Доступність посилання

ТОП новини

Пристрасті на засідання комітету міжпарламентської співпраці Україна-ЄС в Брюсселі.


Славко Волинський Пристрасті на засідання комітету міжпарламентської співпраці Україна-ЄС в Брюсселі.

Брюссель, 17 січня 2004 року.

Славко Волинський

Другий день засідання відбувався в досить напруженій атмосфері. Часто Європейська Комісія критикувала Україну за недостатню активність в імплементації угоди про партнерство і співробітництво, а українська сторона критикувала Брюссель за те, що він не надає необхідної допомоги Україні для інтеграції в ЄС. Представники української делегації обурювались, що Єврокомісія ще й досі не схвалила план дій щодо співробітництва з ЄС в контексті розширеної Європи, не визнає Україну державою з ринковою економікою, не бажає підписувати договір про асоціацію, що дало б можливість Україні набути статусу країни-кандидата в Європейський Союз.

Ось що на ці зауваження відповів керівник директорату зовнішньої політики Єврокомісії Карстен Макленбург: “Щодо плану дій, то ми вже ведемо консультації з цього питання. Один раунд консультацій з українським урядом вже відбувся, наступний раунд заплановано на наступний тиждень і ми сподіваємося, що завершимо цей процес разом з українським урядом до кінця березня. Я сподіваюсь, що в травні ми представимо цей план урядам країн ЄС, а в червні його схвалить Рада міністрів Європейського Союзу."

Як додав представник Єврокомісії, двері ЄС відчинені для України, але ще не час говорити про членство України в цій організації. Спершу влада у Києві має подбати про дотримання принципів демократії і створення ефективної ринкової економіки.

Гострі дискусії точилися в Брюсселі і довкола проблеми виведення російських військ з Придністров’я. ЄС вважає що Україна разом з ОБСЄ повинна бути активним посередником у розв’язанні цієї проблеми. На це посол україни при ЄС Роман Шпек сказав, що пропозиція Євросоюзу не за адресою. Він пояснив, що Україна готова хоч сьогодні надати транзитний коридор для передислокації зброї і російських військ з Придністров”я в Росію.

Роман Шпек і Борис Тарасюк взагалі назвали ОБСЄ недієздатною організацією у вирішенні таких питань. Вони обидва заявили, що це проблема не лише для Молдови і України, але цілої Європи. Врешті-решт дискусія на цю тему зайшла в глухий кут.

На прохання дати оцінку роботи засідання співголова Комітету міжпарламентського співробітництва Україна –ЄС Борис Тарасюк сказав.

Борис Тарасюк

Варто було б окремо наголосити на тому, що Комітет парламентського співробітництва внаслідок проведення дебатів висловив стурбованість діями українського президента щодо вибраного належним чином громадою міста Мукачево міського голови. Крім того, висловлена стурбованість намірами закрити газету “Сільські вісті”, а також припинити трансляцію на діапазоні-УКВ радіо “Свобода” в Україні. Ці питання викликали стурбованість тут, на Комітеті.

Славко Волинський

Нове подібне засідання відбудеться вже за участю інших депутатів Європейського Парламенту, оскільки влітку мають відбутися нові вибори до Європарламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG