Доступність посилання

ТОП новини

В сербському краю Воєводині сталася незвичайна подiя: мiсцевий православний єпископ погрозив тимчасовим виключенням з церкви органiзаторам щорiчної популярної туристичної маніфестації.


Михайло Рамач В сербському краю Воєводині сталася незвичайна подiя: мiсцевий православний єпископ погрозив тимчасовим виключенням з церкви органiзаторам щорiчної популярної туристичної маніфестації.

Белград, 20 лютого 2004 – В багатьох мiстах багатонацiональної Воєводини влаштовують цiкавi манiфестацiї, якими популяризують давнi звичаї та притягують туристiв. Так є писанкiада, капустiада, кавунiада, гарбузiада, горiлкiада, гусакiада тощо. На пiдставi назв не важко зрозумiти, про якi змагання йдеться.

В мiстечку Турiя, що неподалiк Нового Сада, кожної зими проходить так звана ковбасiада. Це, так би мовити, фестиваль свiжини. Гостям пропонують найрiзноманiтнiшi спецiалітети, вiд поросятини, усiх видiв сала чи то солонини, ребер, шкварок, шинки, копчених чи то вуджених вух з кабана, холодцю i т.д. Фестиваль триває три днi. До мiстечка прибувають гостi з усiєї країни. Однi собi просто гуляють, iншi ласують, третi дешевше анiж в магазинах купують висококалорiйнi харчi. Переможцi в окремих категорiях вiдтак гастролюють в Новому Саду та Белградi.

Цього року ковбасiада буде вiд 27 до 29 лютого. Проте виникла проблема. Новосадський владика Iриней надiслав до органiзаторiв листа, попереджаючи їх, що на першому тижнi Великого посту неприпустимi будь-якi масовi гуляння. Владика погрожує, що органiзаторiв манiфестацiї буде екскомунiковано строком на один рiк. А в днi ковбасiади, у разi якщо її не вiдкладуть, з церковної дзвиницi що п’ятнадцять хвилин битиме заупокiйний дзвiн.

У вiдповiдь на такий ультиматум органiзатори кажуть, що дату манiфестацiї визначили ще у вереснi , що вiдкласти її неможливо. Прибувають гостi iз закордону. Усе пiдготоване й для досягнення свiтового рекорду, який, як вони сподiваються, увiйде до Книги Ґiннеса: рiзники з Турiї наступної суботи приготують ковбасу завдовжки двi тисячi двадцять метрiв.

Владика Iриней, кажуть, не попускає й патрiарховi. У разi, якщо ковбасiада завершиться церковною екскомунiкацiєю, то суперечки триватимуть довше вiд найдовшої ковбаси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG