Доступність посилання

ТОП новини

Російський мільярдер купляє 9 яєць Фаберже задля їхнього повернення додому.


Ірина Халупа Російський мільярдер купляє 9 яєць Фаберже задля їхнього повернення додому.

Прага, 5 лютого 2004 року.

Джерела: Нью Йорк Тайм, прес ріліз Содебі’с.

Меценат. Яке велике слово. На цьому слові сьогодні збудовані більшість західних культурних інституцій, найславніші музеї і театри. Ми недавно розповідали про китайських міліонерів, які за свої гроші закуповують культурні цінності і повертають їх в Китай. Цими днями таким меценатом виявися один російський міліардер, який з власної кишені витягнув купу мільйонів і повернув Росії 9 знаменитих яєць Фаберже. Ірина Халупа подалася до аукціонного дому Содебі’с де в квітні мав відбутися аукціон цих славних витворів, але його вже не буде. Домовилися приватно.

Я заздрю росіянам. Не за їхню велику територію, за нафту чи природній газ. Я їм заздрю за Віктора Вексельберга. Мільйонера, який любить Росію і цінує культуру.

4-го лютого, аукціонний дім Содебі’с оголосив, що колекцію славетних яєць Фаберже , власність сім’ї американських міліардерів Форбс, продали без аукціону, тобто приватно. Купцем виявився російський промисловець Віктор Вексельберґ. Пан Вексельберґ закупив колекцію яєць Фаберже, щоб повернути їх у Росію.

Яйця Фаберже – визнані шедеври. Большевики їх вважали реліктами царської Росії, і без зайвих емоцій розпродали їх за валюту, щоб фінансово підкріпити свій новий режим. Що не продали, те націоналізували й розмістили в Ермітажах та інших музеях. І ось тепер нові магнати, чи як то кажуть в народі «нові руські» з задоволенням і гордістю повертають ці трофеї аристократії додому.

Невідомо, скльки Вексельберґ заплатив за колекцію, хоча спеціалісти творчості Фаберже припускають, що ймовірно сто мільйонів доларів. Фірма Содебі’с сподівалася на аукціоні щонайменше заробити 90 мільйонів. Скільки б колекція не коштувала, це найбільший приватний продаж в історії цього аукціонного підприємства.

Журнал “Форбс”, який регулярно готує списки найбагатших людей світу, назвав Віктора Вексельберґа четвертим найбагатшим у Росії. Вартість його статків становить 2.5 міліарда доларів. Вексельберґ є шефом Тюменської нафтокомпанії, а також очолює Сибіро-Уральську Алюмінієву компанію.

В повідомленні Содебі’с наводить слова пана Вексельберґа: «Ця колекція, представляє нашу культурну спадщину за межами Росії. Релігійний, культурний та емоційний зміст яєць Фаберже заторкує душу російського народу.... Я знав, що це надзвичайна можливість повернути моїй країні великий скарб». Поки що пан Вексельберґ не видає секрет, як колекція буде виставлена в Росії, але до остаточного повернення експонатів, від дозволяє провести останню виставку яєць в галереї Содебі’с в Нью- Йорку.

Фаберже створив 50 великодніх яєць. Цар Олександр ІІІ, а пізніше цар Микола замовляли їх, як подарунки для цариць, царевичів та царівен. В кремлівській збірці сьогодні 10 яєць, подарунок Віктора Вексельберґа збільшить цю колекцію до 19. В різних американських музеях 13 яєць, англійська королева Єлизавета є власницею 3-х шедеврів, Принц Монако має одне, прошу зрозуміти це правильно. Чотири яєчка Фаберже є власністю швейцарської фундації братів Сандоз, чотири - в приватних колекціях, а вісім - невідомо куди пропали.

Віктор Вексельберґ нещодавно профінансував реставрацію Соловецького монастиря, він також входить до ради директорів Московського Великого Театру, вже кілька років займається філантропічною діяльністю. А де ж українські міліонери, чому якось в них не пробуджуються ті самі почуття, які так сильно відчуває пан Віктор Вексельберґ? Коли вони стануть меценатами, які цінують культуру своєї держави і свого народу?

Пан Вексельберг, до речі, народився в Західній Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG