Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні візиту Кучми до Польщі.


Володимир Павлів Напередодні візиту Кучми до Польщі.

Варшава, 11 лютого 2004 - У четвер у Варшаві очікують візиту президента України Леоніда Кучми. Консультації президентів України і Польщі були спочатку заплановані на 19 січня, але тоді Леонід Кучма приїхати до Варшави відмовився. Напередодні візиту Кучми про зміст президентських консультацій повідомив радник польського президента з міжнародних питань Анджей Майковскі. А найповажніше польське видання “Газета виборча” опублікувало текст Віктора Ющенка, в якому він дає своє бачення того, що діється в Україні і куди Україна повинна рухатися у майбутньому.

У середу радник президента Польщі з питань міжнародної політики Анджей Майковський поінформував Польське Агентство Преси про зміст четвергових консультацій президентів Кучми та Кваснєвського. У цьому повідомленні вказуються три сфери, які обговорюватимуть польський та український президенти: плани продовження нафтопроводу Одеса-Броди до польського Гданська, військова та економічна співпраця в Іраку, а також українсько-польські стосунки після вступу Польщі до Європейського Союзу, що запланований на 1 травня цього року. Окрему увагу обидва президенти присвятять також планам проведення Року Польщі в Україні. Можна також припустити, хоч про це і не говориться на офіційному рівні, що у своїй розмові Леонід Кучма та Александр Кваснєвський торкнуться також внутріполітичної ситуації в Україні напередодні президентських виборів.

Одним із сигналів, що цієї теми не вдасться уникнути, може бути публікація на сторінках “Газети виборчої” великої статті лідера блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка. З певним узагальненням цю статтю можна назвати програмним текстом, оскільки в ньому з одного боку робиться досить детальний аналіз існуючої ситуації в Україні, а з іншого боку, Віктор Ющенко презентує своє бачення, куди Україна повинна рухатися у майбутньому. Програмний характер тексту підкреслює те, що він розбитий на конкретні блоки, а майже в кожному з блоків напрямки дій виділені окремими пунктами.

Отже, щодо загальних планів, то тут немає жодних несподіванок: рух на зустріч НАТО та Європейському Союзові, побудова правової демократичної держави, свобода слова тощо. У розділі “Росія і ми” Віктор Ющенко пропонує п”ять принципів формування українсько-російських стосунків, серед яких головним є відсутність альтернативи для налагодження між обома країнами добросусідських стосунків. Найменшим і найзагальнішим є розділ під назвою “Варшава-Київ”, у котрому автор тексту здебільшого дякує польським друзям за підтримку та згадує про важливе значення польської політичної та громадської думки для української демократії. Однак, немає жодного пункту, котрий виявив би концепцію побудови подальших стосунків між Україною та Польщею. Зрештою, напередодні візиту президента України, може, Віктор Ющенко, як кажуть, не хотів “вискакувати поперед батька”. Втім, своє слово лідер української опозиції сказав. У четвер офіційна Варшава сподівається дізнатись, що на ці ж теми зможе сказати Леонід Кучма.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG