Доступність посилання

ТОП новини

Берлінале: "Полювальний" сезон на золотих ведмедів відкрито.


Надія Кандиба Берлінале: "Полювальний" сезон на золотих ведмедів відкрито.

Німеччина, 6 лютого 2004 - У столиці Німеччини знову розпочалося полювання на Золотих ведмедів. На 54-ому Міжнародному кінофестивалі в Берліні, який відкрився в четвер увечері, за найвищю винагороду змагаються 23 фільми. Переможця конкурсу буде оголошено 14 лютого.

Початок чергового берлінського кінофестивалю не обійшовся без інциденту. Перед входом до кінопаласту на площі Марлен Дітріх, де був розстелений червоний килим для зірок кіно та почесних гостей фестивалю, кілька десятків студентів влаштували демонстрацію протесту. Гучним свистінням молоді люди вирішили нагадати правлячому бургомістру Берліна Клаусу Воверайту, який теж прибув на урочисте відкриття фестивалю, про жалюгідне фінансове становище столичних університетів. Кільком студентам навіть вдалося пробратися через поліцейській заслін і потрапити до кінопаласту. Правоохоронцям довелося докласти чимало зусиль, аби заспокоїти демонстрантів. Однак така акція протесту не затьмарила настрій учасників урочистого відкриття.

“Студенти знайшли правильне місце для своєї акції”, - поділилася своїми думками відома німецька акторка Марі Боймер. Під час офіційної програми відкриття фестивалю вже все відбувалося за планом. Глядачам запропонували подивитися американську кінострічку “Cold Mountain”, в якій йдеться про громадянську війну в Америці. Щоправда, ані Ніколь Кідман, ані Джуд Лоу, які знялися в цьому фільмі в головних ролях, так і не прибули до Берліна. Режисер Ентоні Мінгелла та продюссер Гарві Вайнстайн змушені були самі вітати своїх шанувальників. Варто зауважити, що міжнародних супер-зірок прибуло до Берліна менше, ніж торік. Це пов”язано з тим, що цього року дещо раніше відбувається номінація кандидатів на “Оскара”. До речі, журі цьогорічного міжнародного кінофестивалю в Берліні очолила американська володарка “Оскару” Френсес МакДорманд. Відповідаючи на запитання, якою репутацією користується берлінський кінофестиваль у Голлівуді, МакДорманд сказала:

“Це найінтелігентніший фестиваль у світі, що треба буде знову довести”.

До середини січня в рамках “Берлінале” буде показано 400 фільмів. Як зауважив директор “Берлінале” Дітер Косснік, цього року не можна не помітити певної серйозності більшості представлених робіт. “У багатьох фільмах порушуються проблеми глобалізації та досліджуються можливі наслідки таких змін для приватного життя”, - сказав Косснік. Головну увагу цього року звернено на кінороботи з Латинської Америки та Південної Африки. За Золотого та Срібного ведмедів змагаються 23 стрічки, серед яких 19 світових прем”єр. Найпотужніше в конкурсній програмі представлені США та Франція, звідки були привезені відповідно чотири та три фільми. Німеччина надіслала для участі в змаганні за Золотого ведмедя дві кінокартини. У Берліні свої нові роботи представляють такі режисери як Кен Лоуч, Ерік Ромер, Рон Говард, Патріс Леконт та Тео Ангелопулос. Поза конкуренцією демонструється фільм “Що забажає серце” з Джеком Нікольсоном та Даяною Кіттон. До речі, фільмів з України на цьогорічному фестивалі немає. Дуже прикро. На відкритті “Берлінале” державний міністр культури Німеччини Крістіна Вайс зауважила:

“Для фільмів, що демонструються на “Берлінале”, цей фестиваль є справжнім міжнародним посвяченням у лицарі”.

Вайс привітала, що американські кіномитці цікавляться Європою не тільки як ринком. Вірогідно, доказом того, що американців цікавлять також європейські теми, можна вважати й наміри Голлівуду зняти фільм про канібала з Ротенбурга, який зробив послугу своєму товаришу в тому, що вбив його та частково з”їв. Судовий процес у цій справі завершився в німецькому місті Касселі тиждень тому. Плани американців стосовно такої екранізації зараз також обговорюються в кулуарах “Берлінале”. Ролі двох учасників канібальської історії хочуть поділити Бред Пітт (як жертва) і Х’ю Грант (як канібал).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG