Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі судді через Європейський суд примушують державу виконати судове рішення.


Сергій Гармаш Донецькі судді через Європейський суд примушують державу виконати судове рішення.

Донецьк, 23 січня 2004 - В Європейському суді з прав людини в числі пріоритетних буде розглянута справа 37 суддів Донецького Апеляційного суду, які звернулись до Страсбурга у зв‘язку з невиконанням Українською державою судового рішення про виплату їм заборгованості із заробітної плати.

37 суддів (весь склад кримінальної палати Донецького Апеляційного суду) звернулися до вищої Європейської судової інстанції у зв’язку з тим, що держава заборгувала їм в середньому десятимісячну зарплату за 99-2001 роки. Судді виграли відповідний позов до Міністерства фінансів у Печерському райсуді Києва, але Мінфін, очолюваний, до речі, земляком-донеччанином Миколою Азаровим, проігнорував рішення суду. Не реагували на це й інші юридичні установи та органи влади, від Вищої ради юстиції до Президента України. Суддям не залишалось нічого іншого, як вимагати від держави Україна виконання закону України через Європейський суд. Ось як це пояснив один із суддів-позивачів Михайло Горшков: “Ми,судді, вже не могли добитись справедливості відносно судового рішення, яке вступило у законну силу. Куди ж ще тоді звертатись? Ми вирішили, що, може, Європейський суд примусить наші виконавчі органи виконувати судове рішення, поважати закон. І тільки це змусило нас звернутись. Це не тільки в нашому суді, це в Україні скрізь так, і ми вирішили, що нехай ми будемо першими, але суддів все ж таки якось треба захистити”.

Інтереси донецьких суддів у Страсбурзі будуть представляти відомі адвокати Андрій Федур та Віктор Агєєв. За їхніми словами, Європейський суд взяв справу донецьких суддів до розгляду і визнав її пріоритетною.

“З одного боку, цей процес показує принизливе ставлення держави до носіів судової влади. З іншого, відкрите небажання уряду виконувати судові рішення”,– йдеться в поширеному ними прес-релізі.

До 12 лютого уряд України має відправити Європейському Суду та представникам заявників офіційну позицію Кабміну щодо цієї справи. Адвокати впевнені, що Страсбург примусить Україну не тільки виконати судове рішення, але й виплатити компенсацію за моральні збитки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG