Доступність посилання

ТОП новини

Про мітинг-пікет письменників під Кабміном.


Тарас Марусик Про мітинг-пікет письменників під Кабміном.

Київ, 4 лютого 2004 року.

Тарас Марусик

4-го лютого українські письменники i видавці провели під стінами уряду мітинг, який назвали культурно-просвітницькою акцією для працівників Кабінету Міністрів “Рукописи горять!”

Як заявив один з організаторів акції, директор продюсерського агентства “Зелений пес” Віталій Капранов, учасники акції вирішили “повідомити працівників уряду про те, що в Україні існує українська книжка, українські видання, українські письменники”.

Під час мітингу-пікету на вогнищі, розкладеному на вулиці, була спалена низка невиданих рукописів і готових до друкування плівок.

Закон “Про Державний бюджет України на 2004-й рік” ввів податок на додану вартість на книжки українського виробництва. Цим був скасований закон “Про державну підтримку книговидання в Україні”, за який віддали свої голоси понад 400 депутатів.

Відповідно до нього, з 1-го січня 2004-го року до 1-го січня 2009-го року в Україні мали б бути звільнені від оподаткування операції з виконання робіт та надання послуг суб’єктами підприємницької діяльності, резидентами України, які одночасно здійснюють видавничу діяльність, діяльність з виготовлення та розповсюдження книжкової продукції, а також виробництва паперу і картону.

Однак Президент України наклав на цей закон вето, яке Верховна Рада успішно подолала. І тоді в дію вступила артилерія у вигляді основного фінансового документу року.

В пам’яті ще свіжою є телевізійна картинка зі стін парламенту, за яких обставин депутати ухвалювали бюджет, в який майже одразу почали вносити сотні поправок. Але поїзд пішов.

Виступаючи на мітингу, директор продюсерського агентства “Зелений пес” Віталій Капранов нагадав, що українська книжка займає сьогодні менше ніж 5% на українському книжковому ринку. “Це вже не експансія, це окупація”, - сказав він.

Після введення ПДВ у видавництвах в два рази впали обороти книжок, сотні книжок не вийшли друком, 30% всіх книжок не видаються.

За даними Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, 30% книгарень відмовилися з 1-го січня продавати українські книжки, ще 30% закрилися на переоблік, і лише 40% книгарень, порушуючи чинний закон, продають українські книжки без податку на додану вартість.

Говорить одна з учасниць акції, письменниця Оксана Забужко.

Оксана Забужко

І сталося це все з тієї смішної причини, що люди, які керують цією державою, пишучи для неї закони, не мають жодного поняття, що таке своя книжка, і навіщо вона взагалі державі потрібна?

Ситуація насправді не має аналогів. Ну, в Європі – Білорусь, а зрештою, аналогів... прошу на Африканський континент.

Тарас Марусик

Для багатьох урядовців, як зазначила Оксани Забужко, культура асоціюється з Кобзоном і “Шансоном”.

На її думку, український культурний простір колонізований, відкритий усім варягам і абсолютно незахищений: як вона сказала, “Хто заплатить, той і пиво п’є”:

Оксана Забужко

Я перепрошую, панове, культура – це не пивнуха.

Тарас Марусик

Поки промовці змінювали один одного, багаття розгорілося, й учасники акції почали вкидати в нього принесені плівки і рукописи, якi не були видані в минулі два місяці через введення ПДВ.

А ось, як це робив один із братів Капранових:

Капранов

Кабмін, дивіться, ось це плівки, з них друкують обкладинки. І ми мусимо сьогодні ці плівки нашої книжки, яку ми писали десять років, кинути у вогонь.

Тарас Марусик

За плівками книжки “Кобзар” брати Капранові вкинули у вогонь і рукопис їхньої нової книжки “Приворотне зілля”.

Під час мітингу представник Управління взаємодії з громадськістю та ЗМІ Міністерства фінансів України, яке очолює Микола Азаров, розповсюдив документ, в якому стверджується, що пільги для українських книговидавців збережено, і що “протягом року держава витратить майже 150 млн. гривень на підтримку українських видань та української мови, що майже вдвічі більше за показники 2001 та 2002 років і майже на 30 млн. гривень більше, ніж у минулому році”.

Учасники акції цьому не повірили. Говорить один із братів Капранових.

Капранов

Ось тут є така цидулка, ви, мабуть, бачили. Це мені нагадує ситуацію, коли по вулиці йшла людина, її в серце всадили ніж, а потім сказали: “Ви знаєте, ми тут порадилися і вирішили ніж витягти”.

Сьогодні галузі завдано непоправної шкоди. Ми, дай Боже, відхаркаємо цю шкоду до кінця року. А вони вважають, що вони нас ощасливили.

Тарас Марусик

А ось думка народного депутата України, голови Національної спілки письменників Володимира Яворівського:

Володимир Яворівський

Це брехня. В порядку денному ВР є зняття ПДВ із сільгоспвиробників, а з книжки немає. Через те нам набрехали.

Тарас Марусик

В акції взяли участь, серед інших, письменник Василь Шкляр, видавці Петро Мацкевич і Леонід Фількенштейн.

Деякої двозначності пікетові надавала присутність Дмитра Корчинського з членами очолюваного ним “Братства”, які тримали в руках їхні трикольорові прапори. Коли ж Корчинський вирішив взяти слово, його зустріли так:

Звучать викрики “Зрадник!”

Тарас Марусик

Закінчилася акція приготуванням на багатті з рукописів двох шашликів, призначених для прем’єр-міністра Віктора Януковича та його заступника Миколи Азарова. Щоправда, до дверей Кабміну тацю з готовими стравами донести не вдалося - на півдорозі кур’єра зупинила міліція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG