Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде у Симферополі Соборна мечеть?


Володимир Притула Чи буде у Симферополі Соборна мечеть?

Симферополь, 19 січня 2004 - Уже кілька років кримські татари домагаються будівництва соборної мечеті в Симферополі. А останнім часом дискусія довкола перспективи побудови в адміністративному центрі Криму культової споруди для місцевих мусульман знову загострилася. Віруючі почали звинувачувати владу в упередженому ставленні до проблем мусульманського населення регіону.

Минулої п’ятниці прес-служба кримського уряду поширила заяву прем’єр-міністра Криму Сергія Куницина, в якій звинувачення кримського керівництва у затягуванні з виділенням землі під будівництво Соборної мечеті у Симферополі назване “інсинуаціями” і “спробами спекуляції націонал-радикалів з обох сторін”.

У Симферополі зараз немає Соборної мечеті, а колишня міська мечеть – Кебір-джамі вміщає лише до 200 віруючих, тоді як на свята туди приходить понад 2 тисячі мусульман. Проблема відведення землі під нову культову споруду не вирішується із початку 90-х років минулого століття. Лише після того, як два роки тому розпочалися роботи з відновлення Свято-ОлександроНевського собору УПЦ Московської Патріархії, влада почала висловлювати підтримку ідеї спорудження і мечеті, але поки що це лише розмови. Затягування у розв’язанні проблеми навіть призвело до того, що лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв був змушений пригрозити самозахопленням земельної ділянки. Кримські татари наполягають, щоб землю під мечеть виділили у парку Салгірка, де зараз стоїть пам’ятний знак жертвам депортації, але міська влада поки що зволікає з офіційним дозволом на це.

У заяві Сергія Куницина мовиться, що вина за те, що проблема будівництва мечеті досі не розглянута Верховною Радою Криму, лежить тільки на кримських татарах і в тому числі на кримськотатарських депутатах. Ось що заявив кримський прем’єр в інтерв’ю для радіо “Свобода”: “Я вважаю, що в тому, що не вирішується питання про виділення землі під мечеть, винні самі кримські татари, в першу чергу Меджліс. Я підтверджую: це питання слід вирішувати, але для цього треба, щоб депутати з- поміж кримських татар, яких у Верховній Раді АРК 7 чи 8 осіб, внесли до парламенту Криму відповідну постанову. Якщо природоохоронний комітет і комітет з охорони пам’яток нададуть рекомендації про можливість будівництва мечеті в Салгірці, то міська рада і міськвиконком мають вирішити це питання і закрити тему”, - заявив Сергій Куницин.

Тим часом міські власті відмовляються коментувати ситуацію, що склалася довкола будівництва мечеті в парку Салгірка. Лише мер Симферополя Валерій Єрмак якось заявив, що міськрада розгляне це питання тільки після відповідної парламентської ухвали.

Член керівництва Меджлісу, віце-спікер кримського парламенту Ільмі Умеров називає це звичайним “чиновницьким футболом”. Він відкидає звинувачення кримського прем’єра у пасивності. За словами Ільмі Умерова, так можна договоритися до того, що кримські татари самі винні у депортації і в тому, що досі не подолані її наслідки. Ільмі Умеров: “Взагалі ситуація нагнітається, очевидно, є сили, які не зацікавлені у розв’язанні цього питання, які весь час нагнітають політичну обстановку. На найближчій сесії Верховної Ради Криму необхідно буде ухвалити рішення, в якому просити симферопольську міськраду відвести землю для мечеті в парку Салгірка. Насправді таке рішення парламенту загалом не потрібне. Зміна меж чи виділення землі в населеному пункті – це прерогатива міської влади. Але, коли міськрада чи мер міста не хочуть вирішувати це питання, тоді доводиться робити таким методом”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG