Доступність посилання

ТОП новини

Соціально-психологічний стан жителів депресивних міст Донбасу.


Сергій Гармаш Соціально-психологічний стан жителів депресивних міст Донбасу.

Донецьк, 20 січня 2004 - Майже половина мешканців шахтарського містечка Сніжне, що на Донеччині схильні залишити своє місто у пошуках кращої долі.

Майже 72% жителів Східного Донбасу, зокрема Шахтарська, Тореза та Сніжного, не бачать перспектив для своїх міст. Це один з невтішних висновків соціологічного дослідження, здійсненого в рамках проекту агентства регіонального розвитку “Донбас” з метою аналізу політики підтримки розвитку депресивних територій. Об‘єктом дослідження буди обрані три офіційно визнаних Кабміном депресивних міста: Шахтарськ, Торез та Сніжне. У вересні соціологи опитали 635 жителів та зробили фокус-групові інтерв’ю з представниками влади, підприємцями і членами громадських організацій. Тож майже 47% респондентів оцінили ситуацію у своїх містах як “катастрофічну”, “місто вмирає”, вважають вони. Ще 25% вважають, що їхнє місто у важкому стані і перспективи слабкі. І лише 6% думають, що справи непогані. Ці показники свідчать і про соціальний, і про психологічний стан людей, які просто не бачать свого майбутнього в цьому регіоні. Ось що сказав директор Донецького інституту соціологічних досліджень і політичного аналізу Володимир Кипень:

«Не хочуть люди залишатися у цих містах на цій території. Найнеприємніше те, що про це говорить перш за все працездатне населення – молоді і працездатні люди середнього віку. Причому абсолютно чітка кореляція: зв‘язок між рівнем бідності населення і оцими міграційними настроями. Для прикладу в Сніжному, де фіксується найбільший рівень бідності, схильні покинути місто аж 45% опитаних”.

Втім треба зазначити, що настрої людей неоднакові для всіх трьох міст. Наприклад, у Шахтарську респонденти демонструють стриманий оптимізм (38% оцінили ситуацію як “складну, але що має як позитивні, так і негативні тенденції”). А в Сніжному та Торезі таку відповідь дали лише близько 8-10 % жителів. Більше половини опитаних в Торезі і Сніжному оцінили ситуацію як катастрофічну.

Цікаво, що в цих умовах лише 10% населення вважають політику місцевої влади прозорою та відкритою. Більш, ніж чверть не згодні з таким твердженням, а близько 40% не змогли висловити своєї думки.

“Розв’язання проблем даних територій, йдеться у прес-релізі агентства “Донбас”, може бути ефективним лише при комплексному підході, який, зокрема, має включати підвищення інформування населення стосовно діяльності влади та заохочення громадськості до активної співпраці з нею”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG