які виявлять бажання працювати в Америці. Оголошуючи нову пропозицію щодо зміни міграційних законів, Буш сказав: “Я пропоную нову програму тимчасового працівника, яка буде допомагати іноземцям влаштовуватись на ту роботу в США, на яку не знайдеться жоден американець. Ця програма надасть легальний статус та можливість отримати постійну роботу в Сполучених Штатах мільйонам жінок та чоловіків, які нелегально перебувають у цій країні, та тим іноземцям, які хочуть взяти участь у цій програмі”.

Окрім іншого, адміністрація Буша сподівається, що новий план допоможе правоохоронним органам відстежувати нелегалів і у такий спосіб сприятиме боротьбі проти тероризму.

Спостерігачі ж вважають оголошення змін у міграційному законодавстві спробою Буша завоювати голоси іспаномовних виборців, які мають найбільше скористатись новим планом. Але низка активістів численної іспанської громади в США вже розкритикувала останні пропозиції. Активісти вважають ці пропозиції лише політичними заявами, а не бажанням реально покращити статус нелегалів. В обох випадках між оголошенням пропозицій та реальним ухваленням законів лежить ще довгий шлях. Наступним кроком у цьому процесі має стати підтримка цих змін Конгресом США. Якщо ж пропоновані зміни до законів будуть таки ухвалені, то ними також можуть скористатись як нелегальні емігранти з України, так і українські громадяни поза межами США. Слід однак додати, що поки не зрозуміло, про яку саме роботу йдеться, про ту, яку американські громадяни виконувати не можуть, чи ж ту, яку вони виконувати не хочуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG