Доступність посилання

ТОП новини

Польща нагородила орденом колишнього посла України, якому закидали побиття польського поліцейського.


Мар’яна Драч Польща нагородила орденом колишнього посла України, якому закидали побиття польського поліцейського.

Прага, 15 січня 2004 року.

Мар’яна Драч

Дипломатія повна несподіванок і свідчення цього - нинішня подія. Посол, якого Україна відкликала з Польщі, отримав високу нагороду польської держави. Командорським хрестом за заслуги 15 січня у Бельведерському президентському палаці у Варшаві нагородили Олександра Никоненка, колишнього посла України. Це нагорода за вагомий внесок у розбудову польсько-українських відносин. Сьогодні Олександр Никоненко – гість передачі "Україна і світ."

Пане Олександре, Вас відзначила польська держава, але тим не менше, чим найбільше пишаєтеся Ви?

Олександр Никоненко

Я пишаюся тим, що минулого року нам вдалося вирішити декілька дуже серйозних питань в наших двосторонніх відносинах, які мають вплив на майбутнє наших відносин: і України з Польщею, і України загалом, в тому числі і з ЄС.

Це далеко не моя заслуга. Це заслуга, перш за все, президентів України і Польщі. Мова йде про те, що ми віднайшли обопільноприйнятну формулу візового режиму між Україною і Польщею, яка сьогодні вже переймається іншими країнами, сусідами України, які ближчим часом стануть членами ЄС, яка була позитивно сприйнята і ЄС, і загалом. Дуже важливо, що ми знайшли взаємоприйнятну формулу компромісних підходів до оцінки Волинських подій.

Мар’яна Драч

У Вашій дипломатичній кар’єрі в Польщі була і дуже неприємна сторінка. Україна минулого року відкликала Вас з Варшави.

Нагадаю нашим слухачам, що тоді з’явилося повідомлення про те, що Ви, пане Олександре, наприкінці серпня напали на польського поліцейського, його побили, що Ви керували автомобілем у нетверезому стані. Що ж насправді відбулося?

Олександр Никоненко

Знаєте, мені дуже важко відповідати на Ваше запитання, тому що це питання непросте. Єдине, що я хочу сказати, що була система, яка висунула якісь звинувачення щодо мене. З одного боку, система, а з іншого боку, я. Тому дуже важко виправдовуватися і видавати якісь документи, які були б сприйняті.

Мар’яна Драч

Але що, власне, сталося?

Олександр Никоненко

Була правда, і була неправда. Був неприємний випадок, який стався зі мною, який був потрактований так, як комусь хотілося потрактувати його. Нехай це буде на совісті тих людей, які підняли цю бурю в стакані, я вважаю, яка призвела до неприємних наслідків і для нашої держави, і для Польщі.

Мені так сказав президент Кваснєвський під час нашої зустрічі, що йому було дуже неприємно, що так сталося. Наші відносини з Польщею були завжди непрості. Нам треба було пережити і такий прецедент в нашій історії. Нехай це залишиться в історії.

Мар’яна Драч

Це, безперечно, залишиться в історії, але історія також заслуговує на те, щоб почути Вашу оцінку.

Олександр Никоненко

Я думаю, що колись я обов’язково про це розповім. Звичайно, мені було приємно отримати нагороду сьогодні з рук керівників Польщі і бути на зустрічі з Президентом Кваснєвським. Можливо, це відповідь для журналістів, які багато бруду вилили. То на їх совісті. Журналісти то...

Мар’яна Драч

Мені здається, що так багато бруду було, тому що не було інформації, бракує ясності...

Олександр Никоненко

Ви розумієте, що таке дипломатія? Є речі, про які сьогодні не можна говорити, про них можна буде говорити через деякий час. Деякі речі залишаються, так би мовити, в стані витримки. Я хотів би ще раз підкреслити: для мене Польща і поляки залишаються друзями. Я ставлюсь до них так як ставився, коли я працював послом, до того, як я їхав послом.

Мар’яна Драч

І до польських поліцейських також?

Олександр Никоненко

Що робити? Поліцейські отримали відповідне доручення, вони робили свою справу.

Мар’яна Драч

Доручення від кого?

Олександр Никоненко

Я не знаю. Може, Ви мені допоможете відповісти на це запитання?

Мар’яна Драч

Знову ж таки, є така інформація, що Ви незабаром очолите ще одне посольство України в Латинській Америці. Чи це справді так?

Олександр Никоненко

Поговоримо з Вами незабаром. Ви ж сказали незабаром.

Мар’яна Драч

Незабаром? Будемо чекати на це.

Олександр Никоненко

Будемо чекати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG