Доступність посилання

ТОП новини

Рішення «Довіри» позбутися «Свободи» зазнає критики.


Сергій Драчук Рішення «Довіри» позбутися «Свободи» зазнає критики.

Прага, 13 лютого 2004 – Директор із питань політики й стратегії «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Джеф Тримбл, виступаючи в п’ятницю на прес-конференції в Києві, говорив про політичний, на його думку, підтекст рішення нового керівництва «Радіо Довіра» зняти з їхнього етеру програми української редакції радіо “Свобод”. Владні сили в Україні наполягають, що в справи між «Довірою» й «Свободою» не втручаються. Але позицію «Свободи» підтримують і західні журналісти, правозахисники, політичні діячі й міжнародні організації.

Згадуючи про листа від керівництва «Довіри», що це рішення має на меті лише поліпшити рейтинґ свого радіо, Джеф Тримбл наголосив: «Ми дійшли висновку, що рішення радіо “Довіра” припинити трансляцію наших програм пов’язане не з причинами, наведеними в листі - це політичний чин, і спрямовано його якраз проти демократії, свободи слова й свободи преси, проти радіо “Свобода”, проти його програм і того важливого внеску, який ці програми роблять у демократичній дискусії в (українському) суспільстві».

Міжнародна федерація журналістів уже назвала скасування трансляцій «Свободи» на «Довірі» «надзвичайно тривожною подією», яка «відгонить політичним втручанням, як то було в старовину». Генеральний секретар федерації Ейдан Вайт сказав нашому кореспондентові: «Нас дуже непокоїть це повідомлення. Хоча його зроблено в контексті планів змінити спосіб роботи станції, та дійсність полягає в тому, що нове керівництво радіо “Довіра” має зв’язки з партією президента Леоніда Кучми». Йдеться про те, що нового генерального продюсера «Довіри» Сергія Кичигіна оглядачі називають людиною, наближеною до голови адміністрації президента України Віктора Медведчука.

У самій президентській адміністрації керівник головного управління інформаційної політики Сергій Васильєв категорично відкидає будь-який зв’язок між ситуацією навколо «Свободи» й «Довіри» та українськими владними колами: «При чому тут керівник інформаційного управління до конкретного контракту між двома юридичними особами? При чому тут влада? Так що, я думаю, здіймати галас навколо цього, тим паче приплітати навколо цього якісь політичні сегменти – це просто абсурдно і некоректно».

Але на Заході багато хто має іншу думку. Ще одна міжнародна журналістська організація, «Репортери без кордонів», називає несподіване рішення усунути трансляцію «Свободи» «дуже тривожною подією» , особливо ж лише за кілька місяців до президентських виборів. Журналістів-правозахисників непокоїть, що якраз напередодні виборів «більшість впливових засобів інформації перейшли під контроль прихильників Кучми».

Так само й французький щоденник «Монд» називає останні події свідченням бажання української влади перебрати контроль над засобами інформації напередодні виборів.

Європейський союз на п’ятничній конференції в Брюсселі про відносини блоку з Україною критикував Київ за погане дотримання прав людини. «В галузі демократії, засадничих свобод і прав людини є не лише можливість, а й нагальна потреба поліпшення», – заявив комісар ЄС із розширення Ґюнтер Фергойґен. І тут Євросоюз окремо висловив занепокоєння тим, що “Свободу” в Україні перестають транслювати.

У Києві посольство Сполучених Штатів зреаґувало заявою, яку західні агентства охарактеризували як «надзвичайно різку». Рішення Довіри в ній назване «кричущим намаганням зняти радіо “Свобода” з етеру» , «особливо вартим засудження в рік виборів, коли потреба в новинах і інформації з різноманітних незалежних джерел найбільша». За словами посольства, в Україні існує гідна осуду тенденція обмежувати незалежну інформацію.

Повідомляючи про заяву, британський щоденник «Файненшл Таймз» зауважує до цього, що зміна власника на радіо “Довіра» – це лише останній епізод із довгої історії скуповування засобів інформації бізнесменами, прихильними до Леоніда Кучми, і що останнім часом тиск на ті засоби інформації, які ще залишаються незалежними, зріс.

А у США сенатор і співголова американської Гельсинкської комісії Бен Найтгорс Кемпбел виступив у четвер у Сенаті з заявою з приводу рішення «Довіри» усунути «Свободу» з етеру. Цей останній крок, разом із репресивними заходами проти демократичної опозиції та незалежних засобів інформації останніми місяцями, порушує серйозні сумніви, чи будуть президентські вибори в жовтні вільними, чесними, відкритими й прозорими, як то Україна сама зобов’язалася в ОБСЄ й деінде. Те, що по суті вимикається важливе незалежне джерело інформації, не віщує добра демократії в Україні, попереджає американський сенатор Бен Найтгорс Кемпбел.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG