Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний суд з воєнних злочинiв у недiлю повiдомив, що подав у вiдставку суддя Ричард Мей, голова вiча, яке судить екс-президента Сербiї i Югославiї Слободана Милошевича. Його вiдставка, на думку юристiв, додатково ускладнить перебiг процесу.


Михайло Рамач Мiжнародний суд з воєнних злочинiв у недiлю повiдомив, що подав у вiдставку суддя Ричард Мей, голова вiча, яке судить екс-президента Сербiї i Югославiї Слободана Милошевича. Його вiдставка, на думку юристiв, додатково ускладнить перебiг процесу.

Белград, 23 лютого 2004 – Процес триває уже два роки. Члени судового вiча досi переглянули 30 тисяч сторiнок безпосереднiх свiдчень та 600 тисяч сторiнок документiв, які стосуються причетностi пiдсудного та iнших белградських урядовцiв до кривавих подiй у Хорватiї, Боснiї i Герцеговинi та у Косовi. Белградськi експерти кажуть, що Милошевич, згiдно з правилами трибуналу, має право вимагати вiдновлення процесу вiд самого початку. А окремi оглядачi злорадiсно додають, що суддя Мей захворiв тому, що вiн щодня сперечався iз непоступливим та зухвалим Мiлошевичем.

Незважаючи на те, як справу щодо нового суддi врегулює голова Трибуналу Теодор Мерон, ставлення офiцiйного Белграда до Мiжнародного суду мiняється. Мандатарiй нового уряду Воїслав Коштуниця упродовж вихiдних ствердив, що його влада найближчим часом не буде видавати обвинувачених Трибуналовi. Вiн уточнив, що це стосується й чотирьох генералiв, видачi котрих вимагає гаазька прокуратура. За словами Коштуницi, видача обвинувачених сприяла б зростанню впливу ультранацiоналiстичної Радикальної партiї й таким чином погiршила б ситуацiю в регiонi.

Коалiцiя, яку очолює Коштуниця, готова протистояти Сполученим Штатам та Європейському союзовi. Зрештою, кандидат на прем’єр-мiнiстра Сербiї свого часу виступав i проти екстрадицiї Милошевича. Коштуниця стане головою уряду лише у разi, якщо його пiдтримають Милошевичевi соцiалiсти.

Економiсти попереджають, що Вашингтон і Брюссель не будуть попускати. Вони пояснюють, що влада меншостi буде слабкою, незважаючи на те, що вона потурає ультранацiоналiстам і вiдхиляє спiвробiтництво з трибуналом. У разi, якщо Захiд вiдмовиться надати белградському урядовi фiнансову допомогу та новi кредити, то позицiя Коштуницi стане ще слабшою, а неформальна реабiлiтацiя Милошевичевих соцiалiстiв додатково дестабiлiзує Сербiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG