Доступність посилання

ТОП новини

Президент України подарував 7 дзвонів православному храму в Бресті.


Юрій Свірко Президент України подарував 7 дзвонів православному храму в Бресті.

Мінськ, 5 січня 2004 року.

Юрій Свірко

У Білорусі тривають різдвяні канікули, за рішенням президента Олександра Лукашенка, з 1 до 7 січня ніхто не працює, але потім усі суботи січня будуть робочими. 7 січня, як і 25 грудня, є білоруськими державними святами - Різдвом за календарями православної та католицької конфесій. Звичайно святкування закінчуються 13 січня, на так званий старий Новий рік, тому церемонію передачі дзвонів від президента Кучми призначили на 14-те. На середину січня заплановано й чергову зустріч лідерів Білорусі та України. Але на це Різдво українські дзвони вже звучатимуть над Брестом.

Український президент Леонід Кучма подарував дзвони православному храму на території Брестської фортеці. Сюди, до гарнізонного Свято-Микольського храму, вже привезли 7 дзвонів вагою від 7 до 350 кілограмів. Президент Кучма пообіцяв привезти дзвони підчас одного з візитів до Білорусі, їх виробили на Ново-Волинській фабриці дзвонів. На найбільшому дзвоні напис: "У пам"ять захисників Батьківщини. Президент України Леонід Кучма". Дзвони вже встановили, але офіційно їх буде освячено після Різдва. Настоятель храму отець Ігор Умець в інтерв’ю радіо “Свобода” сказав:

Ігор Умець

14-го - передача дзвонів від імені президента України.

Юрій Свірко

А він сам буде присутній?

Ігор Умець

Та ні, звичайно. Буде глава його адміністрації, може, буде голова Верховної Ради.

Юрій Свірко

Церква, де служить отець Ігор, має цікаву історію. Її побудували в 19-му столітті як православну. Але цей храм за часів Західної Білорусі, яка входила до польскої держави, був костьолом. Після війни тут працював гарнізонний клуб. А до подарунка Кучми храм мав лише один дзвін, який подарував начальник Білоруської залізниці Віктор Рахманько. Він невдовзі після цього потрапив до тюрми й був засуджений за крадіжку великих сум грошей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG