Доступність посилання

ТОП новини

Обмін нотами польського та українського урядів у Варшаві.


Володимир Павлів Обмін нотами польського та українського урядів у Варшаві.

Варшава, 16 січня 2004 року.

Володимир Павлів

У п’ятницю у Варшаві віце-прем’єри України та Польщі Андрій Клюєв і Марек Поль обмінялися нотами про затвердження урядами обох країн договору про продовження нафтопроводу Одеса-Броди до польського міста Плоцька. Після цього представники українського та польського державних підприємств, що визначені як оператори майбутнього проекту, підписали угоди про партнерство та співпрацю.

Затвердженя урядами Польщі та України угоди про продовження нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька дали практично “зелене світло” для початку реалізації цього проекту. Тому обмін нотами між віце-прем’єрами Андрієм Клюєвим та Мареком Полем було актом швидше символічним. Натомість першим практичним кроком у цій справі стало підписання партнерської угоди між польським державним підприємством, яке відповідає за експлуатацію нафтопроводу “Дружба”, скорочено PERN, та українською державною фірмою “Укртранснафта”. Угоду підписали керівники цих підприємств, відповідно Станіслав Якубовський та Олександр Тодійчук. На урочистості обміну нотами та підписання угоди присутніми були, зокрема, представник Європейської Комісії пан Фаузі Бенсарса, посол США Річард Хілл, а також представники посольств України і Казахстану. Віце-прем’єр Польщі Марек Поль назвав цю подію значним кроком у напрямку Європи.

Марек Поль

Для нас дуже важливо, що цей крок ми робимо з нашими українськими партнерами. Підписана угода є демонстрацією рішень обох урядів про те, що нафтопровід буде продовжений до Плоцька. А також те, що уряди обох країн будуть підтримувати цю велику інвестицію.

Першим кроком в межах підписаної угоди буде створення спільного українсько-польського підприємства, котре займеться практичною реалізацією проекту. Щоправда учасники прес-конференції ще не могли сказати, які конкретні фірми будуть залучені до участі у проекті продовження нафтопроводу до Плоцька чи яким буде співвідношення власності у майбутньому спільному підприємстві української та польської сторони. Відомо тільки, що згідно з домовленостями обох сторін його буде зареєстровано у Польщі. До самого ж створення спільного підприємства доведеться почекати щонайменше 30 днів, необхідних, щоб міжурядові договори увійшли в дію. Польських та закордонних журналістів найбільше цікавило, чи до моменту побудови польського відтинку нафтопроводу можливим буде використання української ділянки для транзиту російської нафти. Український віце-прем”єр Андрій Клюєв кілька разів намагався уникнути відповіді на це запитання, але врешті відповів хоч і не прямо, але зрозуміло.

Андрій Клюєв

Як я вже казав, для нас це дуже важливий проект і те, що зараз підписаний спільний документ з польською стороною, для нас дуже важливо. Ми надзвичайно зацікавлені, щоб цей нафтопровід почав у найближчий час діяти і, зрозуміло, що в тому напрямку, у якому його будували.

Володимир Павлів

Насправді ж всі розуміли, що це питання є ключовим для реалізації даного проекту. Як писала напередодні польська преса, якщо б Україна вирішила хоч тимчасово транспортувати російську нафту, то продовження нафтопроводу до Плоцька практично втратило б сенс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG