Доступність посилання

ТОП новини

Перші вибори серед демократів-суперників Буша.


Юрій Дулерайн Перші вибори серед демократів-суперників Буша.

Нью-Йорк, 20 січня 2004 - У Сполучених Штатах попередніми виборами серед демократичних претендентів у штаті Айова почалася президентська виборча кампанія. Сенатор-демократ Джон Керрі переміг на попередніх виборах у сільськогосподарському штаті на Середньому Заході Америки. Спростувавши прогнози багатьох політологів, Керрі довів, що він достатньо популярний серед виборців, що політичний діяч його калібру, ветеран В”єтнамської війни, поміркований демократ з широким досвідом урядової праці може скласти гідну конкуренцію президентові Джорджу Бушу на листопадових виборах цього року. Серед восьми претендентів, які висунули свої кандидатури від демократичної партії, лише декілька вели активну боротьбу за голоси в Айові: сенатор Джон Керрі, колишній губернатор штату Вермонт Говард Дін, сенатор Джон Едвардс і конгресмен Ричард Гепард.

Керрі, натхненний перемогою (він отримав 37 % голосів), закликав своїх прихильників посилити боротьбу, бо за вісім днів мають відбутися первинні вибори у штаті Нью-Гемпшир.

“Відтак уперед до Нью-Гемпшира, уперед до Нью-Йорка, уперед до майбутнього. Попереду довгий шлях, але ми переможемо. Ми доб”ємося номінації, ми виграємо президентство, відправимо Джорджа Буша назад до Техасу..”.

Губернатор Дін не мав, що святкувати. Ще вчора його вважали непереможним лідером. Мільйони прихильників надсилали йому грошові пожертви на телевізійні оголошення. Уся ліберально-демократична лівиця покладала на Діна свої сподівання. Але його відвертий лібералізм відштовхнув фермерів Айови і він отримав удвічі менше голосів, ніж переможець Керрі – 18 %. Втім Дін не відступає. “Ми не здамося ані тепер, ані в майбутньому! Ми прагнемо повернути нашу країну середнім американцям”, - вигукнув Дін.

На друге місце з 32 %, тобто, упритул за Керрі, вийшов сенатор Едвардс, про якого Керрі напередодні казав, що той ще у пелюшках був, коли він, Керрі, воював у В’єтнамі, хоча це явне перебільшення: Едвардс виглядає мало не юнаком, але йому 50.

Едвардс заявив: “Я прийшов сюди рік тому з вірою, що ми можемо змінити цю країну”.

Чи йому це вдасться, покажуть дальші події.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG