Доступність посилання

ТОП новини

Географія подорожей президента Роландаса Паксаса тепер обмежується поїздками по містах і районах Литви.


Альгімантас Літвінас Географія подорожей президента Роландаса Паксаса тепер обмежується поїздками по містах і районах Литви.

Вільнюс, 29 січня 2004 – В результаті так званого президентського скандалу глава Литовської Республіки більше не зустрічається з президентами інших країн. Остання зустріч Роландаса Паксаса була з президентом Польщі під час повернення Паксаса з Іраку до Литви. Потім не відбулися заплановані візити чи зустрічі з президентами Італії, США і Словаччини.

Географія подорожей президента Паксаса тепер обмежується поїздками по районах, де він зустрічається з виборцями, наче готуючись чи навіть почавши нову виборчу кампанію на випадок його відставки двома третинами голосів у парламенті, що може статися в березні чи квітні. Сьогодні, наприклад, президент Паксас відвідує портове місто Клайпеда.

Цього тижня міністр закордонних справ Антанас Вальоніс розповсюдив у Литві інформацію, що декотрі представники істеблішменту США бажають, щоб процедура імпічменту закінчилася відставкою Паксаса. Хоча офіційно Вашінгтон заявляє, що буде згодний з будь-яким результатом процедури імпічменту.

Хоча проти Роландаса Паксаса вже другий місяць здійснюється процедура імпічменту в парламенті, його підтримка виборцями знову почала зростати. За останній місяць вона зросла більш ніж на 3 % і тепер перебуває на рівні близько 50 %. Це, на думку оглядачів, може призвести до того, що Роландаса Паксаса можуть знову обрати президентом навіть у тому випадку, якщо процедура імпічменту проти нього закінчиться його відставкою.

Таку можливість не виключив сьогодні і глава парламенту Артурас Паулаускас:

“Звичайно, волю виборців не можна ставити під сумнів, її слід шанувати, і якщо народ робіть вибір, то він робить так, як вважає найкращим у даний момент. І я чимало разів переконався: яке б ні було наше ставлення до різних виборів, народ все одно робить правильний вибір”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG