Доступність посилання

ТОП новини

Чому у пінгвінів не мерзнуть ноги?


-- no author -- Мабуть, багатьом з вас, шановні слухачі, доводилося бачити на екранах ваших телевізорів імператорських пінгвінів, що стоять на льоду в 40-градусний мороз? Вчених давно цікавило, чому пінгвін, ноги якого не вкриті пір’ям, не примерзає до льоду?

Мабуть, багатьом з вас, шановні слухачі, доводилося бачити на екранах ваших телевізорів імператорських пінгвінів, що стоять на льоду в 40-градусний мороз? Вчених давно цікавило, чому пінгвін, ноги якого не вкриті пір’ям, не примерзає до льоду?

Німецькі вчені з’ясували, що в ногах пінгвіна артерії і жили розміщені так щільно одна до одної, що між ними відбувається теплообмін. Ба більше, холодна кров пінгвіна, що тече від ніг до тулуба, нагрівається, а коли повертається до ніг, навпаки – охолоджується. В людському ж організмі холодна кров ніг може спричинити лише охолодження всього тіла і призвести до захворювання, а за певних умов – і до повного замерзання.

Ступні імператорського пінгвіна майже льодяні, їхня температура трішечки вища від нуля. Це якраз та температура, при якій лід не тане. А якщо не тане, то пінгвін не може примерзнути. Ось і вся відгадка, кажуть німецькі вчені.
XS
SM
MD
LG