Доступність посилання

ТОП новини

Минулого року християни лишалися найбільш переслідуваною спільнотою в світі.


Віктор Єленський Минулого року християни лишалися найбільш переслідуваною спільнотою в світі.

Київ, 12 січня 2004 року.

У 2003 році християни лишалися найбільш переслідуваною спільнотою в світі. Такий висновок випливає зі звітів релігійних і правозахисних організацій, оприлюднених на початку нового року. Християнські місіонери гинули навіть у Різдвяні дні, а число послідовників Христа, які не мали змоги відзначити свято приходу Спасителя в світ, взагалі не піддається ліку.

Шість католицьких місіонерів були вбиті минулого року в Колумбії, ще шість в Уганді, п’ятеро - у Конго, двоє – в Сальвадорі. У Кенії було вбито 34-річного отця Мартіна Ньороге, його брат, також священик загинув там само три роки тому. Відразу після Різдвяного богослужіння в Камеруні застрелили німецького священика Антонія Пробста, а в Бурунді – апостольського нунція, ірландського архиєпископа Майкла Кортні. 41 семінарист був викрадений міліарним угрупованням в угандійській архиєпархії Гулу, доля більшості з них досі не відома.

Гинуть досвідчені місіонери і зовсім молоді каритативні працівники. У місті Дурбані було вбито францисканця Мануса Кемпбелла, який працював у Південній Африці 45 років. 73-річний священик Таддео Габріелі загинув у Бразилії від рук наркомана, якому намагався допомогти. Італійський священик Маріо Мантованні працював з хворими на проказу в Уганді майже півстоліття. Коли влітку отця Маріо застрелили викрадачі худоби, йому виповнилося 84.

В сомалійському містечку Борама була застрелена Аналенна Тонеллі,яка щойно покинула робоче місце в лікарні, де вона 33 роки лікувала місцевих мешканців. А 22-річна Ана Ізабелль Санчес Торалба вперше вирушила закордон у складі групи добровольців. Її було вбито під час поліцейського рейду у місті Монгомо, Екваторіальна Африка.

Узагальнених даних про переслідування християн за 2003 рік ще немає, але 2002 року, за повідомленням Місії “Церква в потребі”, понад 900 християн померли за свою віру, 629 – дістали поранення і понад 100 тисяч було заарештовано. Згідно зі звітом, ще не менше 100 тисяч християн утримуються в північнокорейських концентраційних таборах.

Найбільш жорстоким ставленням до християн вирізнялися ціла низка мусульманських країн, а також тоталітарні й авторитарні режими по всьому світу. Наприкінці червня минулого року іспанська “Ель Мунда” розповіла про широкомасштабну кампанію, яку здійснювала влада на східному узбережжі Китаю. Власті провінції оголосили, що ними виявлено 4800 центри поширення “феодальних забобонів”.

Ці центри, тобто молитовні будинки християн, позначалися червоною фарбою. Для їхнього знищення влада використала динаміт. В ході проголошеної кампанії боротьби із забобонами понад три тисячі молитовень було зруйновано.

21 червня поліція зруйнувала католицьку церкву в провінції Хебей, яку лише два тижні до цього було освячено. На початку вересня офіцери бюро безпеки заарештували одразу 170 християн, які зібралися на богослужіння в сільському домі в провінції Хенан.

Брутально утискаючи християн (і, звісно, не лише християн), китайський уряд протиставляє їм так звані “патріотичні церкви”, чиї лідери закликають до “християнства, суголосного політиці Компартії Китаю”. Але попри все це, лише Католицька церква в Китаї минулого року охрестила 2 мільйони людей.

А понад 85% всіх єпископів і духовенства контрольованої урядом патріотичної Католицької церкви, співпрацюють із забороненою і переслідуваною Католицькою церквою і вважають себе у сопричасті з Римом. Правозахисні організації вважають, що ситуацію може виправити лише економічні санкції і тиск світових демократій на китайський уряд. Церковні ж діячі більше сподіваються на Божу волю, незламність духу переслідуваних і солідарність християн усього світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG