Доступність посилання

ТОП новини

Космічна ініціатива Буша – база на Місяці і польоти на Марс.


Михайло Мигалисько Космічна ініціатива Буша – база на Місяці і польоти на Марс.

Вашингтон, 15 січня 2004 - Президент США Джордж Буш у штаб-квартирі НАСА виступив з доповіддю про напрямки розвитку американської космічної програми. Критики планів створення бази на Місяці та польоту на Марс зазначають, що США не зможуть оплатити його реалізації і що йдеться про передвиборчий хід. Тим часом експерти з космічних питань високо оцінюють цю нову ініціативу.

До нових американських космічних планів входить створення постійної бази для астронавтів на Місяці до дві тисячі п’ятнадцятого року. Відтак з цього передового форпосту здійснюватимуться подорожі людини на Марс та на інші планети. Пріоритетним президент Буш вважає також завершення через шість років будівництва Міжнародної космічної станції, головні складові елементи якої уже на навколоземній орбіті.

«Ми побудуємо нові кораблі, щоб людина змогла йти далі в глибину всесвіту, закріпитися на Місяці й звідти підготовляти космічні подорожі у світи поза нашим», - заявив президент Буш у штаб-квартирі НАСА у Вашингтоні.

Востаннє американці перебували на супутнику землі Місяці тридцять п’ять років тому. А перший зонд на Червону планету – Марс американці запустили сорок років тому. Серед широких кіл громадськості та експертів велике зацікавлення тепер викликає успішний політ американського марсохода «Спірит», який уже четвертий день поспіль проводить експерименти на поверхні Червоної планети і шукає сліди життя.

Президент США у своєму виступі наголосив на тому, що нова американська ініціатива не повинна доводити до суперництва чи пак викликати нову космічну гонку. Як зазначив Буш, вона повинна стати спільною «екскурсією», до участі в якій Сполучені Штати запрошують усіх своїх партнерів. Директор НАСА Шон О’Кіф зі свого боку на прес-конференції заявив, що попри факт, що йдеться про американську ініціативу, США відкриті до діалогу і з іншими космічними державами у справі польотів на Місяць та Марс. О’Кіф повідомив, що про плани НАСА він поінформував керівників “Росавіакосмосу” та Європейського й Канадського космічних агентств.

Як повідомляє агенція “Рейтерс” з Москви, Росія в першій реакції стримано поставилася до нових космічних ініціатив США. Тим часом Європейське космічне агентство привітало виступ Буша. «Це добра новина, оскільки зростає зацікавлення дослідженням космосу у світі», - заявив Жан-Жак Дордан, генеральний директор Європейського космічного агентства.

Також і більшість експертів з питань дослідження космосу привітали нову американську ініціативу. Однак, для багатьох спостерігачів відкритим запитанням залишається справа фінансування цього проекту. Представники адміністрації США заявили, що на початковому етапі до 12 мільярдів доларів бюджету НАСА, буде необхідно додати лише один мільярд на розгортання проектувальних досліджень. Про оцінки подальших коштів не повідомлено. При цьому слід нагадати, що аналогічна космічна ініціатива колишнього президента США Джорджа Буша чотирнадцять років тому провалилася з огляду на колосальні кошти - понад п’ятсот мільярдів доларів, які Конгрес відмовився асигнувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG