Доступність посилання

ТОП новини

Паліїв ізраїльського прапора в Будапешті не виявлено, але проти них порушена кримінальна справа.


Василь Плоскіна Паліїв ізраїльського прапора в Будапешті не виявлено, але проти них порушена кримінальна справа.

Угорщина, 13 січня 2004 – Будапештська поліція визнала у понеділок, що невідомі зловмисники дійсно запалили прапор Ізраїлю 11 січня. Вони вчинили це під час демонстрації правих сил перед будівлею регіональної радіостанції “Тілош”. Визнання правоохоронців прозвучало лише після того, як у ЗМІ з’явилися публікації на цю тему й фотознімки з місця події. А ще раніше, тобто у неділю ввечері, із заявою-протестом виступило посольство Ізраїлю в Будапешті.

Можна сказати, що будапештська поліція розпочала кримінальну справу, йдучи слідами місцевої преси. Адже ще вчора зранку столичні правоохоронці стверджували, що ніякого демонстративного спалення прапора держави Ізраїль на кількатисячній демонстрації правих у Будапешті не було. Тим часом про це написало й навіть подало ілюстрації угорське інтернетвидання “Індекс”. Крім цього, про факт побиття власної фотокореспондентки вуличними екстремістами повідомило 12 січня агенство МТІ. Але найоперативніше відреагувало на цю подію ізраїльське посольство й Угорське об’єднання релігійних та громадських організацій (скорочено “Мажігіс”) наприкінці неділі. У протесті ізраїльського посольства йдеться: “ Є неприпустимим, коли в Угорщині ХХІ століття, яка незабаром стане повноправним членом Євросоюзу, спалюють прапор іншої незалежної держави”. Водночас угорські єврейські організації засудили не лише прояви правого екстремізму в цій країні, але й укладачів скандальної програми регіонального радіо “Тілош”.

Справа в тому, що на Різдвяний Святвечір 24 грудня минулого року один із ведучих вечірньої радіопередачі на цій станції, що транслює свої програми переважно в діапазоні ультракоротких хвиль, вжив дуже різку фразу щодо християн і їхніх релігійних традицій. Він сказав, що вирізав би їх усіх до ноги і що їхня культура взагалі є гріховною, адже вона нібито виправдовує найбільші історичні злочини церкви і християнських правителів. Під цим висловом працівник розумів явище антисемітизму. Передача даної радіостанції не залишилася непоміченою угорськими правими. 11 січня вони влаштували кількатисячну демонстрацію протесту перед вікнами цієї регіональної радіостудії. Керівники акції закликали владу відкликати ліценцію від “Тілош”-радіо ( до речі, це слово з угорської перекладається як заборона, бо тривалий час передачі станції готувалися в напівпідпільних умовах через надто критичний тон виступів авторів щодо правлячих політичних еліт Угорщини). До своїх співвітчизників праві звернулися з закликом проявити так звану нульову толеранцію до ідеологічних противників. Ну, а далі, як мовиться у приказці, більше. Розігрітий правими спічами своїх мітингових верховод натовп зажадав спершу появи автора радіопередачі перед демонстрантами. Коли цього не сталося, юрба почала викрикувати непристойності антисемітського характеру, жбурляти у вікна будівлі груддям зі снігу. Під завісу “вистави” кілька молодиків запалили ізраїльський прапор.

Представник столичної поліції на понеділковій прес-конференції повідомив з цього приводу, що правоохоронцям не було потреби втручатися в дії демонстрантів, бо вони не становили загрози для громадського спокою. Не бачили полісмени, як праві викручували з рук фоторепортерки МТІ фотоапарат і штовхали її геть. Однак вже ввечері 12 січня будапештська поліція інакше оцінювала події недільного дня. За фактом розпалювання міжетнічної ворожнечі і знищення прапора іншої держави порушена кримінальна справа. Публічно засудили дії екстремістів майже всі парламентські фракції угорських Національних Зборів, крім правої партії молодих демократів (ФІДЕС). Відповідну заяву оприлюднило цими днями міністерство закордонних справ Угорщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG