Доступність посилання

ТОП новини

На невизначений час вiдкладене продовження першої сесiї нового скликання Парламенту Сербiї, яке мало вiдбутися сьогоднi. Партiї парламентської бiльшостi не дiйшли згоди щодо розподiлу чiльних посад.


Михайло Рамач На невизначений час вiдкладене продовження першої сесiї нового скликання Парламенту Сербiї, яке мало вiдбутися сьогоднi. Партiї парламентської бiльшостi не дiйшли згоди щодо розподiлу чiльних посад.

Белград, 30 сiчня 2004 – Белградська полiтична драма з елементами комедiї й фарсу продовжується. Минулої ночi лiдери парламентської бiльшостi досягли домовленостi щодо спiкера парламенту та формування уряду. Проте вранцi одна з партiй вiдмовилася пiдписати угоду.

Згiдно з угодою, спiкером мали обрати Драґана Маршичанина, а кандидатом на прем’єра призначити Воїслава Коштуницю, лiдера консервативної Демократичної партiї Сербiї. Пiсля формування уряду спiкер мав би поступитися мiсцем тому кандидатовi, якого на цю посаду призначить Демократична партiя. Нiхто з учасникiв нарад не пояснив, чому Коштуниця наполягав на тимчасовому спiкеровi.

Вранцi Коштуниця та лiдери лiберальної партiї “Г 17 плюс” й монархiстiв провели спiльну конференцiю для преси, на якiй ствердили, що Демократична партiя шантажує громадян Сербiї. Окремi оглядачi зазначають, що демократи не пiдписали угоди тому, що в партiї точиться боротьба за владу мiж чотирма заступниками голови, якi керують партiєю вiд вбивства Зорана Джинджича. З’їзд, на якому обиратимуть лiдера Демократичної партії, призначений на 22 лютого. Отож, криза могла б тривати ще кiлька тижнiв.

Ультранацiоналiстична Радикальна партiя, котра має одну третину депутатiв, вiд головуючого першої сесiї Парламенту вимагає невiдкладно призначити президентськi вибори. До обрання спiкера на сесії головує найстарший депутат. А спiкер, коли його оберуть, автоматично стане виконувачем обов’язкiв президента Сербiї. На думку ультранацiоналiстiв, перша сесiя могла б стати й останньою у разi, якщо парламент буде розпущений.

Найважче вiдповiсти на запитання: чому чотири партiї, якi разом мають необхiдну бiльшiсть, неспроможнi формувати владу. Оглядачi кажуть, що логiчного пояснення немає. Бiльшiсть зазначає, що йдеться лише про суєтнiсть партiйних лiдерiв. А один дотепник каже, що єдиним рiшенням було б замкнути лiдерiв демократичного блоку в одну кiмнату, так як це роблять з кардиналами, коли обирають римського папу, й не пускати їх, поки не досягнуть домовленостi про подолання кризи. Про глибину кризи свiдчить факт, що в Сербiї немає президента, немає уряду, немає спiкера парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG