Доступність посилання

ТОП новини

З’їзд партії Союз правих сил у Москві.


Віталій Портников З’їзд партії Союз правих сил у Москві.

Москва, 26 січня 2004 - Минулої суботи в Москві відбувся з’їзд партії Союз правих сил. Делегати з’їзду відмовилися підтримати одного зі своїх лідерів Ірину Хакамаду, яка вирішила самостійно балотуватися на посаду президента Росії. Не підтримують делегати з’їзду і президента Володимира Путіна. Російські оглядачі доходять висновку, що провал на парламентських виборах нічому не навчив керівників СПС і що в Росії з’являється все більше політичних структур, власна назва яких не відповідає публічній позиції, а позиція цих структур не відповідає справжнім намірам їхніх лідерів.

Одна з найвідоміших ліберальних партій Росії “Союз правих сил” зробила свій історичний вибір. Після того, як колишній співголова партії і колишній віце-спікер Державної Думи РФ Ірина Хакамада вирішила самостійно боротися за посаду президента Росії, перед активістами партії стояла дилема – або підтримати Ірину Хакамаду і знайти можливості для збору підписів для того, щоб Хакамада була зареєстрована кандидатом в президенти РФ, або відмовитися від цього і взагалі усунутись від участі в передвиборчій кампанії.

Раніше з’їзд партії “Союз правих сил” вирішив, що сама партія не висуватиме свого кандидата на посаду президента Росії. Це була до певної міри реакція на поразку партії на останніх парламентських виборах. Як відомо, партія не змогла подолати бар’єру і створити власну фракцію у Нижній палаті російського парламенту.

Однак після цього ситуація навколо президентських виборів істотно змінилася. Ірина Хакамада вирішила балотуватися, як самостійний кандидат. І от результат з’їзду партії ”Союз правих сил” – більшість делегатів з’їзду відмовились підтримати кандидатуру Хакамада. Натомість, було підкреслено, що і кандидатуру Володимира Путіна, діючого президента РФ, з’їзд підтримувати не буде.

Активісти партії “Союз правих сил” та прихильники цієї політичної організації можуть самі обирати за кого голосувати. Таким чином структура партії для послуг передвиборчої кампанії Ірини Хакамади не буде досить серйозно задіяна. Можна навіть сказати, що партія відмовила Хакамаді у своїй підтримці.

Це дійсно історичний вибір. У кулуарах з’їзду підкреслювали, що підтримці Хакамади не бажав один з лідерів партії, голова правління РАТ “Єдині енергетичні системи” Анатолій Чубайс. Чубайс бажає зберегти добрі взаємини із Кремлем та Адміністрацією президента Володимира Путіна. Він знає, що висування Хакамади дратує деяких впливових співробітників Адміністрації, кажуть навіть самого президента.

А таким чином Чубайс навряд чи буде допомагати партії, якщо вона підтримає Ірину Хакамаду. І партія робить свій вибір проти активної участі у політичному житті і за фінансову підтримку. Тільки виникає питання: наскільки потрібна така фінансова підтримка партії, яка перестає бути серйозним політичним чинником?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG