Доступність посилання

ТОП новини

Північнокорейський лідер святкує день народження, а понад 6,5 мільйонів корейців голодують.


Марія Щур Північнокорейський лідер святкує день народження, а понад 6,5 мільйонів корейців голодують.

Прага, 16 лютого 2004 року.

Дата 16 лютого у Північній Кореї велике свято – день народження «улюбленого керівника» і «скромного відповідального працівника» лідера країни Кім Чен Іра. Сьогодні йому виповнюється 62 роки.

Піснями, танцями і всенародним гуляннями північні корейці вітають свого лідера з черговим днем народження. «Сонце 21 століття», «найвизначніший політик сучасності» - це лише деякі епітети, якими сьогодні переповнені програми державного радіо та телебачення Північної Кореї. На спеціальному святковому засіданні парламенту віце-спікер Янґ Хйонґ-соп сказав: «Велику особистість Кім Чен Іра вихваляють у світі за його надзвичайні керівні здібності». Про інші здібності «улюбленого керівника» йдуть сюжети по телебаченню: то Кім Чен Ір керує військовим літаком, то він написав кілька опер, то він найкращий гравець у ґольф.

Але незважаючи на геніальність вождя, економічна ситуація в Північній Кореї щороку погіршується. Протягом останнього десятиліття країна покладається на закордонну допомогу в тому, щоб нагодувати своє населення. Їжі не вистачає навіть для харчування дітей у дитячих садочках. У деяких сиротинцях уже перейшли з триразового на дворазове харчування. З дорослих годували лише вагітних жінок та молодих матерів.

Країни-донори, які постачали продукти харчування до Північної Кореї впродовж всього цього часу, кажуть, що вже втомилися годувати деспотичний режим, який до того ж відкрито розробляє ядерну зброю. Нині понад 6 з половиною мільйонів корейців з 23- мільйонного населення країни голодує.

Минулого тижня Світова харчова програма, організація, що працює під еґідою ООН і є головним постачальником продуктів харчування до країни, заявила, що її резерви вичерпуються і вона зможе прогодували лише 100 тисяч осіб. «Якщо ви збираєтесь пожертвувати щось для Північної Кореї, то зробіть це швидше», - закликав на прес-конференції в Пхеньяні координатор програми ООН.

На його заклик уже відгукнулися Сполучені Штати та Росія. 100 тисяч тонн зернових мають надійти до Кореї за кілька тижнів. Загалом для того, щоб нагодувати всіх голодних корейців міжнародній організації потрібно майже 500 тисяч тонн зерна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG