Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція кримських представників Фонду Петра Порошенка.


Володимир Притула Прес-конференція кримських представників Фонду Петра Порошенка.

Симферополь, 12 січня 2004 - Як ми вже розповідали, в Криму працює Державна комісія на чолі із секретарем Ради національної безпеки та оборони України Володимиром Радченком, яка перевіряє законність розподілу на півострові землі. Тим часом, у Судацькому регіоні, де земельні проблеми дуже гострі, знову ускладнилася міжетнічна обстановка.

За повідомленням прес-служби Меджлісу, увечері 9 січня в село Веселе, що під Судаком, приїхали приблизно 50 представників судацької козачої громади. В руках у них були палиці і металеві прути. Тут вони зіткнулися із такою ж кількістю кримських татар. Внаслідок зіткнення постраждали 5 репатріантів, які отримали травми середньої складності, і близько 20-ти козаків. Голова регіонального меджлісу Мемет Усманов повідомив, що масова бійка припинилася лише пізно вночі, коли в село прибули бійці спецпідрозділу “Беркут”. За його словами, сьогодні ситуацію у Веселому контролюють місцеві правоохоронці, з якими регіональний меджліс підтримує оперативний зв’язок.

У свою чергу, отаман Сурозької козачої громади Василь Євенко повідомив, що судацькі козаки приїхали у Веселе, оскільки їм стало відомо про побиття кількома кримськими татарами в місцевому барі російськомовного мешканця села. На думку судацького отамана, це зіткнення було сплановане активістами регіонального меджлісу, за його словами, уже під час бійки із сусідніх сіл приїхало ще близько сотні кримських татар, тому козакам дісталося більше.

Водночас, представники Центру громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму стверджують, що масової бійки у Веселому не було, правоохоронцям вдалося відвернути зіткнення: “Близько першої години ночі 10 січня учасники конфлікту розійшлися. На охорону громадського порядку були задіяні співробітники “Беркуту” та екіпажі Державтоінспекції. На місце події виїжджали представники керівництва Головного управління МВС України в Криму, начальник судацької міліції і прокурор Судака. Правопорушень не допущено, обстановка повністю контролюється”, - повідомили у главку кримської міліції.

Голова Судацького регіонального меджлісу Мемет Усманов пов’язує інцидент у Веселому із початком роботи в цьому регіоні Держкомісії з перевірки використання земель в АРК під керівництвом Володимира Радченка. Цитую: “Мета так званих козаків - відвернути увагу комісії від справжнього стану справ у земельній сфері”, - заявив Мемет Усманов.

Одночасно з цією інформацією кримські видання повідомили про звернення групи мешканців села Сонячна долина, що теж під Судаком, до керівництва України, в якому вони вимагають припинити самозахоплення кримськими татарами землі на території мису Меганом. Автори листа заявили, що залишають за собою право організувати "народне протистояння".

Події в Судацькому регіоні коментує заступник голови Верховної Ради АРК Ільмі Умеров: “Тут ситуація, загалом, проста. Кримськотатарський народ повертається на батьківщину, відбувається процес повернення та облаштування. Попереду процес відновлення його прав. І в цій ситуації знаходяться сили, які спеціально організовують такі структури як так зване кримське козацтво – Кримський козачий союз. І людей, які входять до його складу, спеціально нацьковують на кримських татар. Тобто, створюються структури, які борються проти боротьби кримських татар за свої права”, - вважає віце-спікер Ільмі Умеров.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG