Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Америки.


Михайло Мигалисько Саміт Америки.

Вашингтон, 13 січня 2004 - Лідери держав північного та південного американських континентів закликають до поліпшення добробуту у західній півкулі. Однак, як це виявилося на саміті глав 34 держав, який тепер проходить у мексиканському місті Монтеррей, важко знайти спільний підхід у досягненні цієї мети. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш на саміті Організації Американських Держав оприлюднив підписане ним проголошення про заборону в’їзду до Сполучених Штатів колишніх та теперішніх владних службовців, яких обвинувачено в корупції в їхніх країнах.

У своєму виступі президент Буш заявив, що «в ширшому плані вільна торгівля- це певний шлях до тривалого добробуту... Спільно ми піднесемо наші країни й покажемо світові, що вільні суспільства та вільні ринки можуть дати справжні позитивні результати нашим громадянам, наголосив глава американської держави, звертаючись до лідерів 33 країн. Низка латиноамериканських представників однак не погоджується із підходом Буша до реалізації планів перетворень в економіках та суспільстві. Міністри закордонних справ не змогли узгодити також часового графіка формування єдиного торговельного простору на двох американських континентах. Канадський прем’єр-міністр Пол Мартин зазначив, що країни, які розвиваються, неспроможні без підтримки увійти в глобальну економіку. Президент Чилі Рікардо Лаґос зі свого боку зауважив, що «йдеться не про найбідніший континент, а про найбільш несправедливий». На саміті була відсутньою Куба.

«Нашим демократичним прикладом ми повинні стояти на боці відважного народу Куби, який майже півстоліття зазнає тиранії та репресій. Для диктатури немає місця серед країн Америки, заявив президент Буш. Однак численні латиноамериканські країни нав’язали стосунки з кубинським лідером і не погоджуються з американським ставленням до Куби.

На саміті в Монтеррей Буш підписав документ, згідно з яким забороняється в’їзд на територію США іноземним владним службовцям, яких обвинувачено у корупції, хабарництві і маніпуляції виборчих процесів. Згідно з документом, державний секретар США повинен сформувати цей чорний список корумпованих іноземних чиновників. Заклик американської сторони не допустити таких іноземних представників на міжнародні форуми в країнах Америки не отримав повної підтримки з боку деяких латиноамериканських лідерів. На порядку денному саміту 34 держав є також справа співпраці у зміцненні демократії та питання боротьби з бідністю, корупцією й міжнародним тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG